GöteborgsOperans Orkester.

GöteborgsOperans Orkester består av 86 musiker och spelar i de flesta föreställningar som visas på Stora scenen.

"Orkestern är väldigt flexibel", säger Mette Berntzen, orkesterchef på GöteborgsOperan. "Huset har en bred repertoar och vi spelar allt från barockopera till musikal. Musikerna behärskar många olika stilar och anpassar spelsättet efter vad som försiggår på scenen."

Ungefär två veckor före premiären flyttar musikerna ut från orkestersalen och börjar repetera med resten av ensemblen. Antalet musiker i orkesterdiket varierar.

OPERAN_0185

"Är det en stor romantisk opera, av Strauss till exempel, så är vi på plats i orkesterdiket allihop. En annan gång är vi bara ett trettiotal. Det beror helt på vilken typ av föreställning det handlar om", säger Mette.

GöteborgsOperans orkester ger egna konserter på Stora scenen och är även ute på turné. En del av musikerna är dessutom aktiva som kammarmusiker och spelar på operans foajékonserter. I spelplanen kan du läsa mer om vad de har planerat den här säsongen.

Prisbelönta musiker.

GöteborgsOperans Orkester är den enda orkester någonsin som fått Svenska Dagbladets operapris. De vann med motiveringen: "De 86 musikerna har lyckats fram sin orkester till den absoluta världseliten".

"Orkestern överträffar sig själv (det gör den alltid, var ska detta sluta)?" Radio GBG P4
"Husets kronjuvel är orkestern." SVT Kulturnyheterna
"Det är bara att än en gång salutera GöteborgsOperans Orkester för en ypperlig insats." Aftonbladet
"GöteborgsOperans orkester gör en lika storstilad prestation som alltid numera." Aftonbladet

Orkesterledning

Mette Berntzen
Orkesterchef
Jan Söderberg
Orkesteradministratör
VGR ©2015 GöteborgsOperan · Nyhetsbrev · Facebook · Sitemap · Om webbplatsen · Sök · Kontakta