Opera, musikal och konsert

Opera, musikal och konsert

Omstart, eller ett kliv framåt?

För ett tag sedan såg jag en skämtteckning: Gud såg med fasa hur jorden exploderade av krig och våld. Satan frågade: ”Har du provat att stänga av och slå på den igen?” Omstartsalternativet, testat en gång tidigare under namnet syndafloden.

Det är lätt att känna förtvivlan över all oreda vi har skapat och lämnar över till kommande generationer. Dessutom finns det en utbredd känsla av begränsning på grund av samhällets traditioner och regler.

Under säsongen 2016/2017 undersöker vi hur vi kan ta ett kliv framåt och reflekterar över möjligheterna till personliga rättigheter och friheter inom ramen för ett samhälle – allt sett genom kompositörernas och librettisternas livfulla fantasi.

Vid första anblicken finns det inte många gemensamma nämnare mellan rockmusikalen Hair och Mozarts första stora opera Idomeneo. Men, båda beskriver en optimistisk fas när en ung generation tar ett kliv framåt för att förändra världen. I Hair handlar det om ankomsten av Vattumannens tidsålder; i Idomeneo handlar det om ett nytt ideal: förlåtelse och generositet. Mozart återkom till detta tema senare i livet. I Trollflöjten måste det unga paret genomgå prövningar för att nå fram till varandra och göra slut på den söndrande rivalitet som råder mellan de gamla makterna.

Kom och var med! Tillsammans med oss får du uppleva en helt ny värld. 

Strauss monumentala opera Elektra visar det omvända: hur en manisk hämndlystnad sipprar ner från generation till generation och förstör människors liv och hopp. Hur varje ny deltagare i myten försöker bryta den blodiga cirkeln en gång för alla genom ett massivt våldsdåd, som istället leder till ännu mer brutalitet.

Vi säger också välkommen till två av operavärldens starkast lysande outsiders: Carmen och Violetta (La traviata). ”Sempre libera” (Alltid fri!), insisterar Violetta, medan Carmen vägrar kompromissa om sin frihet, oavsett vad den kostar henne.

Den här säsongen finns det gott om tillfällen att uppleva vår orkester på scen. Bland konserterna kan nämnas tre viktiga men sällan framförda svenska operor från olika stilar och epoker. Vi hoppas att denna lilla provkarta väcker lusten att upptäcka fler svenska operor, från dagens nyskrivna och hela vägen bakåt till Gustaf III:s första försök på 1700-talet.

Skapa, GöteborgsOperans verksamhet med inriktning på lärande och deltagande, fortsätter att bryta ny mark. Bered dig på ett spännande och banbrytande samarbete mellan artister med funktionsvariation när vi skapar en ny opera!

Med våra lysande hussolister, vår fantastiska kör, vår strålande orkester och internationella gästartister kommer det att bli en spännande säsong på GöteborgsOperan.

Kom och var med! Tillsammans med oss får du uppleva en helt ny värld. 

Stephen Langridge
Konstnärlig ledare, Opera/ drama

Opera 2016-2017

Musikal 2016-2017

Konsert & konsertant opera 2016-2017

Skapa/ Regionalt 2016-2017

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen