Köp biljett

Skid av Damien Jalet och Icon av Sidi Larbi Cherkaoui

Damien Jalet & Icon

Ikoner, livemusik och 3,5 ton lera. 

GöteborgsOperans Danskompani fortsätter sitt segertåg över världen. Passa på att uppleva dem på hemmaplan i en av deras största succéer någonsin, i kombination med en världspremiär som trotsar tyngdlagen.

2 fantastiska danskvällar till priset av 1! 

Se GöteborgsOperans Danskompanis världssuccéer Icon och Noetic – båda i kombination med den hissnade världspremiären Skid – till halva priset. 

Köp dina 2 för 1-biljetter här 

Skid

Dansverk av Damien Jalet

Inspirationsbild av Damien Jalet
Damien Jalet

I samma sekund som vi föds börjar kampen mot gravitationen. Livet igenom slits människan mellan en längtan efter att nå toppen och en rädsla för att falla. I Skid förenas GöteborgsOperans Danskompani i kampen mot dragningskraften – och i modet att släppa taget.

Scengolvet i Damien Jalets Skid har en lutning på 34°, rätt ner i orkesterdiket. Det är tyngdkraften som sätter de 16 dansarna i rörelse. När underlaget lutar faller allt, och fortsätter falla. Fortare och fortare. Ett klädesplagg som lämnas kvar glider genast bort. Lutningen skapar en kedjereaktion av farliga, underhållande och berörande händelser.

”Allt dansarna gör kommer att vara annorlunda. De måste lära sig helt nya sätt att röra sig eftersom underlaget lutar så. Vi har sju veckor på oss att utforska det. Hur ska vi tämja utrymmet? Vilka berättelser kommer att födas ur förhållandet mellan kroppen och golvets lutning, i mötet mellan viljestyrka, motstånd och kollaps?” säger Damien Jalet. 

Damien Jalet, koreograf
Deda Productions

Scenografi och kostymdesign är alltid aktiva delar av Damien Jalets verk. I Skid är det lutande golvet skapat av New York-konstnären Jim Hodges. För de lekfulla och mångfunktionella kostymerna står den belgiske modedesignern Jean-Paul Lespagnard. Musiken är skapad av österrikiske Christian Fennesz, kompositör och ljuddesigner av elektro-akustisk musik med stråk av sensualism och starka känslor.

Damien Jalet själv är en mångfaldigt prisbelönt, fransk-belgisk koreograf och dansare vars hyllade verk kännetecknas av gränslösa samarbeten mellan koreografi, kostymdesign, scenografi/konstverk och musik. Han har i många år arbetat nära koreografen Sidi Larbi Cherkaoui (Noetic, Icon). Med sitt senaste verk, thr(o)ugh, har Damien Jalet nominerats till det prestigefyllda Faust-priset samt till danstidningen Tanz kritikerpris för både Bästa koreograf och Årets uppsättning. 

31 oktober - Öppen repetition av verket "Skid" kl 18.30-19.15.

Välkommen på en öppen repetition av verket Skid av Damien Jalet.
Se hur en repetition på Stora scenen kan gå till och möt koreografen, dansarna och konstnärlig ledare Katrín Hall.

Biljetterna släpps måndag 23 oktober kl 12.00 och det kommer att gå att boka biljett både i vår kassa och här nedan.

Boka din biljett


Icon

Dansverk av Sidi Larbi Cherkaoui

Kultfigurer, makthavare, religiösa ledare. Vi skapar våra ikoner, förser dem med makt, dyrkar dem. Tills nästa regim eller kultur sveper in och vi förstör dem för att ersätta dem med nya. Vad händer med oss och vårt samhälle när vi bygger våra ikoner – och raserar dem?

Precis som i Noetic (2014), samarbetar Sidi Larbi Cherkaoui i Icon med den världsberömde skulptören Antony Gormley som står för scenografin: 3,5 ton lera. Till nyskriven musik, framförd på scen av musiker och sångare från Italien, Japan och Korea interagerar dansarna med leran i sofistikerade, närmast rituella mönster. En makalös, underskön och jordnära upplevelse.

Icon hade världspremiär på GöteborgsOperan hösten 2016 och är en samproduktion mellan GöteborgsOperans Danskompani och Eastman. Under året som gått har Icon rönt stor internationell uppmärksamhet med danskompaniet på scener runt om i Europa. 

Ett filmklipp ur Icon

#GOicon

Spelplan

november 2017

fre 24/11
19:30
Stora scenen 
Nypremiär
lör 25/11
18:00
Stora scenen 
Sista föreställning

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen