Köp biljett

Monstret i labyrinten

Kan 180 sångare och 50 musiker besegra Minotauros?

Opera för barn, ungdomar och vuxna i två akter av Jonathan Dove (f 1959). Libretto Alasdair Middleton.

Sjungs på svenska. Svensk översättning Erik Fägerborn.

Monstret i labyrinten samlar över 200 medverkande: professionella sångare och amatörsångare i alla åldrar, professionella orkestermusiker och unga musiker. Deras uppdrag: att besegra ett barnätande monster.

Titta på ett filmklipp från repetitionerna

Den spännande berättelsen är hämtad från grekisk mytologi, i en tid av krig mellan huvudstaden Aten och ön Kreta. I en labyrint på Kreta gömmer kung Minos monstret Minotauros. För att undvika att utplånas helt måste atenarna genom en plågsam process välja ut ett antal ungdomar som ska offras på Kreta. Med på ungdomarnas farliga färd över havet finns hjälten Theseus, som lovat att göra allt han kan för att rädda Atens barn från döden i labyrinten.

Rollerna görs av operasångare, skådespelare och tre stora körer skapade speciellt för Monstret i labyrinten. Uppsättningen är en del av GöteborgsOperan Skapas kreativa arbete för deltagande och skapande. Regissör är Mattias Ermedahl som har sjungit flera stora roller på GöteborgsOperan och under senare år även regisserat en rad uppsättningar.

Monstret i labyrinten är komponerad av den brittiske kompositören Jonathan Dove på uppdrag av Londonsymfonikerna, Berlinfilharmonikerna och Festivalen i Aix-en-Provence. Urpremiären skedde i Berlin 2015. Tack vare Doves musik har ny publik i alla åldrar upptäckt scenkonstens magi.

Tillsammans besegrar de monstret

I höstas kom en mycket ovanlig efterlysning från GöteborgsOperan: 150 sångare söks till operan Monstret i labyrinten. Två av de som antogs var Håkan och Julia Lindgren. Hur är det att repetera som pappa och dotter? Och varför ska ett operahus blanda proffs och amatörer?

Håkan & Julia Lindgren
Tilo Stengel

Det var så orättvist.

Håkan Lindgren, 48-årig musiklärare, satt i höstsolen på uteplatsen vid villan i Mölnlycke. Han gladdes såklart åt att 18-åriga dottern Julia skulle söka. Hon hade sett den massiva efterlysningen på Facebook och som före detta sångare i GöteborgsOperans Diskantkör hade operahuset redan en självklar plats i hennes liv. Hon hade saknat huset, både människorna och känslan av ett andra hem.

Två dagar senare ropade Julia:

– Pappa, vuxna får också vara med. Sök!

De gjorde varsin audition och båda kom med. Monstret i labyrinten är ett jätteprojekt med över 200 medverkande, där sångare och unga musiker blandas med professionella operasolister, dansare och musiker, med Skandinavienpremiär på GöteborgsOperans stora scen den 30 maj. En barnkör, en ungdomskör och en vuxenkör bildades – yngsta medlem är nio år och äldsta är i 90-årsåldern.

Julia Lindgren (till vänster) och körkompisen Julia Tegelberg under en repetition
Tilo Stengel

De kallar repetitionerna, under regissör Mattias Ermedahls ledning, för en lek. Nervositeten, som fanns i början, är bortblåst. Ingen är längre rädd för att göra bort sig eller sjunga fel. Att vara inuti ett professionellt skal gör tvärtom att deltagarna vågar ge allt, menar Håkan och Julia.

Handlingen utgår från den grekiska mytologin om kriget mellan huvudstaden Aten och ön Kreta. I en labyrint på Kreta gömmer kung Minos monstret Minotauros. För att undvika att utplånas måste atenarna välja ut ett antal ungdomar som ska offras på Kreta. Med på ungdomarnas resa över havet finns hjälten Theseus, som ska rädda Atens barn från döden i labyrinten.

Julia drar paralleller till roman- och filmsviten Hunger Games, där barn offras genom att kämpa mot varandra. Båda ser kopplingar till dagens flyktingsituation, där föräldrar och barn skiljs åt, ofta inför en livsfarlig resa över Medelhavet, utan att veta om de ses igen.

– När vi ungdomar sjunger ”oss har man valt, vi måste dö” känns det på riktigt, säger Julia.

Håkan kan direkt känna maktlösheten som vuxen:

– Att inte kunna skydda sitt barn är hjärtskärande.

I den här versionen får historien ett lyckligt slut. Båda ser fram emot premiären i maj och tycker att det är helt rätt av GöteborgsOperan med satsningen på ett så stort, kreativt deltagarprojekt.

– Absolut, det sänker trösklar och river runt i bilden av vad opera är för något och skapar möten, säger Håkan och dottern nickar.

I hennes musikkretsar är det inget konstigt att se och lyssna på operamusik – men många har fördomar och förutfattade meningar.

– Folk vet så lite och tror att opera inte kan handla om dem. Många av mina kompisar och deras kompisars kompisar ska komma och titta på Monstret i labyrinten.

– Du är en sänkande tröskel, säger Håkan och pappa och dotter drar iväg för att repetera.

Text av Marie Branner

Tidningen Birgit

Läs hela porträttet på Håkan och Julia i Tidningen Birgit #3, GöteborgsOperans foajétidning. Hämta ett ex i foajén eller läs den som pdf här

LÄS MER OM TIDNINGEN BIRGIT

#GOmonstret


Obs! Provsjungningarna är genomförda.

Vill du uppträda på vår största scen? Bli en del av Monstret i labyrinten – en unik operauppsättning med barn, unga och vuxna. Monstret i labyrinten är en opera av Dove. 

Läs mer här

Spelplan

maj 2018

ons 30/5
19:00
Stora scenen 
Premiär
tors 31/5
13:00
Stora scenen 
Skolföreställning
Boka: gruppbiljetter@opera.se

juni 2018

lör 2/6
15:00
Stora scenen 
lör 2/6
18:00
Stora scenen 
sön 3/6
16:00
Stora scenen 
Sista föreställning

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen