Vårt miljöarbete.

Bland solceller, blommor och bin – miljöfilosofi på GöteborgsOperan

Sedan invigningen 1994 har GöteborgsOperan arbetat helhjärtat med miljöfrågor. Nu får våra nya hyresgäster, bina, sällskap; under hösten monteras solceller på operahusets tak.

Drygt 600 m2 av GöteborgsOperans tak, motsvarande nästan tre tennisplaner, ska under hösten 2014 täckas med solceller. De kommer att alstra 107 000 kW per år – ungefär lika mycket som fem villors energiförbrukning under samma tid.

Läs hela artikeln


GöteborgsOperan är värdar för invigningen av Framtidsveckan den 6 okt 18.00–21.00.

Läs mer om dagen här


GöteborgsOperans miljöarbete föregångare i Europa

Som det första operahuset/teatern i norden och det andra i Europa har GöteborgsOperans miljöarbete registrerats enligt den Europeiska förordningen för miljöledning och miljörevision: EMAS. EMAS baseras på ISO 14001 men ställer högre krav på granskningen av miljöarbetet.


I vår verksamhet ska vi vara sparsamma med ändliga såväl som förnyelsebara resurser. Vi ska följa lagar och andra krav och ge våra medarbetare goda miljökunskaper. I vår strävan efter hållbar utveckling ska arbetet präglas av ständiga förbättringar.

Honung_0008A

Som en symbol för GöteborgsOperans miljöarbete bedriver vi sedan ett par år en biodling på operahusets tak. Den färdigslungade honungen säljs i OperaShopen. Bina flyger till Trädgårdsföreningen och hämtar sin nektar men de är också flitiga besökare på blomodlingarna på taket. Och nu får bina alltså sällskap däruppe, i form av energialstrande blänkande solceller.


GöteborgsOperan år 2036.

Miljöarbetet på GöteborgsOperan har pågått sedan huset byggdes. Många av förändringarna har börjat som initiativ och idéer hos operahusets medarbetare. Tillsammans letar vi ständigt efter nya områden där miljöarbetet kan bli ännu bättre, och tack vare alla förbättringar minskar vårt energibehov stadigt varje år.

GöteborgsOperan jobbar aktivt med miljöfrågor och har gjort så i flera år. Vår verksamhet påverkar miljön på flera sätt. Därför försöker vi alltid att välja de alternativ som är bäst ur miljösynpunkt. Allt vi gör innebär en skillnad för kommande generationer och det är viktigt att vi tänker efter före. På alla avdelningar finns miljöarbetet som ett prioriterat mål och vi ser hela tiden möjlighet till förbättring.

OPERAN_1390
OPERAN_1478

Vad kan vi om sopsortering och återvinning?


Vi kan inte allt, men lär oss hela tiden mer och miljöutbildningar sker kontinuerligt. Sopsorterar gör hela huset och vi sorterar allt ifrån kontorspapper, wellpapp, glas, hård och mjuk plast till olika metaller som till exempel aluminium. Vi ställer också krav på våra leverantörer, som exempelvis att de ska leverera i returbackar, returglas och returemballage. Dekoren försöker vi också att återanvända så långt det går och vi har modulsystem där allt går att riva och bygga upp igen. Det finns också stommar till dekoren som väggar, vagnar, trappor och strukturer som kan användas flera gånger.

Syntethår eller äkta hår?


Finns det alternativa material till det vi använder? Där det går använder vi remmar istället för tejp och skruv istället för lim. Vi använder äkta hår till perukerna istället för syntethår. Marknadsföringen sker mer och mer digitalt istället för olika typer av pappersutskick. När det gäller energiåtgång kräver scenen mycket ljus, men i övrigt använder vi lågenergilampor. Närvarostyrd belysning finns i alla stora lokaler och i omklädningsrum. Huset har förutom fjärrvärme numera också fjärrkyla.

Här kan du äta med gott samvete.

GöteborgsOperans Restaurang har alltsedan starten målmedvetet utvecklat sin miljöfilosofi. Detta arbete bekräftas av Nordens främsta miljömärkning: Svanen.

Svanenmärkningen gäller för hela den verksamhet som ryms inom GöteborgsOperans Restaurangs paraply: restaurang, kaféer, barer, köket och personalmatsalen. Svanen tittar på hela livscykeln i restaurangverksamheten: från inköp av råvara till avfallssortering och allt däremellan. Det innebär bland annat att maten på GöteborgsOperan är ekologisk, närproducerad och Fair trade-märkt, att rengöringsmedlen i köket är bland de bästa ur miljösynpunkt och att elförbrukningen kontrolleras och till 100% består av grön el.

– Som Svanen-märkt verksamhet har vi ett helhetsgrepp på vårt miljöarbete och arbetar ständigt för att utveckla det. Precis som vi alltid har gjort, säger Linda Rullander, assisterande restaurangchef på GöteborgsOperan.

Läs mer på www.svanen.se

Svanen_fokus

Ozonskåp och miljömärkta menyer.

OPERAN_1676

Vår strävan är att så mycket som möjligt ska vara miljömärkt och miljövänligt. Det gäller allt från papper och tyger till viner, mat och godis. I restaurangen går det för större sällskap att beställa hela menyer som är ekologiska. Kostymavdelningen har tagit fram en konsertkostym till barnkören som helt är gjord i ekologiska tyger. Till och med sytråden är ekologisk. I ett hus med så många specialsydda kostymer i känsliga material är det mycket som inte kan tvättas i vanlig maskin. Nu kemtvättar vi med en miljövänligare metod och har dessutom ett ozonskåp där vi kan hänga in kostymer för att få bort svettlukt och bakterier. Ozonet bryts ned och inget utsläpp sker till luften. Tack vare detta skåp har mängden av plagg som skickas på kemtvätt minskat avsevärt.

Miljöfokus i Operashopen


T-shirts för Chess och hela kollektionen för GöteborgsOperans Danskompani, bestående av T-shirts, tygväskor och mössor, kommer från leverantören Dem Collective som förenar ekologi, etik, kvalité och genomtänkt design.

Vi kör mycket på en gång.


Att samordna transporter är självklart. Vi försöker också jobba med lokala leverantörer och väljer alltid miljövänliga transporter som ett första alternativ.

Grönt för en hel uppsättning?


Det är vårt mål - att faktiskt miljömärka en hel uppsättning. GöteborgsOperan gjorde en livscykelanalys på operan Thaïs och genomför nu åtgärder utifrån de erfarenheterna.

Thaïs 2010. Malin Byström (Thaïs). Foto: Mats Bäcker
Thaïs 2010. Malin Byström (Thaïs). Foto: Mats Bäcker
Thaïs 2010. Foto: Mats Bäcker

Thaïs 2010. Foto: Mats Bäcker

Tips och idéer Har du tips och idéer på hur GöteborgsOperans miljöarbete kan förbättras, maila oss gärna på info@opera.se.

VGR ©2014 GöteborgsOperan · Nyhetsbrev · Facebook · Sitemap · Om webbplatsen · Sök · Kontakta