Om oss

Åke Zetterström

Åke Zetterström, baryton, är utbildad vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg, medverkade i invigningsföreställningen av GöteborgsOperan 1994 och tillhör sedan dess solistensemblen. Bland hans många roller kan nämnas Papageno, Talaren och Andre harneskbeklädde i Trollflöjten, Prosten Brusander i Kristina från Duvemåla, Schaunard i La Bohème, Gunther i Ragnarök, Figaro i Barberaren i Sevilla samt Greve Almaviva i Figaros bröllop. Vidare Dandini i Askungen, Ford i Falstaff, Ribbing i Gustavo III, titelrollen i Don Giovanni, Greven och Antonio i Figaros bröllop, Sjtjelkalov i Boris Godunov, Achillas i Julius Caesar och Advokat Sjögren (Dr Falke) i Läderlappen. Och bland de senaste rollerna finner vi Achillas i Julius Caesar, Prus i Fallet Makropulos samt Uberto i La serva Padrona.

Redan tidigt i sin karriär var han Birgit Nilssonstipendiat och för rollen som Sixtus Beckmesser i Mästersångarna i Nürnberg tilldelades Åke Zetterström Tidskriften OPERA:s operapris 2010. Senast har han på GöteborgsOperan sjungit Nick Shadow i Rucklarens väg, Melisso i Alcina och Dulcamara i Kärleksdrycken.

Åke Zetterström har gästat Drottningholms Slottsteater i titelrollen i Reine Jönssons opera Cecilia och apkungen, som också sändes i tv. Han är även en flitigt anlitad konsertsångare i både profana och sakrala sammanhang och finns dokumenterad på flera radio- och cd-inspelningar. För hans roll i Apkungen på Drottningholms Slottsteater fick Åke Zetterström motta Drottningholmsteaterns vänners stipendium ur Kronprinsessans hand.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen