Opera Musikal Konsert

OPERA MUSIKAL KONSERT

Tillsammans skriver vi historia

Om du hade varit i Milano i februari 1904, hade du då gått på urpremiären av Madama Butterfly på La Scala? Eller hade du, istället för att uppleva denna historiska stund, hellre stannat hemma och väntat på en opera du redan kände till? Jag vågar lova att första spelperioden av Notorious – med den oförlikneliga Nina Stemme – kommer att bli en av de där Jag var där!-stunderna. En göteborgsk urpremiär som det kommer att skrivas om i böcker. Publikens reaktion är en viktig del i hur historien kommer att skildras. Så stanna inte hemma och sortera skivsamlingen eller lyssna på favoritlistan på Spotify. Påverka musikdramatikens framtid istället!

En annan historieskrivare som har påverkat musikdramatiken är William Shakespeare.

År 2016 är det 400 år sedan han dog. Vi kommer att hylla honom på flera sätt, bland annat genom en orkesterkonsert och två operor (Hamlet och Macbeth) baserade på hans pjäser.

Opera och musikteater ar ett fantasieggande, känslomässigt och empatiskt träningspass som är mycket svårt att överträffa. Vi vill bygga en konstnärlig gemenskap som sträcker sig till de delar av samhället som inte alltid har en röst bland de etablerade kulturinstitutionerna. The Göteborg Opera har till exempel arbetat med flyktingar, integrerade grupper med både funktionshindrade och icke-funktionshindrande människor samt med barn och ungdomar. Vi tar denna del av vårt arbete på allra största allvar, och fortsatter att utveckla det.

Men vi kan också vara helt galna. Om du någon gång behöver ta en paus från den bistra verkligheten, släppa loss och tillåta dig själv att helt enkelt bara ha det bra – kom och se Crazy for you! Jag lovar dig att du kommer att le stort när du nynnande på Gershwin-melodier steppar hemåt efter föreställningen.

Titta på en filmintervju med Stephen om hur han vill utveckla opera/drama

Om Opera

Vi ska behålla den mycket höga och internationella kvalitet vi har på våra produktioner i dag, samtidigt som vi ska nå ut till en ny publik.

Vi utforskar standardrepertoaren på ett nytt och kraftfullt sätt, samtidigt som vi introducerar mindre välkända verk från 400 års musikteater- och operarepertoar”, säger Stephen Langridge, konstnärlig ledare Opera/drama. ”Vi siktar mot att bli ett aktivt och kreativt nav, en plattform där nya verk kan utvecklas. En plats där experimenterande kan leda till beställning av nya verk.”

Klassiska verk blandas med nya, och populära med sällan spelade. Olika konstformer berikar varandra i nyskapande möten av högsta kvalitet. Våra scenkonstnärer håller hög internationell nivå och vi är ofta en språngbräda för morgondagens stora artister.

”GöteborgsOperan ska erbjuda verk som tidsmässigt spänner från operans begynnelse och fram till i dag – allt från barock och grand opera till musikal. Vad vi kallar det är mindre viktigt. Puccinis La Bohème har egentligen kanske mer gemensamt med Les Misérables än med Montiverdis Orfeo, operahistoriens första mästerverk, men vi fokuserar på kvalitet och dynamik snarare än på smala genredefinitioner.”

Vi siktar mot att bli ett aktivt och kreativt nav, en plattform där nya verk kan utvecklas. En plats där experimenterande kan leda till beställning av nya verk.

GöteborgsOperans samarbeten med andra ledande europeiska operahus gör att vi kan presentera produktioner med internationell lyskraft av de främsta kreativa teamen. Samarbetena leder också till att våra egna produktioner lever vidare på andra scener. De hjälper till att placera GöteborgsOperan på den europeiska kartan.

Om musikal

Gränsen mellan vad som är musikal och vad som är musikteater eller till och med opera kan ibland verka lite flytande.

På GöteborgsOperan ska vi spela alla former av musikteater, från operans begynnelse och fram till i dag. Barockopera, musikal och allt däremellan. Allt är musikteater!

Under de senaste åren har GöteborgsOperan kunnat presentera exklusiva musikaltitlar som Kristina från Duvemåla, Cats, Sunset Boulevard, Chess på svenska och La Cage aux Folles. I flera fall har premiären på Stora scenen varit den första utanför London och New York.

En musikal på GöteborgsOperan spelas oftast på svenska och titt som tätt med ny översättningen. Vi är riktigt stolta över att kunna säga att vi har utvecklat konstformen musikal till högsta nivå, med uppsättningar av internationell standard och produktioner av högsta kvalitet.

GöteborgsOperan bidrar också till utveckling av genren musikal genom beställning av nya musikalverk framför allt i det mindre formatet och för den unga publiken.

Om konsert

En konsert på GöteborgsOperan ska vara samma tredimensionella helhetsupplevelse som en opera eller musikal.

Varje säsong ger vi ett stort antal konserter på GöteborgsOperan. I det lilla formatet ger vi bland annat Sagofoajén för vår allra yngsta publik och foajékonserter som låter dig komma riktigt nära våra sångare och musiker. Våra orkesterkonserter och konsertanta operor på Stora scenen breddar vår repertoar och gör GöteborgsOperans Orkester synligare än vanligt. Utöver detta bjuder vi dessutom in till familjekonserter, Trettondagskonsert med bal, med mera.

”De närmaste åren kommer vi att utveckla vårt konsertutbud så att dessa viktiga händelser får en unik prägel med en ibland överraskande krydda. Håll ögonen öppna.”

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen