Barnkör och Diskantkör

Barnkör och Diskantkör

Barn- och Diskantkörerna är en del av GöteborgsOperan SKAPA

Drömmar om havet

Kom på vår konsert och dyk ner i sånger och drömmar om havet! Vi sjunger om det lugna, vackra, skrämmande och sorgsna havet. Vi sjunger om havet inom oss som kan blåsa upp ibland, om sjömän som försvinner och om pirater som drabbas av sjösjuka. Välkomna!

GöteborgsOperan Lilla scenen
lördag 10/2 kl 13.30 & 15.00
söndag 11/2 kl 13.30 & 15.00

Läs mer och boka biljetter här

Våra visioner

  • Vi vill att alla barn och ungdomar ska känna sig delaktiga i det musikaliska och sceniska arbetet.
  • Vi vill jobba för en musikalisk och scenisk medvetenhet i allt vi gör.
  • Vi vill introducera olika musikstilar så att alla får lära känns den breda körrepertoaren.
  • Vi vill ge barnen och ungdomarna scenisk erfarenhet och möjlighet att sjunga i professionella miljöer och sammanhang.

Två körmedlemmar berättar...

”I kören är vi väldigt glada och skrattar mycket. Alla är snälla och det är lätt att bli vänner med alla. Vi brukar sjunga olika typer av låtar. Ibland Hipp hopp och ibland lite lugna låtar. Jag tränar hemma eftersom jag vill kunna låtarna utantill. Ofta när vi har konserter och föreställningar ska vi dansa också, det är roligt men ibland lite svårt att sjunga och dansa samtidigt. När vi har övat länge blir det premiär. Då blir allt extra roligt. Sen tar det slut och det kan vara lite ledsamt. Precis innan vi ska in på scen gör vi alltid samma sak, vi samlas bakom scenen och sträcker upp händerna så högt vi kan och laddar för att gå in. Man kan ju bli nervös, men det går alltid över när jag börjar sjunga.” – Märta Carlsson, Barnkören

”Att börja med något nytt, som en kör, var nervöst och läskigt. Men också otroligt roligt och spännande. De senaste två åren har varit super. När vi startade var alla väldigt öppna och det gemensamma intresset för sång och musik har gjort oss till en grymt bra grupp. Vi vet vad vi vill och alla jobbar för att våra konserter ska bli så bra som möjligt. Våra rep är blandning av sång, drama och prat så det blir aldrig tråkigt. Man lär sig alltid något nytt och är det något som är svårt tvekar jag inte att fråga. Man känner sig trygg i kören. Alla förberedelser, bussresor och samarbeten med andra körer, musiker, dramaturger, poeter och dansare har varit underbara men inget slår känslan när vi står där tillsammans på scenen. Då allt sitter ihop, sång, musik och rörelser, utan avbrott och korrigeringar. Då är det svårt att inte le.”

– Ylva Lorentzon, Diskantkören

Mer om vår körverksamhet

På GöteborgsOperan erbjuder vi körverksamhet för barn och ungdomar i åldrarna 9 till 16 år. I Barnkören sjunger de som är 9-12 år gamla i Diskantkören är åldern 13-16. Både pojkar och flickor sjunger i körerna. I Diskantkören sjunger pojkarna med så länge de sjunger med sina ljusa röster.

Körerna arbetar med en bred repertoar och vi lägger stor vikt vid det sceniska arbetet. Körerna repeterar varje måndag. Utöver måndagsrepetitionerna tillkommer repdagar och körhelger. När vi står inför ett framträdande blir det ofta tätare mellan repetitionerna. Det krävs alltså ett stort engagemang från både barn och föräldrar!

GöteborgsOperans Barnkör och Diskantkör är två fristående körer som ger egna konserter i Göteborg och i regionen. Ibland samarbetar med GöteborgsOperans kör, orkester, dansare och dirigenter. Att vara en del i det professionella arbetet kring ett framträdande ger barnen och ungdomarna givande och viktiga erfarenheter.

Arbetet i körerna ska vara lustfyllt och utmanande!

GöteborgsOperans Barnkör

I Barnkören sjunger 36 pojkar och flickor. Vi sjunger både unisont och i stämmor. På repetitionerna jobbar vi med vår sång, med musiklära och med det sceniska uttrycket. Barnkören repeterar varje måndag klockan 16.30-18.00.

GöteborgsOperans Diskankör

Även i Diskantkören sjunger 36 ungdomar indelade i 3 stämmor (SSA). Repertoaren kräver allt från unison sång upp till 5stämmigt och vi anpassar stämindelningen efter den aktuella repertoaren. I Diskantkören är koristerna själva med och påverkar repertoar och arbetssätt. Varje termin avslutas med en ordentlig utvärdering som hjälper oss att arbeta mot våra gemensamma mål. Diskantkören repeterar måndagar klockan 18.30–20.30.

Titta på en kortfilm där diskantkören gör en flashmob på Centralstationen i Göteborg

Här är ett urval av vad körerna har gjort
de senaste åren

8/11 2014 Diskantkören medverkar på galan I’m Alive. Föreläsningar, sång, musik med tema kopplat till ”Hållbar mänsklighet”. Många grupper som framträder, program från kl 15.00 fram till midnatt.

10/11 2014 ges föredraget: HÅLLBAR MÄNSKLIGHET - om strömningar i samhället och hur vi vänder dem. Diskankören medverkar under kvällen med temat "Mot rasism".

Barnkören

Hitta Hem
Scenisk konsert på Världskulturmuséet tillsammans med Diskantkören. Musik ur Kristina från Duvemåla, musikalien Oliver och sånger av bl a Georg Riedel. Regissör Mattias Ermedahl och musiker Teresa Indebetou, Frida Grinne och Frida Alexandersson. Dirigent vik körledare Helena Fornegård.

Jultrad-i-trion
Medverkan på scen i GöteborgsOperans årliga familjeföreställning tillsammans med Göteborgsoperans solister, kör och orkester på stora scenen.

Sångtajm
En scenisk konsert tillsammans med bandet Bananattack (Teresa Indebetou, Olli Rantala, Fredrik Hamrå och Ulf Bandgren) med låtar från Electric Banana Band. Lilla Scenen

Mahlers 3e Symfoni
Tillsammans med GöteborgsOperans Orkester och Damkör. Dirigent Patrik Ringborg, Mezzosolist Katarina Karnéus. Stora Scenen.

Judas Maccabaeus
Tillsammans med Göteborgs Konsertkör samt Orkester. Dirigent Finn Rosengren. Solister: Mathias Zachariassen, Anton Eriksson, Eva-Lotta Ohlsson, Monica Danielson, Johanna Rudström. Göteborgs Konserthus

Diskantkören

Hitta hem
Scenisk konsert på Världskulturmuséet tillsammans med Barnkören. Musik ur Kristina från Duvemåla och sånger av bl a Mozart, Dvoràk och Sallinen. Regissör Mattias Ermedahl och musiker Teresa Indebetou, Frida Grinne och Frida Alexandersson. Dirigent vik körledare Helena Fornegård.

Jultrad-i-trion
Ett eget konsertprogram av glada och stämningsfulla julsånger i foajén inför GöteborgsOperans årliga familjeföreställning. Dirigent vik körledare Helena Fornegård.

VÅR VÅR
Konsert med text och musik komponerad av Diskantkören själva. Arbetet med konserten gjordes tillsammans med Teresa Indebetou (kompositör) Olivia Bergdahl (poet och författare) Monica Milocco (dansare). Konserten framfördes tillsammans med musikerna Teresa Indebetou (piano), Martin Olsson (bas) och Fredrik Hamrå (trummor)

Judas Maccabaeus
Tillsammans med Göteborgs Konsertkör samt Orkester. Dirigent Finn Rosengren. Solister: Mathias Zachariassen, Anton Eriksson, Eva-Lotta Ohlsson, Monica Danielson, Johanna Rudström. På Göteborgs Konserthus.

Autumn Leaves
En jazzinspirerad konsert om årets alla skeden. Tillsammans med musikerna Teresa Indebetou (piano), Henrik Aronsson (bas) Frida Thurfjell (saxofoner) Fredrik Hamrå (trummor).

Friday Afternoons
En konsert med musik av Benjamin Britten. Gavs som introduktion till Operan Billy Budd av samme tonsättare. Konserten gavs tillsammans med Christina Okkels (piano).

Kontakt

GöteborgsOperans Barnkör
GöteborgsOperans Diskantkör

Ida Rosén Hamrå

Ida Rosén Hamrå
Tel 031–10 8137
E-post: ida.rosen(at)opera.se

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen