Barnkör och Diskantkör.

Titta på en kortfilm där diskantkören gör en flashmob på Centralstationen i Göteborg


GöteborgsOperans Diskantkör deltar i Frölunda Kulturhus ”Hållbar mänsklighet”.
Tema är civilt mod och mänskliga rättigheter - ständigt aktuella ämnen.
Invigning 4/10 och temat håller på till 31/1 2015

8/11 Diskantkören medverkar på galan I’m Alive. Föreläsningar, sång, musik med tema kopplat till ”Hållbar mänsklighet”. Många grupper som framträder, program från kl 15.00 fram till midnatt.
10/11 ges föredraget: HÅLLBAR MÄNSKLIGHET - om strömningar i samhället och hur vi vänder dem. Diskankören medverkar under kvällen med temat "Mot rasism".

GöteborgsOperans Barnkör kommer att medverka i Jul-trad-i-trion och även i operan Brundibar, som ges som en del av konserten Leva, dö och överleva den 26 februari.


Barn- och Diskantkörerna är en del av GöteborgsOperan UNGA.

Barnkör
Tilo Stengel

”I kören är vi väldigt glada och skrattar mycket. Alla är snälla och det är lätt att bli vänner med alla. Vi brukar sjunga olika typer av låtar. Ibland Hipp hopp och ibland lite lugna låtar. Jag tränar hemma eftersom jag vill kunna låtarna utantill. Ofta när vi har konserter och föreställningar ska vi dansa också, det är roligt men ibland lite svårt att sjunga och dansa samtidigt. När vi har övat länge blir det premiär. Då blir allt extra roligt. Sen tar det slut och det kan vara lite ledsamt. Precis innan vi ska in på scen gör vi alltid samma sak, vi samlas bakom scenen och sträcker upp händerna så högt vi kan och laddar för att gå in. Man kan ju bli nervös, men det går alltid över när jag börjar sjunga.”

Märta Carlsson, Barnkören

”Att börja med något nytt, som en kör, var nervöst och läskigt. Men också otroligt roligt och spännande. De senaste två åren har varit super. När vi startade var alla väldigt öppna och det gemensamma intresset för sång och musik har gjort oss till en grymt bra grupp. Vi vet vad vi vill och alla jobbar för att våra konserter ska bli så bra som möjligt. Våra rep är blandning av sång, drama och prat så det blir aldrig tråkigt. Man lär sig alltid något nytt och är det något som är svårt tvekar jag inte att fråga. Man känner sig trygg i kören. Alla förberedelser, bussresor och samarbeten med andra körer, musiker, dramaturger, poeter och dansare har varit underbara men inget slår känslan när vi står där tillsammans på scenen. Då allt sitter ihop, sång, musik och rörelser, utan avbrott och korrigeringar. Då är det svårt att inte le.”

Ylva Lorentzon, Diskantkören

Diskantkör_0172A
GöteborgsOperans Diskantkör,Tilo Stengel
Diskantkör_0110A
GöteborgsOperans Diskantkör, Ida Rosén HamråTilo Stengel

Körerna repeterar en gång i veckan på GöteborgsOperan. Inför varje hösttermin har vi nya provsjungningar och intagningar. De som söker gör först sceniska övningar i grupp och får sedan sjunga upp en och en för en jury. I samband med sångprovet testas även rytmiska färdigheter och förmågan att hålla sin melodi när fler stämmor sjungs samtidigt. I diskantkören skrivs även ett teoritest.

Utöver måndagsrepetitionerna tillkommer repdagar och körhelger. När vi står inför ett konsertframträdande blir det ofta tätare mellan repetitionerna, det krävs alltså ett stort engagemang från både barn och föräldrar! GöteborgsOperans Barnkör och Diskantkör samarbetar i perioder med GöteborgsOperans kör, orkester, dansare och dirigenter. Att vara en del i det professionella arbetet kring ett framträdande ger barnen och ungdomarna givande och viktiga erfarenheter.

Ida Rosén Hamrå
Körledare

GöteborgsOperans Barnkör

I barnkören sjunger 35 barn i åldrarna 8-12. Kören driver en fristående konsertverksamhet och medverkar även i en del av GöteborgsOperans produktioner. Vi sjunger allt från klassiska körstycken till visor, folksånger och nykomponerad musik. Vi arbetar också med musikteori, rörelse och drama. Arbetet ska vara lustfyllt och utmanande! Barnkören startade hösten 2009.

GöteborgsOperans Diskantkör

Från hösten 2012 har vi även en diskantkör. I diskantkören sjunger 35 killar och tjejer i åldrarna 13-16. Alla killar är med och sjunger så länge de sjunger med sina ljusa röster. Vi arbetar mycket med stämsång och lägger stor vikt vid den sceniska framställningen. Ungdomarna är själva med och utvecklar konserterna både vad gäller repertoarval och det sceniska arbetet. Även i diskantkören visar repertoaren på stor bredd.

Nu_börjar_det_Extra_07
GöteborgsOperan, Nu börjar det, GöteborgsOperans Barnkör

Titta på en film när Barnkören repeterar.

VGR ©2014 GöteborgsOperan · Nyhetsbrev · Facebook · Sitemap · Om webbplatsen · Sök · Kontakta