Göteborgs­Operans Danskompani


GöteborgsOperans Danskompani är Nordens största och ett av Europas främsta moderna danskompanier. Med fast förankring i nuet inspirerar kompaniet både erkända mästare och den yngre generationens mest intressanta artister till nya verk, uttryck och konstformer. GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från hela världen och leds sedan augusti 2011 av Adolphe Binder.

Under Adolphe Binders konstnärliga ledning har kompaniet haft arton världs- och fyra Sverigepremiärer på Stora scenen, tolv världspremiärer på Lilla scenen och genomfört sex medverkandeprojekt tillsammans med amatörer.

Varje danssäsong bär ett eget tema som både står för sig själv och anknyter till de tidigare. Den röda tråden vävs av ämnen som fångar samtidens förändringar, rädslor och drömmar. Alla utforskar de människans medvetande. De senaste säsongerna har utforskat det kroppsliga, vandrande jaget som söker ett hem och kastar sig ut i det okända (Hemland & riskzoner, 2012/2013), det högre jaget, ”energikällan”, (Mind & Spirit, 2013/2014) och det kollektiva undermedvetna (Wonderland - udda och underbart, 2014/2015).

Showreel
”Vår konstnärliga vision handlar om att ta estetiska och fysiska risker. Om att riva murarna mellan oss och publiken, mellan dans och andra konstformer, mellan konsten och livet.” ADOLPHE BINDER

Säsongen 2015/2016 riktar GöteborgsOperans Danskompani strålkastarna mot begreppen "jag" och "vi". Under titeln Gemensam/ ensam ställs frågor som: Finns det en nordisk identitet? Lever jantelagen i oss, och hur uppfattas den i så fall utifrån? Hur hanterar vi den som sticker ut, som pekas ut som annorlunda? Vad innebär kraven på underkastelse i förhållande till acceptans i en social miljö?

Klicka här för att läsa mer om säsongen 2015/2016

Vid sidan av alla föreställningar på GöteborgsOperans scener gör danskompaniet hyllade, internationella gästspel. Under Binders ledning bland annat till Antwerpen, Brügge (Belgien), Paris (Frankrike), Amsterdam, Groningen, Haag (Holland), Tel Aviv (Israel), Montreal (Kanada), Oslo, Stavanger (Norge), Lissabon (Portugal), Barcelona, Madrid (Spanien), Stockholm (Sverige), Berlin, Bonn, Dresden, Düsseldorf, Hamburg, Weimar, Wolfsburg (Tyskland), Budapest (Ungern), Chapel Hill, Portland, Washington (USA), och Sankt Pölten (Österrike).

GöteborgsOperans Danskompani är ett internationellt kompani – synligt långt utanför Sveriges gränser, med en internationell publik och ett internationellt språk. Vi arbetar oftast med verk specialskrivna för oss. När vi har premiär, har vi världspremiär.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen