Press

Publicerad 18 mars 2013

Starka ämnen genomsyrar den kommande operasäsongen som innehåller fyra nya uppsättningar och en repris. På temat Mind & Spirit utforskar GöteborgsOperans Danskompani och några av världens främsta koreografer vårt medvetande. I säsongens stora musikal förenas storslagna shownummer med en gripande berättelse om att stå upp för den man är. Det blir nya uppsättningar av och med unga och fler produktioner på turné i Västra Götaland. Idag presenterades GöteborgsOperans program för säsongen 2013/2014.


Billy Budd
Billy Budd, Peter MatteiBarbara Aumüller
Kerstin Avemo, Sopran
Kerstin AvemoPeter Knutson

Opera

Människans utsatthet, religion, familjeband och borttappade barn som återfinns är teman i nästa säsongs operor. Tidsmässigt spänner de från 1762-1951 - ändå förenas de av att huvudpersonerna alla befinner sig i någon form av utanförskap.

Vi uppmärksammar Englands främste tonsättare Benjamin Brittens100-årsjubileum med Sverigepremiär för hans moderna klassiker Billy Budd. Denna omtalade uppsättning från Frankfurtoperan utspelar sig på en engelsk internatskola. Billy Budd gestaltas av den världsberömda barytonen och svenska hovsångaren Peter Mattei. I rollen som John Claggart alternerar Clive Bayley med husets egen Mats Almgren och som kapten Vere ser och hör vi Mathias Zachariassen. Regissör är Katharina Thoma, biträdande regissör till Richard Jones vid uppsättningen i Frankfurt.
Gaetano Donizettis charmerande och evigt unga Kärleksdrycken sätts upp på svenska med de två unga skönklingande sångarna Elin Rombo och Daniel Johansson i huvudrollerna. Stina Ancker (West Side Story 2011) regisserar. Denna uppsättning blir också först ut med att livesändas via Folkets Hus och Parker till biografer i hela landet, i GöteborgsOperans nya digitala satsning. Operareformatorn Christoph Willibald Gluck fyller 300 år 2014 och detta firas med den sällan spelade Parmaversionen av hans evigt älskade Orfeus och Eurydike. I titelrollerna ser vi åter Katarina Karnéus och Kerstin Avemo som gjorde de hyllade tolkningarna av Romeo och Julia i Bellinis I Capuleti e i Montecchi 2012. Amor görs av Sofie Asplund (Maria i West Side Story 2011). Fromental Halévys starka och drabbande opera Judinnan belyser två judiska människors utanförskap genom intriger, kärlek och förtryck. I huvudrollerna möter vi den franska sopranen Mireille Delunsch och hjältetenoren Lars Cleveman. Övriga roller görs av bland andra Ida Falk Winland och Dario Schmunk. Operasäsongen innehåller också en efterlängtad repris av den omtalade och hyllade uppsättningen av Tosca från 2011. Denna gång gestaltas titelrollen av husets egen sopran Annalena Persson som just nu gör stor succé som Isolde i Tristan & Isolde.


Hiroaki Umeda, Koreograf
Hiroaki UmedaShin Yamagata
Charlotta Öfverholm, Koreograf
Charlotta ÖfverholmHåkan Larsson

Dans

Under den kommande danssäsongen vävs samtida dans samman med visuell konst, arkitektur, musik och teater. På temat Mind & Spirit utforskas vårt medvetande och dess möjligheter tillsammans med några av vår tids främsta koreografer och kreatörer.

I säsongens första danskväll Out of Mind möts två nya talanger: amerikanskfödda Richard Siegal och Hiroaki Umeda från Japan. På säsongens tema skapar de båda nya verk för GöteborgsOperans Danskompani. Richard Siegal involverar publiken i sitt verk som flödar över scenen, ut i salongen och in i foajén. Hiroaki Umedas verk är både minimalistiska och radikala, subtila och samtidigt våldsamma.

Bakom säsongens andra stora dansprogram Spirit står två mästare från olika generationer. Belgaren Sidi Larbi Cherkaouis verk kan innehålla allt från djup andlighet till humor och hans konstnärskap har präglats av mångårig medverkan i belgiska Les Ballets C de la B – världsberömda för sin nyskapande danskonst. Japanen Saburo Teshigawara har mottagit de främsta utmärkelserna både i hemlandet och internationellt. Musiken i hans verk Metamorphosis kommer att bestå av nykomponerad elektronisk musik och två körverk med sång a capella. Båda verken skapas för GöteborgsOperans Danskompani.

Säsongen bjuder på en repris av Hemland? – ett av GöteborgsOperans mest hyllade och välbesökta dansprogram. I december 2013 blir det en ny chans att se Untitled Black av Sharon Eyal/Gai Behar och Mama I´m Coming Home av Guy Weizman/Roni Haver.

Northern (de)Lights är en serie miniatyrkoreografier av några av norra Europas mest framstående koreografer: norska Ingun Bjørnsgard, Felix Landerer från Tyskland och svenska Charlotta Öfverholm som skapas direkt för GöteborgsOperans Danskompani och får premiär på Lilla scenen.

Genom ett konstnärligt utbyte framförs i juni 2014 en nyskapad, klassisk version av Tjajkovskijs mästerverk Svansjön med Portugals nationalbalett Companhia Nacional de Bailado (CNB). I utbytet reser GöteborgsOperans Danskompani till CNB:s hemmascen i Portugal med programmet Spirit.


Malin Hülphers
Malin HülphersCamilla Simonson
Mia Ringblom Hjertner
Mia Ringblom HjertnerTilo Stengel

Unga

För barn och unga presenteras denna säsong ett beställningsverk inom en helt ny genre, operamusikal. GöteborgsOperans huskompositör Malin Hülphers har skapat Lasse Majas Detektivbyrå: Operamysteriet, som bygger på de populära pusseldeckarna av Martin Widmark. Regissör är Mia Ringblom Hjertner. Säsongen bjuder också på två helt nya produktioner som skapas tillsammans med de unga. Texter på temat mobbning av fjärdeklassare i Västra Götaland förvandlas till musikteater i regi av Mia Ringblom Hjertner. Under ledning av Monica Millocco blir det även dans av Unga för Unga som knyter an till säsongstemat Mind & Spirit. GöteborgsOperans Barnkör och GöteborgsOperans Diskantkör, som leds av Ida Rosén Hamrå, gör både egna föreställningar som gästspel och medverkar på GöteborgsOperans scener. Sagofoajén fortsätter med nya kostnadsfria föreställningar.


Mikael Samuelson
Mikael SamuelsonMonika Franzon
Carmencita Rockefeller, Anna-Maria Hallgarn
Carmencita RockefellerMarkus Gårder

Musikal

Det är fjäderboa och högklackat som gäller när scenen förvandlas till nattklubben La Cage aux Folles. Mikael Samuelson, känd för svenska folket som Fantomen på Operan, är tillbaka på musikalscenen när han nu ikläder sig rollen som dragshowartisten Zaza. Dennes make, nattklubbsägaren och konferencieren Georges, görs av folkkäre Hans Josefsson. Uppsättningen gör i ett samarbete med Oscarsteatern i Stockholm. För regin står Bo Hermansson, som med sina över 40 år i branschen har gett oss såväl älskade tv-serier som hyllade musikaluppsättningar. Roland Söderberg anpassar Lehna Edvalls scenografi till GöteborgsOperans större scen. Det blir än fler Cagelles i ensemblen och fler musiker i diket när Nick Davies höjer taktpinnen för denna glamourösa show.

Musikalen Carmencita Rockefeller bygger på en sann historia om en hårfrisörska som genom raffinerat bedrägeri lurade skjortan av den sydsvenska societeten på 70-talet. Uppsättningen görs i samarbete med Malmö Opera och Helsingsborgs Stadsteater och spelas på Skövdescenen, Lilla scenen samt på turné i Västra Götaland. Huvudrollen görs av Anna-Maria Hallgarn. För regi, manus och sångtexter står Richard Bergqvist som senast gjorde succéuppsättningen av Mozarts Trollflöjten på GöteborgsOperan.


Foajékonsert BKG horn 4919
Joakim Hovrevik
OPERAN_0185
Tilo Stengel

Konserter

Gustav Mahlers Symfoni nr 3 i d-moll – den längsta i hela symfonirepertoaren, blir säsongens höstkonsert med Katarina Karnéus som solist och Patrik Ringborg som dirigent. Vårens motsvarighet planeras av Stephen Langridge GöteborgsOperans nya konstnärliga ledare för opera/drama och presenteras vid ett senare tillfälle. De uppskattade och kostnadsfria Foajékonserterna fortsätter att ges liksom Jultrad-i-ton, Trettondagskonsert med bal samt Skövdescenens Lördagskonserter. Den populära Sommarkonserten på Göteborgs Kulturkalas kommer att ges på ytterligare två ställen i Västra Götaland.


Opera/dramasäsongen har planerats av Lise-Lotte Axelsson, som nu avslutar sitt förordnande efter åtta säsonger. Hennes efterträdare Stephen Langridge tillträder på posten som konstnärlig ledare opera/drama i augusti 2013.

Säsongsprogrammet presenterades på GöteborgsOperans Stora scen måndag 18 mars 2013 kl 13.00.

Högupplösta pressbilder från presentationen samt på artister och kreatörer som kommer att medverka under säsongen finns att ladda här på opera.se/press.

För ytterligare information, vänligen kontakta Jenny Jernberg, pressansvarig GöteborgsOperan 031-10 80 35/076-801 80 35 eller jenny.jernberg@opera.se

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen