Säsongen 2013/2014.

Mind & Spirit. Säsongens tema bjuder in till såväl själsliga som andliga insikter och vetenskapliga utblickar.

Denna säsong får du möta fler konstformer på (och utanför) våra scener än någonsin tidigare. Samtida dans vävs samman med visuell konst, arkitektur, musik och teater. Resultatet är pulserande och intressant – internationell konst för en nyfiken publik, oavsett ålder.

Interfacial Scale, en del av Out of Mind
Interfacial Scale, en del av Out of MindThomas Aurin

Intuition, andlighet, vetenskap och en världsuppfattning i förändring. Tillsammans med några av vår tids främsta koreografer utforskar GöteborgsOperans Danskompani vårt medvetande och dess möjligheter.

Denna säsong får du möta fler konstformer på (och utanför) våra scener än någonsin tidigare. Samtida dans vävs samman med visuell konst, arkitektur, musik och teater. Resultatet är pulserande och intressant – internationell konst för en nyfiken publik, oavsett ålder.

GöteborgsOperans Danskompani fortsätter dialogen med rörelserna i dagens samhälle. Nu tar vi steget ut i det okända och speglar människans sökande efter meningen med sin existens. Säsongens tema bär namnet Mind & Spirit. Vi bjuder in till såväl själsliga som andliga insikter och vetenskapliga utblickar.

Människans sökande efter någonting större än henne själv är universell. I alla tider och i alla kulturer har både tro och vetenskap lagt grunden till våra värderingar. ”Jag tänker, alltså finns jag”, sa René Descartes, 1600-talsfilosof och vetenskapsman. Han såg människan som bestående av två enheter: kroppen, som inte kan tänka, och den tänkande själen. Tre hundra år senare vidgade Sigmund Freuds psykoanalys insikten om oss själva genom att bland annat lyfta upp det undermedvetnas betydelse. Om och om igen har nya rön och upptäckter revolutionerat samtidens uppfattning av världen, människan och verkligheten. Kanske har vi fortfarande bara skrapat på ytan när det gäller att förstå vår existens. Ännu har vi inte helt förstått ett av de stora mysterierna: vårt medvetande.

Verkligheten är mer raffinerad och gåtfull än vad våra sinnen och den traditionella vetenskapen har kunnat visa. Är verkligheten bara det som vi kan uppleva med våra fem sinnen? Det vi kan se, dofta, känna, höra och smaka? Och kan vi lita till våra sinnen? Runt om i världen växer intresset för vad finns bortom vetenskap och trosuppfattningar. I människans försök att förstå söker vi i allt vidare cirklar, både inåt och utåt. Vad har vi för förhållande till energier utanför oss själva? Hur är vi människor sammanlänkade med varandra? Förhållandet mellan den fysiska och den icke-fysiska världen är mer komplex än vi tillåter oss att tro. Det är dags att ställa nya frågor …

GöteborgsOperans Danskompani sammanför koreografer och artister från ett brett spektrum för att forma nya, kreativa uttryckssätt. Vi tar estetiska och fysiska risker för att övervinna barriärer – mellan scen och publik, mellan dans och andra konstformer, mellan konsten och livet. Vårt mål är att ytterligare vässa konturerna och presentera ett enastående danskompani för världen.

Av säsongens röda tråd Mind & Spirit – väver koreografer och artister nya verk. Spelårets första danspremiär Out of Mind flödar över alla bredder i ett möte mellan två nya talanger. Richard Siegal involverar sin publik och ställer frågan: Vem är egentligen konstnären? Multiartisten Hiroaki Umeda lyfter fram bildkonsten genom att låta rörelserna bäddas in i en ram av levande konst. I Spirit, vårens stora premiär, välkomnar vi två mästare ur olika generationer. Avantgardisten Saburo Teshigawara och Sidi Larbi Cherkaoui – båda prisbelönta och med högt internationellt anseende – skapar varsitt nytt verk för GöteborgsOperans Danskompani.

Sinne och själ, kropp och andlighet vävs samman och inspirerar till nya upptäckter. GöteborgsOperans Danskompani stannar kvar i framkant, synliga och tillgängliga för hela vår nyfikna publik.

Välkommen till danssäsongen 2013/2014 – håll ögon, sinne och hjärta öppna!


Mer dans.

Göteborgs Kulturkalas

16 augusti 2013, götaplatsen GöteborgsOperans Danskompanis medverkan på Kulturkalaset har blivit en uppskattad tradition. Det brukar ske på Götaplatsens stora scen där ”hela Göteborg” samlas för att se vårt danskompani kickstarta säsongen inför öppen ridå.
Fri entré.

Zoom / samtal

Möt konstnärerna bakom dansverken. Inför varje premiär på Stora scenen arrangeras samtal med konstnärliga team och dansare om deras tankar, idéer och processerna bakom de nya verken. Ofta bjuder GöteborgsOperans Danskompani på smakprov ur det kommande verket.
Fri entré.

after dance party

Flera av säsongens danspremiärer firas med After Dance Party där GöteborgsOperans foajé förvandlas till en dansklubb med livemusik, dj:s, mat, dryck och givetvis dansande publik.
Fri entré.

Turné

GöteborgsOperans Danskompani har ett internationellt renommé som bara växer. I mars 2013 gästspelade de på Kennedy Center i Washington DC. Även säsongen 2013/2014 kommer att omfatta en rik turnéverksamhet, bland annat till Lissabon med dansprogrammet Spirit av Sidi Larbi Cherkaoui och Saburo Teshigiwara.

VGR ©2014 GöteborgsOperan · Nyhetsbrev · Facebook · Sitemap · Om webbplatsen · Sök · Kontakta