Press

Publicerad 1 september 2010

Rucklarens väg

Premiär på GöteborgsOperan lördag 11 september kl 18.00

Nu sätter GöteborgsOperan för första gången upp Stravinskijs 1900-talsklassiker Rucklarens väg. David Radok står för regin i uppsättningen som är en samproduktion med Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Igor Stravinskijs demonisk-komiska opera Rucklarens väg från 1951 räknas till operalitteraturens mästerverk. Musiken är en blinkning till tonsättarens föregångare, med Stravinskijs egen twist. Vi får följa den unge Tom Rakewells väg ner i fördärvet efter att ha ärvt en stor summa pengar. Han förleds av den mystiske Nick Shadow, som ser till att Tom får allt han pekar på. Men missödena radar upp sig och det visar sig till slut att Nick Shadow är djävulen själv…

Som Tom Rakewell hör vid den brittiske tenoren James Edwards. Han gästade oss senast som Signor Pirelli i Sweeny Todd 2008. Den internationellt efterfrågade sopranen Ingela Bohlin, som 2007 sjöng Susanna i vår uppsättning av Figaros bröllop, gör hans trolovade Anne Trulove. Åke Zetterström gör Nick Shadow och i rollen som Annes far, Trulove, hör vi Mats Persson. Baba the Turk sjungs av Ulrika Tenstam.

Regissör David Radok gör med denna iscensättning sin andra Rucklarens väg i Göteborg. Den förra gavs på Stora Teatern 1989. Scenograf är Lars-Åke Thessman och kostymdesigner Karin Erskine. Uppsättningen är en samproduktion med Det Kongelige Teater i Köpenhamn, där den hade premiär i februari 2010.

Vid urpremiären av Rucklarens väg i Venedig 1951 var kompositören själv dirigent. Vid GöteborgsOperans första Rucklarens väg är det den finländske Okko Kamu som leder GöteborgsOperans Orkester. Han var en återkommande gäst vid Stora Teatern på 1970-talet och gästar nu GöteborgsOperan för första gången. Han har en omfattande internationell karriär bakom sig och har arbetat med de flesta av världens stora orkestrar.

Möjlighet att följa repetition på Stora scenen ges tisdag 7 september från kl 14.30. Vänligen kontakta undertecknad för att boka intervjuer med medverkande och produktionsteam.

För recensionsbiljetter till premiären lördag 11 september kl 18.00, vänligen kontakta Anita Manskog på anita.manskog@opera.se eller 031-10 80 34, senast tisdag 7 september. Föreställningen är cirka två timmar och femtio minuter lång.

Pressbilder kommer att finnas på www.opera.se/press från och med onsdag 8 september.

Med vänlig hälsning,
GöteborgsOperan
Christina Bjerkander
Pressansvarig
031-10 80 35

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen