Om oss

Michael Weinius

Michael Weinius (Kung Karl IV och Kung Ferdinand VII) är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Ursprungligen baryton debuterade han 1993 på Malmö Opera som Guglielmo i Cosí fan tutte. Därefter sjöng han ett stort antal roller vid svenska operascener, som Renato i Maskeradbalen, Posa i Don Carlo och Marcello i La Bohème. Han har också uruppfört specialskrivna roller i bl a Vargen kommer av Hans Gefors och i Jeppe av Sven-David Sandström.

2004 bytte Michael Weinius röstfack till tenor och debuten ägde rum på NorrlandsOperan som Laca i Jenufa, följt av Sergej i Lady Macbeth från Mtsensk på Värmlandsoperan, Turiddu i Cavalleria Rusticana på Kungliga Operan, Don José i Carmen på Teater Hedeland i Danmark och Riccardo i Maskeradbalen på Malmö Opera. Våren 2007 sjöng han sin första Parsifal i Värmlandsoperans uppsättning i Karlstad Domkyrka och därefter i Mannheim och är nu engagerad att sjunga rollen på ett flertal internationella scener, bl a Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf 2010 och Finlands Nationalopera i Helsingfors 2011. Andra roller han sjungit är bl a Dick Johnson i La Fanciulla del West, Herodes i Salome, Siegmund i Valkyrian, Kung David i Sven-David Sandströms opera Batseba och Cavaradossi i Tosca.

Våren 2009 tilldelades han Svenska Dagbladets Operapris för sin tolkning av titelrollen i Peter Grimes. På GöteborgsOperan har han (som baryton) sjungit Guglielmo i Cosí fan tutte och Escamillo i Carmen. Michael Weinius är även flitigt engagerad som konsertsångare och har samarbetat med flera välkända dirigenter och framträtt i bl a Frankrike, Belgien, Tyskland, England, Spanien och USA. Han har även mottagit ett flertal stipendier, däribland Birgit Nilssons stipendium, samt vunnit Gösta Winbergh Award och 2008 Seattle Opera’s International Wagner Competition.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen