Personal.

David Radok

är förste regissör på GöteborgsOperan sedan 1996. Sin regidebut gjorde han på Stora Teatern i Göteborg 1980 med Menottis Mediet. Därefter har han svarat för regi i en rad uppmärksammade uppsättningar i Stockholm, Oslo, Bergen, Dresden, Berlin, Helsingfors, Tel Aviv, Tokyo samt på Det Kongelige Teater i Köpenhamn där han är återkommande gästregissör och i Prag där han numera är bosatt.
På GöteborgsOperan har han iscensatt Jenufa, Peter Grimes, Wozzeck, Don Giovanni, Resan till Reims, Barberaren i Sevilla, Askungen, K. Beskrivning av en kamp, La Traviata, Macbeth, Julius Caesar, Rucklarens väg och nu senast Rusalka.
För uppsättningar i Prag av Wozzeck och Lady Macbeth från Mzensk erhöll David Radok 2000 och 2001 Kritikernas pris för bästa teaterföreställning. Bland övriga priser finns bl a Teaterinstitutets regipris för Lady Macbeth på Nationalteatern i Prag, Reumerts pris i Köpenhamn för bästa föreställning 2002 och Kulturministeriets teaterpris i Prag.
2005 satte han upp Beskrivning av en kamp som teaterpjäs i Prag och därefter Barberaren i Sevilla på operafestivalen i Aix-en-Provence. 2008 regisserade han i Prag uruppförandet av Václav Havels sista pjäs Odchàzení (Avgång) och uruppförandet av Sven-David Sandströms opera Batseba på Kungliga Operan i Stockholm. David Radoks nästa uppsättning är Shakespeares Troilus och Cressida på Nationalteatern i Prag.

VGR ©2015 GöteborgsOperan · Nyhetsbrev · Facebook · Sitemap · Om webbplatsen · Sök · Kontakta