Press

Publicerad 28 augusti 2013

"GöteborgsOperan ska utforska och utveckla operan och dess publik."


Han vill riva de hinder som gör att opera kan uppfattas som otillgänglig, har anlitat Henrik Schaefer för att utveckla GöteborgsOperans Orkester och prioriterade en modern opera för och av ungdomar när det fanns utrymme i planeringen på Stora scenen. Idag presenterade Stephen Langridge hur han vill utveckla opera/drama på GöteborgsOperan.

I augusti började britten Stephen Langridge sitt nya jobb som konstnärlig ledare Opera/drama på GöteborgsOperan. Han vill fortsätta den fantastiska bana som han anser att operan har inlett med hög, internationell nivå på produktionerna - men också tillföra en hel del nytt. Han största fokus har alltid varit att skapa opera och musikteater med högsta möjliga konstnärliga nivå, utveckla nya verk med kompositörer och librettister och försöka hitta sätt som gör att folk kan och vill delta i det konstnärliga skapandet. I sin nya roll på GöteborgsOperan ser han nu möjlighet att göra allt detta på samma ställe.

– Vi vill riva de hinder som gör att opera kan uppfattas som otillgänglig, och skapa spännande opera och musikteater för alla som är intresserade av att delta. Vi ska behålla den höga och internationella nivå vi har på våra produktioner i dag, samtidigt som vi ska nå ut till en ny publik. Jag vill samarbeta med grupper runt om i regionen och erbjuda människor i alla åldrar möjlighet att delta i kreativa projekt som speglar och utforskar vår värld och uttrycker våra känslor och drömmar.

– Jag ser GöteborgsOperan som ett aktivt och kreativt nav, en plattform där nya verk kan utvecklas. En plats där experimenterande kan leda till beställning av nya verk.

Henrik Schaefer ska utveckla GöteborgsOperans Orkester

Idag presenterade också Stephen Langridge att dirigenten Henrik Schaefer blir ansvarig för den fortsatta konstnärliga utvecklingen av GöteborgsOperans Orkester.

– Som teaterperson är det naturligt för mig att vilja arbeta tillsammans med en musikspecialist. Henrik är en fantastisk dirigent och en kreativ, öppensinnad och entusiastisk person, som är väldigt omtyckt av både publiken och orkestern, säger Stephen Langridge.

Henrik Schaefer är ett välkänt namn för Göteborgspubliken sedan uppsättningar som Figaros bröllop, Mozarts Requiem, Trollflöjten och nu senast Våroffer. Under sin tid som chefdirigent vid Wermland Opera i Karlstad dirigerade han bland annat Nibelungens ring och Parsifal. Henrik Schaefers förordnande är på tre år.

Nära 100 ungdomar på Stora scenen

Säsongen 2013/2014 planerades av förra operachefen Lise-Lotte Axelsson men i slutet av maj fanns en lucka. Då kommer Stephen Langridge att regissera; Zoë - en modern opera för och av unga vuxna. Nära 100 ungdomar 15-20 år- med eller utan teater och musikbakgrund- kommer framföra verket tillsammans med några av husets egna solister och Göteborgs Operans Orkester. Zoë hade urpremiär på Glyndebourne år 2000, även då i regi av Stephen Langridge, och fick en enormt positiv respons av kritiker och publik.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen