Press

Publicerad 7 september 2009

In Memoriam

Pressvisning tisdag 15 september kl 14.30
Premiär lördag 19 september kl 18.00

GöteborgsOperans Balett inleder säsongen 2009/2010 med In memoriam. I denna danstrippel gästas vi för första gången av den svenska koreografen Cristina Caprioli och den belgiske koreografen Stijn Celis. De skapar var sitt nytt verk för kompaniet. Till dessa fogas Johan Ingers Empty House från 2002.

Cristina Caprioli är född i Italien och har en mångårig verksamhet i Europa och USA bakom sig. Hon räknas i dag, efter 15 år i Sverige, till en av våra främsta svenska koreografer. Cristina Caprioli driver danskompaniet ccap, för vilket hon de senaste 15 åren producerat över 30 verk. Sedan mars 2008 är hon professor i koreografi vid Danshögskolan i Stockholm. Hennes verk Slope som får världspremiär på GöteborgsOperan beskriver hon som ”en lutning, en glidning bortom platsen, ett oundvikligt försvinnande, minnet av en insisterande rörelse och av konstnären Sol LeWitt”. Dansen uppslukas av Jens Sethzmans vackra ljus och scenografi.

Stijn Celis är koreograf och scenograf och har skapat verk för bland andra Ballet Gulbenkian, Les Grands Ballets Canadiens, Cullbergbaletten och Ballet Nürnberg. Från 2004 till 2007 var han konstnärlig ledare för Bern Ballett. I världspremiären Your Passion is Pure Joy to Me spelar Nick Caves musik en central roll. På samma sätt som sångaren i sina texter frågar sig hur det går att leva med smärtsamma minnen, låter Stijn Celis sju dansare genom ett egensinnigt rörelsespråk utforska möjligheten att finna hopp och förtröstan efter traumatiska upplevelser.

Johan Inger skapade Empty House för Nederlands Dans Theater (NDT) 2002. Verket bygger på minnet av en tid och en plats, hur man hittar styrkan att lämna ett sammanhang och konfrontationen som uppstår när man tar steget. Johan Inger slog igenom som koreograf 1995, efter en mycket framgångsrik danskarriär vid bl a Kungliga Baletten i Stockholm och NDT. Hans koreografier har vunnit priser i Holland, Skottland och Italien och dansas i dag av kompanier i hela världen. I fem år var Johan Inger konstnärlig ledare för Cullbergbaletten. Från och med hösten 2009 är han huskoreograf för NDT.

Välkommen till pressvisning av In memoriam tisdag 15 september kl 14.30. Vi visar ett stycke ur Cristina Capriolis Slope på Stora scenen. För intervjuer, vänligen kontakta undertecknad. Samling i sceningången kl. 14.25.

Läs mer om In Memoriam.

Christina Bjerkander
Pressansvarig
031-10 80 35, christina.bjerkander@opera.se

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen