Press

Publicerad 2 september 2009

Giancarlo Andretta blir förste gästdirigent på GöteborgsOperan.

Den italienske dirigenten Giancarlo Andretta blir från och med säsongen 2010/2011 förste gästdirigent på GöteborgsOperan. Kontraktet löper fram till och med 2013 och innebär bland annat att han dirigerar en operauppsättning per säsong.

Giancarlo Andretta har tidigare gästat GöteborgsOperan med Rossinis Askungen (2003) och Verdis Macbeth (2008). Han är sedan 2003 chefdirigent vid Aarhus Symfoniorkester, ett engagemang som löper fram till 2012. År 2005 utnämndes han till professor i dirigering vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn.

– Vi är glada över att kunna knyta en sådan erkänd och eftertraktad dirigent till oss och dessutom någon som vi redan har en relation till. Han är en entusiasmerande kraft som vi nu får en chans att arbeta kontinuerligt med, säger operachef Lise-Lotte Axelsson.

Giancarlo Andretta började studera piano, orgel och komposition i Venedig och fortsatte sin utbildning vid Musikakademien i Wien. Han inledde sin karriär som solorepetitör och chefscoach vid Wiener Staatsoper och Salzburgfestivalen. Mellan 1994 och 1997 var han förste gästdirigent vid operahuset i Graz, därefter utnämndes han till chefdirigent för Orchestra Filarmonia Veneta samt till konstnärlig chef för Teatro Olimpico i Vicenza, Italien (1996-2003).

Giancarlo Andretta har vidare varit gästprofessor i piano och kördirigering vid Musikakademien i Wien och spelat in ett flertal skivor med bland andra Feniceoperans orkester, Radiosymfonikerna i Wien och München, Symfoniorkestern i Basel och Orchestra di Padova e del Veneto.

Som dirigent har han gästat opera- och konserthus över hela Europa, så som Berlin, München, Oslo, Köpenhamn, Lissabon, Stockholm, Prag, Rom, Budapest och Aten.

Vi hälsar Giancarlo Andretta välkommen till oss!

Christina Bjerkander
Pressansvarig
031-10 80 35, christina.bjerkander@opera.se

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen