Press

Publicerad 14 januari 2011

GöteborgsOperans Balett åker på prestigefullt gästspel till Lyon

Nu får 3xBoléro fransk premiär på la Maison de la Danse i Lyon. Gästspelet pågår 19-23 januari.

Den 18 januari reser 37 personer från GöteborgsOperans Balett, teknik och administration till Lyon i Frankrike för det fem dagar långa gästspelet. Danskompaniet kommer att ge sex föreställningar mellan 19 och 23 januari. Detta blir också den franska premiären för succéuppsättningen 3xBoléro, som hade svensk premiär 2008.

– Maison de la Danse är tillsammans med Théâtre de la Ville i Paris den mest prestigefulla gästscenen man kan bli inbjuden till i Europa, säger balettchef Johannes Öhman.

Målsättningen för GöteborgsOperans Balett är att vara ett europeiskt spjutspetskompani inom den nutida dansen. Förra året reste kompaniet med 3xBoléro till Bolzano i Italien och den stora nordamerikanska dansfestivalen Jacob’s Pillow Dance Festival i Massachusetts, USA. ”The Swedish company is simply fabulous. (…) this company can do anything” konstaterade The Boston Globes recensent efter den amerikanska premiären. Kompaniet har de senaste åren också gästat Norge, Luxemburg och Tyskland. Senare i år står Schweiz och Serbien på tur och just nu förhandlas nästa säsongs gästspel både i och utanför Europa.

3xBoléro är ett trippelprogram av Johan Inger, Kenneth Kvarnström och Alexander Ekman som hade premiär på GöteborgsOperan 2008 och visades för utsålda hus. Recensionerna var lysande både i Sverige och utomlands. ”Ett genidrag av nye balettchefen Johannes Öhman.” skrev SvD och Frankfurter Allgemeine konstaterade: ”A complete success (…) It’s definitely worth keeping an eye on this company”.

La Maison de la Danse i Lyon grundades 1980 av fyra entusiastiska koreografer som lyckades få politiskt stöd för sin idé: att det behövdes en scen enbart tillägnad dans i staden, som är Frankrikes näst största. År 1992 flyttade de in i de nuvarande lokalerna som har plats för en publik på 1 100 personer. Bland gästerna återfinns många av världens främsta danskompanier och koreografer. För mer information se www.maisondeladanse.com

Följ GöteborgsOperan Baletts gästspel dag för dag på: facebook.com/goteborgsoperan.

Pressbilder från 3xBoléro finns på www.opera.se/press

Med vänlig hälsning,
GöteborgsOperan
Christina Bjerkander
Pressansvarig
031-10 80 35
christina.bjerkander@opera.se

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen