Om oss

Katarina Karnéus

Katarina Karnéus, mezzosopran, är fr o m säsongen 2012-2013 engagerad på GöteborgsOperan under en femårsperiod. Hon är internationellt verksam på de största opera- och konsertscenerna världen över. Hon är född i Stockholm och utbildad i London vid Trinity College of Music och National Opera Studio. 1995 vann hon tävlingen Cardiff Singer of the World. Bland hennes många roller är debuten på Metropolitan i New York 1999 som Varvara i Katja Kabanova. På Met har hon därefter sjungit Olga i Eugen Onegin, Siebel i Faust och Rosina i Barberaren i Sevilla. Andra roller är bl a Annio i Titus Mildhet (Covent Garden och Bayerische Staatsoper), Grevinnan Geschwitz i Lulu (Bayerische Staatsoper), titelrollen i Carmen (Opéra Comique), titelrollen i Alceste (Brysseloperan), Elisabetta i Maria Stuarda (Staatsoper unter den Linden), Orfeus i Orfeus och Euridike (Deutsche Oper i Berlin) och hon har fått återkommande inbjudningar till Glyndebournefestivalen.

Sverigedebuten gjorde Karnéus på GöteborgsOperan 2002 som Octavian i Rosenkavaljeren (regi Yannis Houvardas) och för denna roll tilldelades hon Tidskriften OPERA:s operapris. Till GöteborgsOperan återkom hon 2011 för rollen som Ruggerio i Alcina. Debuten på Kungliga Operan i Stockholm kom 2009 i titelrollen i Händels Xerxes. Hon har även framträtt på bl a Salzburgfestivalen, Edinburghfestivalen och Buckingham Palace och varit solist med orkestrar som Berlinfilharmonikerna, Clevelandorkestern och BBC:s Scottish Symphony Orchestra. Som romanssångerska har hon vid flera tillfällen sjungit på Wigmore Hall i London, Lincoln Centre i New York och Concertgebouw i Amsterdam. Karnéus har spelat in sånger av bl a Mahler, Strauss, Ravel, Grieg och Sibelius. 2010 vann hon en Grammy för Mahlers 8 symfoni med San Francisco Symphony Orchestra under ledning av Michael Tilson Thomas och 2011 gav hon ut en Mahler-skiva med Göteborgssymfonikerna. På dvd:n av Tristan och Isolde från Glyndebourne sjunger hon Brangäne tillsammans med Nina Stemme som Isolde – samma roll som hon kommer att göra på GöteborgsOperan 2013.

Bland hennes senaste engagemang kan nämnas repris av Ariane et Barbe-blue på Frankfurtoperan, Donna Elvira i Don Giovanni för Covent Garden i London och Fricka i Rehnguldet på Teatro del Liceu i Barcelona samt en rad konserter.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031-10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031-13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av