Personal.

Anders Eljas

Anders Eljas, dirigent är svensk dirigent/arrangör/kompositör/musiker och utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm. Han startade sin karriär som klaviaturspelare på turné med Björn Skifs och med ABBA på deras samtliga världsturnéer – Australien, Europa, USA, Canada och Japan. Han arbetade tidigt med arrangemang till inspelningar med en rad välkända svenska artister och även som producent på CBS-records (numera SONY Music). I början av 80-talet orkestrerade han musiken till musikalen Chess och han dirigerade också London Symphony Orchestra vid skivinspelningen och under Europa-turnén 1984. För Kristina från Duvemåla, Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikal som hade premiär i Malmö 1995, svarade Eljas för orkestreringen samt var musikalisk ledare och dirigent vid uppsättningarna i både Malmö, på GöteborgsOperan och i Stockholm. 2002 hade Chess på svenska premiär på Cirkus i Stockholm och även då var Eljas musikalisk ledare samt förste dirigent.

Genom åren har Anders Eljas också dirigerat bl a musikalerna Les Miserables och Guys and Dolls och samarbetet med Povel Ramel som kapellmästare i flera av hans revyer. Under 2009 var han musikalisk ledare och förste kapellmästare för Mamma Mia! på norska som spelades på Folketeatret i Oslo.

Under senare år har Eljas ägnat sig mer och mer åt dirigering och har framträtt med de flesta av våra mest etablerade symfoniorkestrar i hela Norden och ett flertal av produktionerna har sänts i TV.

VGR ©2014 GöteborgsOperan · Nyhetsbrev · Facebook · Sitemap · Om webbplatsen · Sök · Kontakta