Säsongen 2015/2016

Gemensam/ ensam

Varje danssäsong bär ett eget tema som både står för sig självt och anknyter till de tidigare. Den röda tråden vävs av ämnen som fångar samtidens förändringar, rädslor och drömmar. 

Alla utforskar de människans medvetande och verkligheten som vi lever i. De senaste tre säsongerna har gått från det kroppsliga, vandrande jaget som söker ett hem och kastar sig ut i det okända, till det högre jaget, ”energikällan”, och det kollektiva undermedvetna.

Säsongen 2015/2016 riktar GöteborgsOperans Danskompani strålkastarna mot begreppen ”jag” och ”vi”. Vilken betydelse har de i dag? Vad kommer de att betyda i framtiden? De inbjudna koreograferna tittar närmare på vad som sker när jaget blir ett vi och får ett kollektivt beteende och medvetande. Individen ställs mot kollektivet, gruppens samhörighet mot individens känsla av instängdhet. I system som kan tysta, marginalisera och förtrycka – till och med eliminera – den som tänker annorlunda blir ”att vara jämlik” plötsligt lika med ”att vara samma”.

Uppsättningar 2015/2016

Under säsongen kommer GöteborgsOperans Danskompani att utforska temat tillsammans med några av dagens mest uppmärksammade koreografer och konstnärer.

Bland frågorna de ställer finns dessa: Vad innebar kraven på underkastelse i förhållande till acceptans i en social miljö? Finns det en nordisk identitet, lever Jantelagen i oss, och hur uppfattas den i så fall utifrån? Hur hanterar vi den som sticker ut, som pekas ut som annorlunda?

I en tid av nationalism, rasism och intolerans, där att injaga rädsla ses som ett effektivt kontrollverktyg – där är konstens roll oerhört viktig. Konst är inte bara till för att behaga. Konsten ska också visa oss smärtan i vårt samhälle, i vår värld.

Låt oss öka värdet på risken och äventyret, på det unika i upplevelsen och den tillfälliga samhörighet som skapas varje kväll när dansen möter publiken.

Kom och bli vår partner. Äventyret väntar!

Adolphe Binder
Konstnärlig ledare, GöteborgsOperans Danskompani (augusti 2011 - februari 2016)

Koreografer och skapare 2015/2016

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen