Chiaki Horita.

Chiaki Horita. ”Min mamma undrar vad jag gör i Göteborg”

Chiaki Horita
Chiaki HoritaMarcus Palmqvist

Chiaki Horita kom till GöteborgsOperans Danskompani under hösten 2011. Då hade hon närmast varit i Holland och dansat med det unga kompaniet NDT2. Där var alla som en stor familj, så när hon kom till Göteborg tog det ett tag att komma in i det nya och mer mogna kompaniet här. Nu trivs hon i Göteborg och är glad att tillhöra ett kompani som är så välkänt i dansvärlden.

I Japan är det inte så många som känner till nutida dans, så Chiaki har njutit av att föreställningarna i Göteborg har lockat en stor publik under säsongen. Man kan faktiskt känna publikens energi under föreställningen, berättar hon.

”När jag var hemma i Hiroshima frågade jag min familj om de egentligen vet vad jag gör i Göteborg. Och så bad jag dem dansa så som de tror att jag gör. När jag tänker på hur de försökte uttrycka sig med kroppen kan jag hitta massor av ny inspiration.” / Chiaki Horita

Inte självklart att man alltid får dansa
Att arbeta som dansare innebär hård daglig träning, men också att man både samarbetar och konkurrerar med andra. Inför varje ny föreställning har dansarna audition och det är ingen självklarhet att komma med varje gång. Det är viktigt att kunna hitta ny inspiration och energi inför uppsättningarna, och för Chiaki är det ofta vardagliga saker som inspirerar. Det kan vara något så enkelt som att träffa och prata med sina vänner till exempel. Chiaki trivs med arbetssättet och menar att konkurrensen också innebär ständig utveckling.

Egna dansverk i framtiden
Någon gång skulle Chiaki vilja komma tillbaka och dansa i Japan. ”Det är svårt att förklara för mina vänner vad nutida dans är. Jag brukar säga att vi ibland tränar på samma sätt som i klassisk balett, men att min dans är mycket friare. Men de borde få se det för att kunna förstå” säger hon. ”En dag vill jag också skapa mina egna verk. För mig är dansen ett självklart sätt att uttrycka mig. Andra kanske tecknar , målar eller skriver - men jag har lättare att dansa. Och det är klart att dans är konst. Den hårda träningen är ett sätt för oss att kunna uttrycka ännu mer, men höjdpunkten är att stå på scen och dansa.”

Under våren 2013 kan du se Chiaki dansa i t ex Body remix, Våroffer och 33 Rue Vandenbranden.


Läs fler intervjuer:

Tom Weinberger
Micol Mantini
Fan Luo

Tom Weinberger
”Man kan nog säga att jag är en hyperaktiv person. Dansen hjälper mig att hitta balans mellan kropp och sinne och att använda energin på ett konstruktivt sätt. Jag har stort kapacitet och behöver vara i rörelse.”
Läs mer här

Micol Mantini
När Micol beskriver nutida dans är det inte de fysiska utmaningarna hon berättar om, utan det som varje dansare uttrycker genom sin personlighet. ”Det är svårt att förklara nutida dans, det är inte alls likt balett som de flesta känner till. Istället är det friare dans som handlar om att uttrycka och förmedla vad man känner. Rörelserna kommer inifrån.”
Läs mer här

Fan Luo
”GöteborgsOperans Danskompani är ett välkänt nutida kompani som man pratar om i dansvärlden. Våra föreställningar måste upplevas, de kan beröra människor på helt olika sätt. Jag sökte mig hit för att jag har hört så mycket positivt.”
Läs mer här

Rebecca Hytting
David Wilde
Delphine Boutet

Rebecca Hytting
Den som vill bli professionell dansare brukar börja tidigt, gärna redan som femåring. Men inte Rebecca Hytting. Hon började på Balettakademin först som 20-åring och nu har dansen tagit henne hela vägen till några av dansvärldens mest intressanta kompanier.
Läs mer här

David Wilde
”Inför en ny föreställning jobbar man med sig själv, med verket, koreografin och samspelet mellan oss dansare. Det är ett hårt arbete. Men när det är dags för premiär blir allt annorlunda. Det som var jobbigt under processen kan bli helt fantastiskt när man står på scen.”
Läs mer här

Delphine Boutet
”Jag vill att någon utmanar mig att göra sådant som jag aldrig har gjort. Ta en annan riktning, gå en annan väg, utvecklas och göra sådant som inte är så naturligt för mig”
Läs mer här

VGR ©2014 GöteborgsOperan · Nyhetsbrev · Facebook · Sitemap · Om webbplatsen · Sök · Kontakta