Press

Publicerad 29 november 2011

Törnrosa

Dansverk av Mats Ek med GöteborgsOperans Balett
Nypremiär på GöteborgsOperan onsdag 7 december kl 19.30

Mats Eks nytolkning av Törnrosa fick lysande recensioner vid GöteborgsOperans Baletts premiär 2010. Nu är verket tillbaka på Stora scenen, med flera nya dansare. Tjajkovskijs musik framförs live av GöteborgsOperans Orkester under ledning av Alexander Polianichko. Nypremiär 7 december.

Törnrosa skapades för Hamburgbaletten1996 och är ett av svensk danskonsts mästerverk. Det är en tidlös berättelse som skulle kunna utspela sig här och nu, mitt i bland oss. I centrum står en ung kvinna som gör uppror mot sina föräldrar. Hon sticker sig inte på en slända, utan tar en jungfrusil och träder in i en annan sorts sömn än sagans.

Den 16 december sker ännu en ”premiär”, då Törnrosa kommer att syntolkas. Det är allra första gången som en ordinarie dansföreställning syntolkas. Törnrosa kommer även att som skol- respektive dagföreställning.

GöteborgsOperans Balett har tidigare dansat Mats Eks Giselle (1999) och Hon var svart (2007).

Mats Ek har varit verksam som koreograf i över 40 år och är ett av de viktigaste namnen inom den internationella dansvärlden. Han var 1982-1993 Cullbergbalettens konstnärlige ledare. Som frilansande koreograf har han skapat verk för bl a Hamburgbaletten, Nederlands Dans Theater, Parisoperans balett och Compañia Nacional de Danza. Mats Ek har vid flera tillfällen gjort koreografi för den legendariske ryske dansaren Mikhail Baryshnikov, senast i programmet Ek, Laguna, Baryshnikov på Dansens Hus i Stockholm 2009. Vid sidan av dansen har Mats Ek även regisserat teater och opera för bl a Dramaten och Kungliga Operan i Stockholm. Han har fått flera utmärkelser, så som Svenska Dagbladets Operapris och Dramatens Ingmar Bergmanstipendium.

Välkommen till nypremiär onsdag 7 december kl 19.30. För recensionsbiljetter, vänligen kontakta Anita Manskog på anita.manskog@opera.se eller 031-10 80 34 senast måndag 5 december. Föreställningen är cirka två timmar och femton minuter lång, inklusive paus.

Pressbilder finns på www.opera.se/press. Läs mer och se film från repetitionerna på www.opera.se/tornrosa

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen