Personal.

Susanne Resmark

Susanne Resmark, mezzosopran har de senaste åren etablerat sig som en av världens främsta dramatiska mezzosopraner och framträder regelbundet på världens stora opera- och konsertscener.

Hon är utbildad vid Malmö Musikhögskola och Operaakademiet i Köpenhamn och tillhör sedan 2001 solistensemblen vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn. I hennes omfattande repertoar ingår bl a Azucena i Trubaduren, Eboli i Don Carlos, Amneris i Aida, Ulrika i Maskeradbalen, Klytämnestra i Elektra, Ortrud i Lohengrin, Venus i Tannhäuser, Amman i Die Frau Ohne Schatten, Fricka, Erda i Wagners Nibelungens ring, Jezibaba i Rusalka, Kabanicha i Katja Kabanova och Kostelnicka i Jenufa. 2002 gjorde hon sensation i rollen som som Mescalina i Ligetis opera Le Grand Macabre på Det Kongelige, vilket ledde till USA-debuten i samma roll vid San Francisco-operan 2004.

Senast har sjungit Gertrude i Romeo et Juliette på Festspelen i Salzburg och i debuten på La Scala i Milano, följt av Syster Marie i Karmelitersystrarna på Bayrische Staatsoper i München och Opéra de Toulose samt Ortrud vid operan i Tokyo. 2011 debuterade hon på Metropolitan som Ragonde i Rossinis Le Comte Ory, en roll som hon sedan repriserade på La Scala. På Det Kongelige har hon nyligen sjungit Amman i Richard Staruss Die Frau ohne Schatten.

På GöteborgsOperan har hon sjungit Mary i Den flygande holländaren, Herodias i Salome, Ulrika i Maskerdbalen, Mrs Quickly i Falstaff, Kabanicha i Katja Kabanova och Eboli i Don Carlos.

Susanne Resmark är även flitigt anlitad som solist i konsertsammanhang och finns representerad på ett flertal dvd- och cd-inspelningar.

2007 utsågs hon till Riddare av Dannebrogorden, Danmarks motsvarighet till Hovsångartitel, och hon har erhållit Birgit Nilsson Stipendiet 1988 och 2002.

VGR ©2014 GöteborgsOperan · Nyhetsbrev · Facebook · Sitemap · Om webbplatsen · Sök · Kontakta