Om oss

Nina Stemme

Nina Stemme är en av världens mest efterfrågade sopraner och har de senaste åren framträtt på bland annat Metropolitan Opera i New York, La Scala i Milano, Wiener Staatsoper, Opera Bastille i Paris, Royal Opera House i London och operahusen i Stockholm, Zürich, München, Barcelona, Houston och San Francisco med roller som Isolde, Brünnhilde, Elisabeth, Turandot, Minnie, Tosca, Ariadne, Salome, Elektra, Marskalkinnan och Leonore. På GöteborgsOperan sjöng hon först på invigningskonserten 1994 och sedan i rollerna som Madama Butterfly (1995), Tosca (1996), Marskalkinnan i Rosenkavaljeren (2002) och Arabella (2006).

2013 mottog Nina Stemme Opera Awards första utmärkelse som världens bästa operasångerska. 2006 utsågs hon till hovsångerska, 2012 till österrikisk Kammersängerin och har flera gånger blivit utsedd till Årets sångare i den tyska tidskriften Opernwelt. Rollen som Isolde i Christoph Loys uppsättning av Tristan och Isolde på the Royal Opera i London resulterade i 2010 års Laurence Olivier Award för bästa rollprestation. Nina Stemme är medlem av Kungliga Musikaliska Akademien och har blivit tilldelad medaljen Litteris et Artibus av Kung Carl XVI Gustaf.

Sedan debuten som Cherubin i Cortona i Italien 1989 har hennes rolltolkningar även inkluderat roller som Mimi i La Bohème, Manon Lescaut, Tatjana i Eugene Onegin, Eurydike i Orfeus och Eurydike, Katerina i Lady Macbeth från Mtsensk, Grevinnan i Figaros bröllop, Marguerite i Faust, Agathe i Friskytten, Marie i Wozzeck, Nyssia i König Kandaules, Jenufa, Eva i Mästersångarna, Elsa i Lohengrin, Senta i Den flygande holländaren, Sieglinde i Valkyrian, Amelia i Maskeradbalen, Leonora i Ödets makt och Aida. Hon har uppträtt på otaliga operascener och på festivalerna i Bayreuth, Salzburg, Savonlinna, Glyndebourne, Bregenz och Proms i London för att nämna några. Hennes senaste roll i Sverige var Turandot på Dalhalla Opera, och bland framtida engagemang finns titelrollerna i Elektra och Turandot på Metropolitan Opera i New York, Elektra och Isolde i Berlin samt Brünnhilde i Nibelungens ring i Washington våren 2016.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen