Press

Publicerad 17 januari 2011

Hans Gefors skriver ny svensk opera för GöteborgsOperan

En av Sveriges främsta operatonsättare, Hans Gefors, kommer att komponera en ny svensk opera för GöteborgsOperan. Urpremiären är planerad till år 2015. Librettist är Kerstin Perski.

Hans Gefors är känd för sina operor Christina (Kungliga operan, 1986), Vargen kommer (Malmö Opera, 1997), Clara (Opéra Comique, 1998) och Skuggspel (Malmö Opera, 2005), men har även skrivit orkester- och körverk. Hösten 2010 uppmärksammades hans bilradioopera med namnet Själens rening genom lek och skoj, en beställning av Radioteatern, Sveriges Radio P2. Nu komponerar han för första gången på uppdrag av GöteborgsOperan.

Det nya verket kommer att ha urpremiär 2015. Hans Gefors kommer från och med 2011 att vara knuten till GöteborgsOperan som huskompositör. Rollerna i operan skrivs för svenska solister av internationell klass och för GöteborgsOperans Kör.

– Hans Gefors är en av Sveriges största operakompositörer någonsin och vi är mycket glada över samarbetet, säger operachef Lise-Lotte Axelsson.

– Kerstin och jag är laddade till tusen och ser fram emot att samarbeta igen. Det är kul att hålla själva verket hemligt ett tag till, säger Hans Gefors.

Librettisten Kerstin Perski är dramatiker och har skrivit pjäser som Namn: Spielrein Sabina och Charlotte Löwensköld för Stockholms Stadsteater samt pjäser för bland andra Orionteatern och Judiska Teatern. Hon har också skrivit flera operor; Vargen kommer tillsammans med Hans Gefors, Ärret och Operation Kärleken med Paula af Malmborg Ward, När jorden sjunger och Sötskolan med Karin Rehnqvist och Skriftestolen med Niels Marthinsen. För GöteborgsOperan har hon tidigare moderniserat och nyöversatt librettot till Glada änkan (1997).

Med vänlig hälsning,
GöteborgsOperan
Christina Bjerkander
Pressansvarig
031-10 80 35
christina.bjerkander@opera.se

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen