Säsongen 2014/2015

Wonder|land: udda & underbart

Inom oss finns många världar. Världar att fly till, världar att drömma om, världar att lära sig hantera för att kunna överleva. Danssäsongen 2014/2015 utforskar vi det magiska landet.

Varje danssäsong bär ett eget tema; ett tema som både står för sig själv och knyter an till de tidigare. Den röda tråden är vävd av relevanta ämnen som fångar och utforskar samtidens förändringar, rädslor och drömmar.

Förra säsongens tema, Mind & Spirit, handlade om att den verklighet som vi trodde att vi levde i har visat sig vara långt mer mångfacetterad. Vi kan egentligen inte vara säkra på någonting.

Nu tar vi tanken ett steg längre: om det vi trodde var sant visade sig vara en illusion – vad innebär det då om vi byter perspektiv? Vad upptäcker vi om vi i stället för att blicka inifrån och ut, blickar utifrån och in? Vilka verkligheter bär vi inom oss? Hur kan våra inre världar och ett nytt perspektiv hjälpa oss framåt genom livet?

Världspremiärer 2014/2015

Med Alice i Underlandet som inspirationskälla skapar vi denna säsong en egen undre värld full av under. Vårt Underland rymmer ont och gott, realism och surrealism, humor och skräck, utopier och dystopier. De sagor vi berättar är allmänmänskliga, oavsett om de är sköna eller grymma.

Säsongens första danspremiär bär namnet Wonderland/Wasteland och består av två världspremiärer skapade för GöteborgsOperans Danskompani.

A's Adventures. Foto: Bengt Wanselius

Den slovakiske koreografen Anton Lachkys surrealistiska A’s Adventures visar det som inte syns i spegeln – ur spegelns perspektiv. Karaktärerna är skruvade och humoristiska på bästa serietidningsvis. Programmets andra del har en helt egen rytm. Den norska koreografen Ina Christel Johannessens avantgardistiska och samhällskritiska Wasteland tar oss ner i kolgruvornas mörker och ifrågasätter dagens konsumtionshets.

Båda verken framförs till levande musik – A’s Adventure tillsammans med GöteborgsOperans Orkester och Wasteland med den belgiska duon Stray Dogs.

Wasteland. Foto: Bengt Wanselius
GöteborgsOperans Danskompani är ett internationellt kompani – synligt långt utanför Sveriges gränser, med en internationell publik och ett internationellt språk. Vi arbetar oftast med verk specialskrivna för oss. När vi har premiär, har vi världspremiär.

Våren 2015 tar vi ett djupt andetag och kastar oss iväg på en häxritt till fantasins ytterområden med världspremiärerna Shadowland och Neverland.

The Big Noise. Foto: Mats Bäcker

Irländske koreografen Michael Keegan-Dolan kommer att skapa ett nytt och utmanande verk med oss: Shadowland. Som verkets titel antyder rör vi oss här i en mycket mörk del av vårt inre – och av vår egen historia.

Programmet delas med mångkonstnären Alan Lucien Øyen (Norge), vars känslosamma och rörande Neverland kommer att präglas av en stark ovilja att växa upp.

If we shadows have offended. Foto: Mats Bäcker

Dessa fyra koreografer befinner sig alla i samtidskonstens nav. De är banbrytande, internationellt framgångsrika och prisbelönta. Var och en har sitt eget unika språk och sin egen unika stil.

Det har även koreograferna i Northern (de)Lights 2 – vår plattform för spännande, nutida, nordisk dans. Säsongen 2014/2015 har vi bjudit in fantasifulla och modiga koreografer som breddar dansen mot andra former av scenkonst: film, teater, videokonst …

Vi sätter också upp vår egen version av Stravinskijs maffiga, heta Eldfågeln. Ett hundratal ungdomar och äldre intar scenen tillsammans med street-dansare, GöteborgsOperans Danskompani och GöteborgsOperans Orkester.

– Adolphe Binder, Konstnärlig ledare GöteborgsOperans Danskompani

Koreografer 2014/2015

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen