Personal.

Ingun Bjørnsgaard

Ingun Bjørnsgaard utbildade sig vid Kunsthøgskolen i Oslo och vid Martha Graham School of Contemporary Dance i New York. År 1992 startade hon sitt eget danskompani, Ingun Bjørnsgaard Prosjekt. Ett kompani som har producerat över tjugo fullängdsföreställningar och som turnerar över hela världen.

Ingun Bjørnsgaard har också arbetat som gästkoreograf vid sådana kompanier som Kungliga Baletten i Stockholm, Skånes Dansteater i Malmö, Carte Blanche i Bergen, Nationaltheatret i Oslo, Tanztheater Bremen, Tanzcompagnie Oldenburg och Den Norske Opera & Ballett i Oslo. I april 2008 inbjöds Ingun Bjørnsgaard att skapa koreografin för Nasjonalballetten inför invigningen av det nya operahuset i Oslo, ett fullängdsverk med titeln A modern place till musik av kompositörerna Rolf Wallin och Henrik Hellstenius. Bjørnsgaards verk fångar den moderna människan i övergången mellan det tvekande introverta och det gränslösa spektakulära.

Hon har tagit emot flera pris för sina koreografier, till exempel första priset i The Nordic Choreographer Competition för verket Jomfruer i norsk landskap. Hon är den enda konstnären som har fått det norska Kritikerlagets danspris två gånger, för Sleeping Beauty (1995) och Largo (2010). Hedda är ett nytt verk beställt 2013 av Ballet-de-Lorraine i Nancy, Frankrike.

VGR ©2015 GöteborgsOperan · Nyhetsbrev · Facebook · Sitemap · Om webbplatsen · Sök · Kontakta