Press

Publicerad 15 december 2011

Hitchcocks Notorious på GöteborgsOperan 2015

Tonsättaren Hans Gefors är knuten till GöteborgsOperan som huskompositör 2011-2015 med uppdraget att komponera ett nytt verk. Tillsammans med librettist Kerstin Perski gör han opera av Hitchcocks klassiker Notorious. Premiär på GöteborgsOperan 2015.

Notorious är en historia om kärlek. Om hur kärleken förblindar oss men ändå är det elixir som gör livet värt att leva, säger Hans Gefors om sitt verk.

Operan Notorious handlar om amerikanskan Alicia som under andra världskriget övertalas av agenten Devlin att ta sig an ett spionuppdrag i Rio. Alltmer förälskade i varandra delges de båda vad uppdraget egentligen går ut på: genom att förföra en inflytelserik tysk man ska Alicia samla information om ett topphemligt projekt. Förblindad av svartsjuka tvingas Devlin se Alicia ge sig till en annan man. När förräderiet uppdagas av tyskarna blir konsekvenserna en fråga om liv eller död.

– I en värld indragen i krig blir kärleken ett hinder men – när den till slut bejakas – också den enda räddningen, säger Kerstin Perski. Kärleken blir en omöjlig dröm och samtidigt, paradoxalt nog, den enda möjligheten till befrielse.

I Hitchcocks thriller från 1946 spelades huvudrollerna av Ingrid Bergman och Cary Grant.

Bland Hans Gefors tidigare verk finns Vargen kommer, en originalhistoria om gisslantagande på ett daghem, som han och Kerstin Perski gjorde för Malmö Opera 1997. Andra helaftonsoperor är Christina, Der Park och Clara. I september förärades han det prestigefyllda Prix Italia för sin bilradioopera Själens rening genom lek och skoj som kammade hem förstapriset i musikklassen.

Kerstin Perski är verksam som dramatiker, librettist och författare. Bland hennes tidigare verk finns Charlotte Löwensköld för Stockholms stadsteater samt libretti till operor som Vargen kommer, Ärret, Sötskolan och Skriftestolen. Den sistnämnda utsågs i Danmark till Årets opera 2007. Den senaste tiden har hon skrivit libretto till en ny opera för Kungliga Operan med musik av Karin Rehnqvist.

Under 2012 påbörjar Hans Gefors tonsättandet av Kerstin Perskis nyskrivna libretto Notorious

För pressbilder, vg kontakta undertecknad.

Mvh
GöteborgsOperan
Jenny Jernberg, pressansvarig
031-10 80 35, jenny.jernberg@opera.se

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen