Press

Publicerad 27 maj 2014

GöteborgsOperans Danskompani och Portugals nationalbalett startar nytt internationellt dansutbyte

Idag åker GöteborgsOperans Danskompani till Lissabon för att framföra tre föreställningar av Spirit. Veckan efter gästar Portugals nationalbalett, Companhia Nacional de Bailado (CNB) GöteborgsOperan med en ny version av Svansjön. Utbytet är starten på European Dance Exchange - ett nytt internationellt projekt som inom kort kommer att omfatta fler kompanier.

Initiativtagare till European Dance Exchange är Adolphe Binder, konstnärlig ledare GöteborgsOperans Danskompani och Luísa Taveira, konstnärlig ledare, Companhia Nacional de Bailado.

”Den här typen av utbyte och samverkan markerar framtiden och produktioners nya format som tillåter dans att vara vad det är: en internationell konstform, producerad för en internationell publik. Det ger oss möjlighet att visa danskonstens breda spektrum, samtidigt som vi fungerar som ett slags ambassadörer för såväl konsten som för våra regioner och länder. Detta är ett nytt, innovativt sätt att använda varandras resurser på, ett smart sätt att göra vår konst tillgänglig och främja dansens stora rörelse runt om i Europa”, säger Adolphe Binder, konstnärlig ledare Göteborgs Danskompani.

”Vi byter scener, möter ny publik och erbjuder nya dansföreställningar till våra respektive åskådargrupper. Genom utbytet mellan Companhia Nacional de Bailado och GöteborgsOperans Danskompani inleds projektet The European Dance Exchange, som inom en snar framtid även kommer att omfatta andra kompanier. Vi mångfaldigar scener, bakomscener, erfarenheter, och utvecklar det allra viktigaste, språket vi alla använder för att uttrycka oss: dans!”, säger Luísa Taveira, konstnärlig ledare, Companhia Nacional de Bailado.

Genom utbytet får Göteborgspubliken möjlighet att se den klassiska baletten Svansjön och Lissabonpubliken en nyskapad modern kreation: Spirit. Spirit är en tvådelad danskväll med nya kreationer av de båda världsberömda koreograferna Sidi Larbi Cherkaoui och Saburo Teshigawara för GöteborgsOperans Danskompani. Världspremiären i mars 2014 på GöteborgsOperan mottogs mycket positivt av både svenska och utländska kritiker. Uppsättningen är inbjuden till turnéer och gästspel till ett flertal platser i och utanför Europa. Tre föreställningar av Spirit görs på CNB:s hemmascen Teatro Camões 30 maj – 1 juni 2014. Ett trettiotal dansare, sångerskan Miriam Andersén och slagverkaren Shogo Yosii är med på turnén.

Companhia Nacional de Bailados (CNB) uppsättning av Svansjön är från 2013 och skapades av koreografen Fernando Duarte, som även är första solist och balettmästare vid CNB. Duartes nya koreografi följer den klassiska traditionen medan scenografin är skapad av filmregissören Edgar Pêra. Kostymerna är signerade den portugisiska mode- och kostymdesignern José António Tenente. CNB gör fyra föreställningar av Svansjön på GöteborgsOperan Stora scenen 4-7 juni 2014. Intresset är stort och det finns endast ett fåtal biljetter kvar.

För ytterligare information, kontakt med medverkade eller pressbiljetter vänligen kontakta Jenny Jernberg, 031-10 80 35/0768-01 80 35 eller jenny.jernberg@opera.se

Pressbilder för uppsättningarna finns i listan till höger och kan laddas ner direkt från hemsidan.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen