Köp biljett

S & S

Dansverk av Sang Jijia och Sharon Eyal.

Hypnotisk dans för nyfikna.

Sang Jijia
Cao Xuefeng

S & S är två verk som väver samman rörelse, ljus och ljud till en sällsam och fängslande världspremiär.

Enligt kinesisk filosofi säger tystnaden lika mycket som det uttalade. I bildkonst och kalligrafi är tomrummet mellan penseldragen lika viktigt som det avbildade. Bildens avgörande budskap ryms i mellanrummet. Det säger den tibetansk-kinesiske koreografen Sang Jijia.

Sang Jijias första verk skapat direkt för GöteborgsOperans Danskompani heter As it were och handlar om mänsklig kommunikation. Om glädjen i att nå fram med sitt budskap men också om allt som går förlorat och missförstås. Vi vet vart vi ska men går vilse med det vi vill säga.

Föreställningen igenom singlar svarta silkespapper ner från taket. I slutet är scengolvet täckt av frasande papper. Dansarnas rörelser skapar vita ytor i det svarta. Mellanrum som rymmer bekännelser och budskap. Ibland säger det outtalade mer än det uttalade.

Sang Jijias uppfinningsrika arbete kännetecknas av en förförisk balans mellan häpnadsväckande fysisk dans och känslomässig beröring, ofta förstärkt genom videoprojektioner och multimedia. Sang Jijia var tidigare dansare och assisterande koreograf till legendaren William Forsythe. I dag är han ett välkänt och efterfrågat namn i Asien.


Extravagant och minimalistiskt. Kollektivt och individuellt. Privat och allmänmänskligt. Den israeliska koreografen Sharon Eyals andra verk för GöteborgsOperans Danskompani skapas, säger koreografen själv, ur rena rörelser. Med framhävda ben liknar dansarna kentaurer. Kraftfulla och primitiva. Sharon Eyal integrerar sömlöst dans, techno och teknik; ömsom explosivt, ömsom sublimt. En visuell, känslostark, strukturerad och estetisk helhet.  

Sharon Eyal har de senaste tio åren skapat en strid ström kritikerrosade verk för framstående danskompanier, med Gai Behar som medskapare. Deras Untitled black (2012), som skapades för GöteborgsOperans Danskompani och visades i Melodifestivalen 2017, är ett sådant exempel. 

Sharon Eyal och Gai Behar
Joakim Hovrevik

Det mångbottnade dansverket Untitled blacks klan av utomjordiska varelser förflyttade publiken in i ett parallellt universum – avskalat, intelligent och mystiskt.

Även denna gång blir det hypnotisk dans med stark attityd i kombination med Ori Lichtiks pulserande musik.


#GOSochS

Spelplan

mars 2018

lör 3/3
18:00
Stora scenen 
Världspremiär
ons 7/3
19:00
Stora scenen 
Pensionärspris gäller
sön 11/3
16:00
Stora scenen 
ons 14/3
19:00
Stora scenen 
tors 15/3
19:00
Stora scenen 
sön 18/3
18:00
Stora scenen 
fre 23/3
19:00
Stora scenen 
sön 25/3
18:00
Stora scenen 
ons 28/3
19:00
Stora scenen 
Pensionärspris gäller

april 2018

lör 7/4
18:00
Stora scenen 
Sista föreställning

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen