Press

Publicerad 25 januari 2013

Tristan och Isolde

Premiär lördag 9 februari 2013 kl 15.00
Pressvisning onsdag 30 januari 2013 kl 13.00 (starar i operabaren, ingång huvudentrén)

Med Richard Wagners gigantiska kammarspel Tristan och Isolde firar GöteborgsOperan hans 200-årsjubileum. Uppsättningen samlar några av Sveriges främsta sångare och en spännande amerikansk förstagångsgäst.

Tristan och Isolde borde skiljas åt av hat men älskar varandra mer än livet självt. Denna mångfacetterade och tragiska kärlekshistoria med stoff från keltiska legender utspelar sig till havs, på ett skepp mellan Irland och Cornwall. Hon är prinsessan som mot sin vilja ska gifta sig med fiendens kung. Han är fiendens soldat, krigaren som aldrig sviker. I desperation serverar Isolde både Tristan och sig själv en bägare med gift. Men hennes kammarjungfru har bytt ut giftet mot en kärleksdryck och förälskade bakom vett och sans hänger sig Tristan och Isolde åt sin kärlek. Deras svek får fruktansvärda konsekvenser i denna berättelse om en kärlek så överväldigande att den kan infrias först i döden.

GöteborgsOperans uppsättning samlar några av Sveriges främsta sångare. Isolde gestaltas av husets egen Annalena Persson som tidigare tolkat rollen på flera internationella scener. Hennes älskade Tristan görs av Lars Cleveman som bland annat har gjort rollen på Covent Garden i London. Våren 2013 debuterar han på Metropolitan i titelrollen i Siegfried. Som kammarjungfrun som förvandlar död till kärlek ser och hör vi Katarina Karnéus. Även hon är internationellt verksam på de främsta opera- och konsertscenerna världen över och är sedan säsongen 2012/2013 fast knuten till GöteborgsOperan. Den amerikanske barytonen James Johnsson som är känd i världen för sina tolkningar av Wagner- och Straussroller gästar GöteborgsOperan för första gången i rollen som Kurwenal.

För uppsättningen står det samspelta och hyllade team som våren 2011 satte upp Wagners Nibelungens Ring på Wermland Opera. Regissör Wilhelm Carlsson återkommer till GöteborgsOperan efter Goya (2009). Scenografin är skapad av Peter Lundquist, som stod bakom den magiska scenografin till musikalen Mary Poppins (2008). Den här uppsättningen blev Peter Lundquists sista, innan han tragiskt gick bort hösten 2012. Kostymerna designas av Ann-Marie Anttila som gjorde de omtalade kostymerna till Rusalka i höstas. Ljusdesignen som spelar en egen roll i denna uppsättning gör av Torkel Blomkvist. Dirigenten Stefan Lano gör här sin Sverigedebut.

Pressvisning då vi visar ett smakprov ur föreställningen och ger tillfälle för intervjuer onsdagen 30 januari kl 13.00 (startar i operabaren, ingång via huvudentrén). Vänligen anmäl närvaro och intervjuönskemål till Jenny Jernberg (kontaktuppgifter, se nedan) senast tisdag 29 januari. Recensionsbiljetter anmäls till Jenny Jernberg 031-10 80 35/0768-01 80 35 eller jenny.jernberg@opera.se senast tisdag 5 februari. Föreställningen är cirka 5 timmar inklusive två pauser.

Mer information om verket och fullständig rollistan finns på uppsättningssidan.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen