Personal.

Michael Weinius

Michael Weinius (Kung Karl IV och Kung Ferdinand VII) är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Ursprungligen baryton debuterade han 1993 på Malmö Opera som Guglielmo i Cosí fan tutte. Därefter sjöng han ett stort antal roller vid svenska operascener, som Renato i Maskeradbalen, Posa i Don Carlo och Marcello i La Bohème. Han har också uruppfört specialskrivna roller i bl a Vargen kommer av Hans Gefors och i Jeppe av Sven-David Sandström.

2004 bytte Michael Weinius röstfack till tenor och debuten ägde rum på NorrlandsOperan som Laca i Jenufa, följt av Sergej i Lady Macbeth från Mtsensk på Värmlandsoperan, Turiddu i Cavalleria Rusticana på Kungliga Operan, Don José i Carmen på Teater Hedeland i Danmark och Riccardo i Maskeradbalen på Malmö Opera. Våren 2007 sjöng han sin första Parsifal i Värmlandsoperans uppsättning i Karlstad Domkyrka och därefter i Mannheim och är nu engagerad att sjunga rollen på ett flertal internationella scener, bl a Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf 2010 och Finlands Nationalopera i Helsingfors 2011. Andra roller han sjungit är bl a Dick Johnson i La Fanciulla del West, Herodes i Salome, Siegmund i Valkyrian, Kung David i Sven-David Sandströms opera Batseba och Cavaradossi i Tosca.

Våren 2009 tilldelades han Svenska Dagbladets Operapris för sin tolkning av titelrollen i Peter Grimes. På GöteborgsOperan har han (som baryton) sjungit Guglielmo i Cosí fan tutte och Escamillo i Carmen. Michael Weinius är även flitigt engagerad som konsertsångare och har samarbetat med flera välkända dirigenter och framträtt i bl a Frankrike, Belgien, Tyskland, England, Spanien och USA. Han har även mottagit ett flertal stipendier, däribland Birgit Nilssons stipendium, samt vunnit Gösta Winbergh Award och 2008 Seattle Opera’s International Wagner Competition.

VGR ©2015 GöteborgsOperan · Nyhetsbrev · Facebook · Sitemap · Om webbplatsen · Sök · Kontakta