Press

Publicerad 1 oktober 2013

Ida Falk Winland – ny solist på GöteborgsOperan

Sopranen Ida Falk Winland blir ny solist på GöteborgsOperan. Hon har knutits till huset under fem säsonger. Ida Falk Winland är mitt i en lysande internationell karriär och kommer att varva rollerna på GöteborgsOperan med engagemang på operahus och konsertscener runt om i världen.

Det är första gången som Ida Falk Winland knyter sig till ett operahus. – Jag har alltid känt mig hemma i Göteborg och framför allt på GöteborgsOperan. GöteborgsOperan är ett operahus som vågar. Vågar visa framfötterna, vågar satsa på nya talanger och ständigt ligger i framkant med nya produktioner och repertoar oavsett om det gäller opera, musikal eller dans. Det är dessutom ett operahus som satsar stort på arbetsmiljö och trivsel och som välkomnar sina artister med öppna armar. Välkomnat mig med öppna armar känner jag även att Göteborgspubliken gjort. Det är således med stor glädje och stolthet jag ser fram emot detta samarbete, säger Ida Falk Winland.

Ida Falk Winland är född och uppvuxen i Sverige. Hon har studerat för Lillian Watson vid Benjamin Britten International Opera School (Royal College of Music), samt vid National Opera Studio. En av sina första stora operaroller gjorde hon på GöteborgsOperan 2008 som Cleopatra i Händels Julius Caesar. På GöteborgsOperan har hon även gjort hyllade rolltolkningar som Morgana i Alcina och nu senast våren 2013 som Rosina i Barberaren i Sevilla. Våren 2014 kommer hon att göra Prinsessan Eudoxie i Judinnan - Fromental Halévys drabbande drama om utanförskap, kärlek och förtryck.

– Det är oerhört spännande att Ida blir en del av vår fasta ensemble. Hon hade några av sina tidiga framgångar här på GöteborgsOperans scen, och är mycket omtyckt av så väl publik som kollegor. Ida är en väletablerad och mångsidig artist med en spirande internationell karriär – jag ser fram emot många spännande samarbeten genom åren som kommer, säger Stephen Langridge konstnärlig ledare Opera/drama GöteborgsOperan.

Ida har stått på ett flertal internationella operascener, bland annat La Scala i Milano, Glyndebourne festivalen, och Royal Opera House i London. Hon har vunnit utmärkelser i solisttävlingar och sjungit på Nobelprisutdelningen. Hon är även en flitigt anlitat konsertsolist och har framträtt med flera symfoniorkestrar utomlands, med Kungliga Filharmonikerna under Sakari Oramo och Göteborgs Symfoniker under Gustavo Dudamel. Under säsongen 2010-2011utsågs hon till en av ECHO (European Concert Hall Organization) Rising Stars, vilket ledde till konserter i en rad av Europas ledande konserthus samt Carnegie Hall i New York.

– Det är fantastiskt roligt att GöteborgsOperan lockar svenska operasolister med framstående internationella karriärer. Engagerandet av Ida Falk Winland är ytterligare ett viktigt steg i vår vision att bli ett av norra Europas ledande operahus och vi är oerhört glada över att hon har valt att knyta sig till oss. Detta ger oss möjlighet att lysa ännu starkare och nå ännu högre höjder i så väl toner som kvalitet säger Peter Hansson, vd GöteborgsOperan.

Idas engagemang som solist på GöteborgOperan startar omedelbart och sträcker sig över fem säsonger.

Se bifogad biografi för mer information om Ida Falk Winland.

Pressbilder på Ida Falk Winland kan laddas ner från GöteborgsOperans webbplats opera.se/press. Bilden i pressmeddelandet finns även i pressrummet på my newsdesk.

För ytterligare information vänligen kontakta: Jenny Jernberg, pressansvarig GöteborgsOperan 031-10 80 35/0768-01 80 35 eller jenny.jernberg@opera.se

Pressröster om Ida Falk Winland i tidigare roller på GöteborgsOperan:

"Ida falk Winland som får sin Morgana att tända och spraka som vore hon i stånd till att ändra på operans förutsättningar och spränga murarna på egen hand." DN om Alcina

"Ida Falk Winland har hittat en perfekt balans mellan det glasartade i höjdklangerna och en sorts melodisk förtrolighet i Morganas insatser…" GP om Alcina

"...Ida Falk Winland som med en fjäderlätt stämma grep sig an Rosinas parti och i den läckra cavatinan satt koloraturerna där de skulle." Hallands Nyheter om Barberaren i Sevilla

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen