Dans - säsongen 2012/2013.

Hemland & riskzoner. Samtid, trovärdighet, nyfikenhet, mångfald, igenkänning, identitet.

Dans säsongen 2012/2013
Dans säsongen 2012/2013Alex Bauer - formplus.de

Att upptäcka och utforska är ett djupt mänskligt behov, med nyfikenhet som drivkraft. Men, den som vill upptäcka nya länder måste våga förlora stranden ur sikte. Och när kusten försvinner i horisonten, vad sker då med behovet av att höra till, höra hemma, känna trygghet?

Att lämna den miljö eller plats som känns bekant och trygg och i stället närma sig någonting nytt och främmande är ett tecken i tiden. Vissa tvingas till det, andra väljer det frivilligt. Oavsett om det handlar om flytt, flykt eller turism är denna vandring en del i vad som skapar vår identitet. Internationaliseringen avspeglas också i den moderna och mångkulturella hamnstaden Göteborg och i GöteborgsOperans Danskompani – i sig självt en ”global by” med dansare från hela världen.

Vad är ”hemma” för dig, i dag? Är det en känsla snarare än en plats? Är det där hjärtat är? Där du bor nu? Är det en sång på radion, en punkt inom dig eller barndomens förlorade paradis? Är det en plats inom fyra väggar eller en sinnlig naturupplevelse, ett land eller en grupp av människor som liknar dig? Och riskzonerna – det okända, det kanske hotfulla – var finns de och hur kan du närma dig dem utan rädsla?

Samtliga verk och projekt under danssäsongen 2012/2013 utgår från ett övergripande tema: Hemland & riskzoner. Utifrån sinsemellan mycket olika perspektiv utforskar de gästande koreograferna ämnen som tillhörighet, rötter, identitet, utanförskap och hemlängtan. Det handlar om utrymmet mellan djup tillit och okänd mark – och om konsekvenserna av en globaliserad värld. Göteborgs själ och egenart spelar en signifikant roll i repertoaren, liksom musiken, framförd av GöteborgsOperans Orkester, liveband och dj:s.

Säsong 2012/2013 ger vi plats för det vackra, det konstiga, det fantasifulla, det realistiska och det surrealistiska. Ny mark beträds och konstformer förenas i de universum – vart och ett av dem unikt – som skapas med GöteborgsOperans Danskompani som musa. För kreationerna står gränsbrytande koreografer, musiker och konstnärer som vågar sig in i det okända, ifrågasätter genrer, öppnar dolda dörrar och stiger in i utrymmet mellan kropp och scen. Bland dem hittar vi israeliska Sharon Eyal, holländske Guy Weizman, belgiske Franck Chartier och brasilianske Fernando Melo. Flera av säsongens koreografer besöker Sverige för allra första gången och tillsammans tar vi såväl estetiska som fysiska risker och river murar.

Våren 2013 hyllar vi hundraårsjubileet av Igor Stravinskijs Våroffer med två av dansscenens främsta versioner: den kanadensiska koreografen Marie Chouinards The Rite of Spring och legendariska Tanztheater Wuppertal Pina Bauschs Le Sacre du Printemps.

I takt med att vårt danskompani blir alltmer uppmärksammat utomlands (under säsongen besöks bland annat prestigefyllda Brügge-festivalen och Nordic Culture Festival i Washington) ökar tillgängligheten även i hemstaden Göteborg. Vid sidan av produktionerna på GöteborgsOperans scener och den internationella turnéverksamheten kommer dansarna även att synas på mer oväntade platser i och utanför operahuset. Redan förra spelåret intogs GöteborgsOperans foajé av den nattliga mötesplatsen After Dance Party, en återkommande tilldragelse som lockat mängder av dansanta och musikintresserade besökare. Under säsongen 2012/2013 tar flera verk och satellitprojekt den moderna danskonsten till externa ”scener” – bland dem Världskulturmuseet och privata hem. Vi experimenterar med nya produktionsformer genom att främja samarbeten med internationella grupper, konstinstitutioner, Dans och Teater Festivalen och olika delar av vår omgivning. Denna rörelse är lika viktig som inspiration för konstformen som den är i arbetet med att nå en bredare publik.

Samtid, trovärdighet, nyfikenhet, mångfald och igenkänning är våra ledord. Tillsammans speglar vi oss i det som sker på scen och i temat Hemland & riskzoner. Välkommen till denna danssäsong – håll ögon och hjärta öppna!

”Den sanna upptäcktsresan består inte i att söka nya landskap utan i att se med nya ögon.” Marcel Proust

Under spelåret 2012/2013 ges följande dansuppsättningar på GöteborgsOperan:

Hemland?

crazy miXmas

Våroffer/bODY_rEMIX

33, rue Vandenbranden

Thanstheater Wuppertal Pina Bausch - Gästspel

Mer dans.

Under säsong 2012/2013 kommer dansarna i GöteborgsOperans Danskompani att dyka upp på de mest oväntade ställen: utomhus, på museer, på klubbar och kanske till och med i privata hem. Håll utkik och besök www.opera.se regelbundet för löpande information om danskompaniet. Här följer ett axplock av de aktiviteter som planeras:

Dansarnas workshop: Vi är alla dansare!

Gör dig redo för att dansa med vårt danskompani! I slutet av sommaren har du chansen att vara med i en stor dansmob. Håll ögonen öppna!

37° / Suburbia

Ett antal hem i förorter till Göteborg förvandlas till tillfälliga scener av kompaniets dansare och deras gäster. Här får några besökare chansen att uppleva ett antal föreställningar på temat Den utomstående tittar in.

NUdans 2013 25-26 maj, Lilla scenen

NUdans är sedan några år väl etablerat på GöteborgsOperan. Det handlar om ett samarbete mellan dansutbildningar där elever från olika skolor sammanstrålar på GöteborgsOperan Lilla scenen och medverkar i nya verk som skapas speciellt för dem av koreografer/dansare från GöteborgsOperans Danskompani.

After Dance Party

Redan förra spelåret intogs GöteborgsOperans foajé av den nattliga mötesplatsen After Dance Party, en återkommande tilldragelse som lockat mängder av dansanta och musikintresserade besökare. Festen fortsätter även under säsongen 2012/2013.

Turné

Under säsongen fortsätter GöteborgsOperans Danskompani att turnera runt om i världen. I skrivande stund ligger inbjudningar från bland annat Tyskland, Thailand, Norge, Belgien, USA och Holland och väntar på att kunna passas in mellan vårt danskompanis föreställningar på våra egna scener.

VGR ©2015 GöteborgsOperan · Nyhetsbrev · Facebook · Sitemap · Om webbplatsen · Sök · Kontakta