Ariadne på Naxos

Köp biljett

Ariadne på Naxos

En (motvillig) förening mellan skratt och allvar.

Opera i två akter av Richard Strauss (1864-1949). Libretto Hugo von Hofmannsthal.

Sjungs på tyska med svensk översättning på textmaskin.

Premiären direktsänds i Sveriges Radio.

Heta passioner, sprudlande humor och konstens villkor är huvudingredienserna i Strauss uppfinningsrika opera. Ariadne på Naxos är en briljant teaterlek som ställer konflikten mellan så kallad fin- och populärkultur på sin spets. En seriöst kul kamp mellan tragedi och underhållning.

Annalena Persson (Ariadne)
Tilo Stengel

En rik man vill imponera på sina gäster med både en nyskriven opera om antikens Ariadne och en lättsam, akrobatisk fars. Till artisternas förfäran måste delarna improviserat vävas ihop och spelas samtidigt för att allt ska hinnas med. Bakom scen bjuds på ett härligt drama när den Maria Callasinspirerade primadonnan tvingas dela scen med komedianternas yrväder Zerbinetta, och den seriöse kompositören får se sin skapelse upphackad av clownnummer. Men när elitens konst smälter samman med folkets uppstår en ny berättelse. En verklighet där huvudpersonerna övervinner sina nederlag, finner ny kärlek och återfår livskraften.

Den grekiska regissören Rodula Gaitanou ger Ariadne på Naxos en doft av Fellini-film à la 1950-tal med filmstjärnor, gycklare och målade kulisser. Första delen utspelar sig på filminspelningsplatsen, medan andra hälften visar när ”filmen” spelas upp.

GöteborgsOperans dramatiska sopran Annalena Persson gjuter liv i Strauss fantastiska melodibågar som den olyckliga Ariadne, medan den internationellt eftersökte tenoren Daniel Frank gör Göteborgsdebut som Bacchus. Som den gladlynta Zerbinetta blir det ett kärt återseende av Sofie Asplund. Till dirigentpulten återkommer den internationellt efterfrågade Patrik Ringborg. På GöteborgsOperan har han tidigare dirigerat bl a Richard Strauss Salome och urpremiären av Hans Gefors Notorious

Ariadne på Naxos är en samproduktion med Opera North i Storbritannien.

#GOariadne

Spelplan

februari 2018

lör 3/2
18:00
Stora scenen 
Premiär
ons 7/2
19:00
Stora scenen 
Pensionärspris gäller
sön 11/2
18:00
Stora scenen 
tors 15/2
19:00
Stora scenen 
sön 18/2
18:00
Stora scenen 
Pensionärspris gäller
ons 21/2
19:00
Stora scenen 
lör 24/2
18:00
Stora scenen 

mars 2018

tors 1/3
19:00
Stora scenen 
sön 4/3
16:00
Stora scenen 
Sista föreställning

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen