Om oss

Jo Strømgren

Jo Strømgren är född i Norge. Han är koreograf, men också verksam som regissör, manusförfattare, scenograf, ljus- och kostymdesigner. På 1980-talet började han dansa jazzbalett, och utbildade sig sedan i klassisk balett och koreografi på Statens Baletthøgskole i Oslo. Under några år arbetade han vid danskompaniet Carte Blanche i Bergen, både som koreograf och dansare. En skada satte dock stopp för vidare dans.
Sitt genombrott fick Stømgren 1995 med enmansshowen Schizo Stories. Som frilanskoreograf har han arbetat med ett fyrtiotal olika danskompanier, bland annat Ballet de l´Opera National du Rhin (Frankrike), Ballett Nürnberg (Tyskland), Kongelige Ballet (Danmark), Norske Nasjonalballetten, Wiener Staatsoperballett (Österrike), Stadttheater Bern Ballett (Schweiz).
1998 startade han Jo Strømgren Kompani i Bergen, med syfte att producera samtida dans och teater. Kompaniet har framträtt i över 45 länder och har tilldelats en rad priser. 2003 regisserade han sin första långfilm, Destination Moscow. Jo Strømgren har 75 produktioner bakom sig och har även skrivit ett tiotal teaterpjäser som satts upp runt om i Norge. I våras skapade han Den hypnotiska tapeten för Malmö Dramatiska Teater och Skånes Dansteater.
För GöteborgsOperans Balett har Jo Strømgren skapat Herzschmerz (2009), och Utkanten (2011).

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen