Skapa/Dans

Skapa/ Dans

GöteborgsOperan Skapa/Dans (tidigare Unga/Dans) har funnits sedan 2012. Vi arbetar med olika projekt av, med och för barn och ungdomar utifrån dansen som uttrycksform. Under åren har vi också gjort föreställningar för Sagofoajén, skolföreställningar samt workshops på olika platser i Västra Götaland.

Experimental Battle

Missa inte detta! För femte gången på GöteborgsOperan – Experimental Battle
Söndagen Den 4 december kl 15.00 på Lilla scenen.

FÖR PUBLIK
Fri entré

FÖR TÄVLANDE
Anmälan görs till Monica Milocco:
monika.milocco@opera.se
Vinnaren i Experimental Battle får 3000 kr!
Obs! Max 30 tävlande, skynda att anmäla dig!

FÖRSTA GÅNGEN PÅ BATTLE/JAM? SÅ HÄR FUNKAR DET:
En battle är en tävling som kan var i grupp, par eller en mot en. I detta fall kommer det vara en mot en. Vi har valt en kategori – experimental – vilket är en ”bred” kategori och som också speglar dansens utveckling, både inom street och den moderna dansen.

VEM TÄVLAR?
Det är öppet för vem som helst att tävla. Vi har satt ett max antal på 30 tävlande. Vem som tävlar mot vem lottas.

HUR SER SCENEN UT?
Lilla scenen kommer vara som en öppen Black Box. Mitt på scenen finns själva Battle-golvet och vid ena sidan sitter de tre domarna. Åskådarna och andra tävlande sitter och står runt om. Mellan tävlingarna så kan man dansa själv eller bara värma upp när man behöver. Detta kallas för cyphers.

VILKA ANDRA FINNS MED FÖRUTOM TÄVLANDE OCH PUBLIK?
Förutom DJ så finns det tre domare och en host. Domarna kommer med olika erfarenheter och bakgrunder för att täcka allt det som Experimental kan vara. Hosten är den som sköter så att tiderna hålls, allt prat emellan alla akter, presentationerna, lottningarna etc.

HUR GÅR TÄVLINGEN TILL?
Tävlingen börjar med en preselection/uttagningsomgång där varje dansare har 60sekunder på sig till musik som väljs av vår DJ. Därefter väljs åtta dansare ut av de tre domarna till kvartsfinal battles. Från kvartsfinal är det utslagstävlingen där domarna avgör direkt efter battlet vem som går vidare i tävlingen. I Kvartsfinal, semifinal och final är det två solos/dansare och 60sekunder/solo.

Domare
Andrzej Glosniak, dansare GöteborgsOperans Danskompani
Malin Zaki, bl.a. koreograf för Hair
Phax

DJ
DJ K.Sun
HOST
Raawbii

Borta eller hemma?

Sagofoajén gästspelar på Stadsbiblioteket, Göteborg!
30 oktober kl 14.00

Barnen har rest långt men snart är de äntligen framme. Under resan funderar de på vad borta och hemma är. Barnen leker, upptäcker, sjunger och dansar. Deras värld blir mer och mer färgglad.

Framförs av dansare Therese Fredriksson och operasångare Björn Thudén, samt musikerna Johan Ekenberg och Sabine Daniels. Kompositör/idé/musiker: Johanna Fridolfsson.
Koreograf/idé: Monica Milocco. Dramaturg: Mia Ringblom Hjertner.

Biljett hämtas på Stadsbiblioteket, i disken på barnavdelningen samma dag (fri entré). Begränsat antal platser. För barn från 4 år.

DANSMAKARNA 2016/2017

Dags igen! - GöteborgsOperan bjuder in lärare för åk 0-3 att delta i projektet Dansmakarna. Ett projekt som pågår under läsåret 2016/2017 med målet är att samlas och fira Dansens dag 28/4-2017 på GöteborgsOperan och visa upp de koreografier man skapat. Starten är i augusti-16.

Mer information om Dansmakarna

Kontakt


Allmänna frågor om GO SKAPA
E-post: skapa (at) opera.se

Biljetter
Tel. 031-13 13 00
E-post: biljetter (at) opera.se

Guidning
Tel. 031-13 13 00
E-post: guidning (at) opera.se

TIDIGARE PROJEKT OCH FÖRESTÄLLNINGAR

Dans-workshop för barn & unga

På GöteborgsOperans Skövdescen, i Skövde.

Lördagen den 17 september var det danswokshop för barn och unga på GöteborgsOperans Skövdescen.
Barn och ungdomar i åldrarna 5-18 bjöds in till en rolig och lärorik workshop i olika dansstilar. Inga förkunskaper krävdes.

Workshopen hölls av Monica Milocco – dansare, pedagog och ansvarig för GöteborgsOperan Skapa/ Dans.


Matsalen

Regionteater Väst och GöteborgsOperan ger Matsalen – en dansföreställning för barn

Den 1 mars är det urpremiär för dansföreställningen Matsalen. Föreställningen är ett resultat av ett samarbete mellan GöteborgsOperan och Regionteater Väst. Tillsammans har koreografen Björn Säfsten och videokonstnären Lisa Tan skapat en interaktiv dansföreställning för elever i årskurs 2-5 i Västra Götaland.

Läs mer om föreställningen Matsalen här

100% MÄNNISKA

10 kvinnor från olika Folkhögskolor i Göteborgsområdet har träffats under 10 torsdagar för att utforska rörelse och uttryck i ett Communitydans-projekt. Deras egna historier, bakgrunder och funderingar om livet de lever i Göteborg med omnejd har fått stå till grunden för samtal och arbetet med de olika uttrycken i projektet. Vad är borta och vad är hemma? Vad är ensamhet och vad är gemenskap? Vad innebär det att våga?  Det som de alla enades om var att de alla är 100 % människa!

På Kulturnatta, lördagen den 23 januari kl.18, visar de upp 100 % människa på GöteborgsOperans Lilla scen. Redovisningen är ca 40 minuter lång och det är fritt inträde.

100 % människa är en del av Folkbildning och kultur i samverkan, ett samarbetsprojekt på initiativ av Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen.

Narcissus
– ett samarbete mellan Die Bühne och Göteborgsoperan Skapa/Dans

Nu utforskar vi myten om Narcissus. Genom att väva in personliga erfarenheter av narcissism och med hjälp av text som utgår från temat så skapar vi rörelser och dans.

Den 1 november ges ett samtal och diskussion med Peter Janson och Ana Udovic.
Missa inte detta spännande tillfälle att lyssna, reflektera och diskutera bl.a. narcissism.

Läs mer om projektet här

Ljus och egna rörelsen

GöteborgsOperan Skapa/Dans bjuder in alla att komma och prova och använda sig av sin egen kreativitet under Kulturkalaset på Frölunda kulturhus.

Torsdagen den 13/8 kl.15-16
Fredagen den 14/8 kl.15-16

Kom och lär dig mer om ljuset som du inte kan se. Hur kan man få syn på sådant som lyser i infrarött? Vad kan man använda det till?  Var beredd på att interagera med färger och ljus och mönster. 

Vi kommer att visa former i en värld utifrån ljus och den egna rörelsen. Vi använder oss av projektioner och infraröda kameror och dina rörelser.EXPERIMENTAL BATTLE RE:MIND - Fri entré!

Missa inte detta! För fjärde gången på GöteborgsOperan – Experimental Battle Re:Mind, i samband med vår Urpremiär av Benke Rydmans Eldfågeln på GöteborgsOperan. 

Lilla scenen, 30/5 kl.19-22 

Läs mer

ELDFÅGELN

Fredrik Benke Rydman. Foto Andreas Lindberg

Kom in, var med, dansa! Med dans i olika stilar och lokal medverkan ska Eldfågeln lyfta operataket.

Tillsammans med ca hundra medverkande – amatörer i alla åldrar (från 18 år), danselever, street- och breakdansare, dansare ur GöteborgsOperans Danskompani – skapar Fredrik Benke Rydman en flammande eldfågel till Igor Stravinskijs musik.

Vi har fått ett fantastiskt gensvar och har fullt, vi kan inte ta emot fler anmälningar!

Om du vill stå på reservlista, maila till monika.milocco@opera.se. Du kommer då bara få svar om du kan erbjudas plats.

Läs mer om Eldfågeln

VÄLKOMMEN TILL SATELLIT FESTIVAL!

11-17 mars 2015. För tredje gången landar Satellit Festival i Göteborg och Västsverige sprakar av dansföreställningar från hela Norden.

Invigningen av festivalen sker den 12 mars på GöteborgsOperan Lilla scenen med föreställningen Games we play med Intuit Danskompani. En fartfylld och lekfull föreställning med dansare från Norge och Danmark som kombinerar gatukonsten parkour med modern dans. En skolföreställning och en kvällsföreställning ges här.

I samband med festivalen så kommer workshopen KROM, Kropp i rum – dans- och konstworkshop från Norge, att ges på GöteborgsOperan den 14 och 15 mars. Workshopen passar för dig som arbetar med barn och unga i förskola, skola och gymnasium samt dig som arbetar eller studerar inom dans, konst eller arkitektur. Workshopen presenteras av Kultur i Väst i samarbete med Satellit och GöteborgsOperan och anmälan görs via Satellits hemsida.

Biljetter och information på Satellit Festivals hemsida

AVTRYCK

På Frölunda Kulturhus under höstlovet v 44

31/10 kl 14 och kl 18 samt 2/11 kl 13

Med dans, rörelse och samarbete med konstnären och ingenjören Frieder Weiss så ska 10 ungdomar tillsammans med dansare från GöteborgsOperans Danskompani berätta historier om hjältars avtryck från vår tid. Vilka är dom? Vad har de gjort? Hur slutar deras historier? Har deras handlingar lämnat avtryck? För vem och var? Föreställningens frågeställningar och berättande ska ge upphov till funderingar och tankar kring samhället och världen vi lever.

Avtryck var ett samarbete mellan GöteborgsOperan Unga/Dans, Frölunda kulturhus och Chalmers Tekniska Högskola.

Personligt

Personligt var ett Community-projekt med ungdomar från olika platser i Västra Götaland. Med dans och teater så utforskade man temat ”Personligt”. Monica Milocco Unga/Dans i samarbete med Birte Niederhaus (initiativtagare och konstnärlig ledare till Die Bühne).

Resultatet spelades upp på Kulturkalaset, Kanaltorget torsdagen den 14 augusti

10 ungdomar mellan åldern 15-19 deltog.

pix.Els

Ett nytt verk skapat av och för unga på danssäsongens tema Mind & Spirit.


Challenge

Dansverk av, med och för unga. Lilla scenen 11 - 12 maj 2013 och gästspel; 14 maj Backa Kulturhus, 16 maj Frölunda Kulturhus, 23 maj Angered KulturATOM Experimantal Battle den 22 maj.


3D

Följ med på en resa genom dansens mångskiftande värld. Se bl a hur olika dansstilar hänger ihop med olika typer av musik. Av och med dansare ur GöteborgsOperans Balett.

Under hösten 2013 har Unga/Dans samarbetat med Vänersborgs kommun med föreställningen Movimento. både dansare och musiker från GöteborgsOperan medverkar.

Hösten 2013 hade Unga/dans också ett Community-projekt med 20 tjejer i Vänersborg. De går alla i åk 9 på Vänerparkens skola och har inriktningen dans. Monica Milocco har under hösten besökt dem på deras skola och de har vid två tillfällen kommit till GöteborgsOperan. Tillsammans med deras danslärare har de utgått ifrån sig själva, sina tankar och processer. Resan har inneburit utmaningar och utveckling för dem att använda dansen som ett uttryck för olika känslor. Ungdomarna har stått i centrum och det är dom som har fått ge av sig själva.

Den 4/1 kl.16 på GöteborgsOperan Lilla scenen samt i Vänersborg, Vänersborgs teater den 14/1, visade dom upp det dom hade skapat - resultatet av ett spännande Dans Community projekt och 20 tjejers resa.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen