Press

Publicerad 13 mars 2017

Nu avslöjar vi nästa säsong!

Nina Stemme. Ohad Naharin. Edda Magnason. Sven-Bertil Taube. Och så The Phantom of the Opera. Se där – nästa säsong på GöteborgsOperan.

The Phantom of the Opera kommer, Norma också och Boris Gudonov lika så. Gianni Schicchi har lovat att dyka upp och så grottar vi in oss i De sju dödssynderna. Nina Stemme och flera andra internationellt efterfrågade sopraner hyllar vår gudmor Birgit Nilsson och så kommer världskända koreografer som Ohad Naharin och Sidi Larbi Cherkaoui tillbaka. 

Stephen Langridge, konstnärlig ledare Opera/drama:
– Det finns många exempel på att vi lever i en värld där fakta och bevis, som motsäger opinionen eller en politisk agenda, förnekas. En värld där nyheterna dag efter dag får den mest besynnerliga operahandling att verka förnuftig. På GöteborgsOperan har vi en annan tanke. Vi skapar ärlig, uppriktig fiktion. 

Katrín Hall, konstnärlig ledare GöteborgsOperans Danskompani:
– Jag är stolt över att kunna presentera nya verk av Sharon Eyal, och Roy Assaf, Sang Jijia och Damien Jalet. Vi har också äran att få fortsätta samarbeta med den legendariske koreografen Ohad Naharin. Vi kommer att fortsätta att sträcka ut handen genom att bjuda in till öppna repetitioner och eftersnack men också introducera nya sätt för dialog och delaktighet. 

Premiärer på GöteborgsOperan säsongen 2017/2018

Musikal

The Phantom of the Opera23 sep
Andrew Lloyd Webbers The Phantom of the Opera blir nästa säsongs musikal på GöteborgsOperan. Tillsammans med Finlands Nationalopera har vi gått samman om en ny uppsättning – den första skapad för och med de möjligheter som finns i ett riktigt operahus. Tillsammans med operasångare och stor orkester berör den på djupet. Den klassiska uppsättningens berättelse och musik är desamma som alltid.

En julsaga, 16 dec
En hjärtevärmande julshow för hela familjen. Alla älskar julen! Eller? Nja, inte riktigt alla. Framförallt inte den sure gubben som vi möter i årets stora julshow. Han avskyr verkligen julen. Avskyr den! Hur kan vi gemensamt få honom att upptäcka julens alla fröjder? Låt oss börja med några spöken, humor, medmänsklighet, värme och en massa musik … Vem skulle kunna motstå det?

Opera

De sju dödssynderna & Gianni Schicchi, 21 okt
Högmod. Girighet. Lusta. Avund. Frosseri. Vrede. Lättja. Vidriga egenskaper som äter sig in, förgör allt gott och utplånar ljuset. Regissören David Radok och hans team har skapat en enhet av två på ytan väsensskilda verk: Weills 1930-talsstycke De sju dödssynderna, med influenser från jazz och kabaret, och Puccinis uppsluppna komedi Gianni Schicchi (den med operaarian O mio babbino caro).  En av huvudrollerna görs av sångerskan och Guldbaggevinnaren Edda Magnason.

Norma, 2 dec
Prästinnan Normas dilemma är allas vårt dilemma: Vad är viktigast i en kaotisk tid av nationalism och religiösa strider? Plikten eller passionen, vi själva eller dem vi älskar? Med Norma bryts ett märkligt mönster: detta är den första sceniska uppsättningen av en Bellini-opera i Göteborg sedan 1800-talet. Titelrollen görs av Katarina Karnéus.

Kärlek på lur, 25 jan
Favorit i repris. I den komiska operadubblen ingår La serva padrona (Pergolesi) och The Telephone (Menotti) En härlig helkväll med två korta, komiska operor där kärleken ligger på lur. I La serva padrona (Pigan som husfru) möter vi den kvicka hushållerskan Serpina. Hon vill komma upp sig i livet, helst genom att gifta sig med sin buttre husbonde. I den rappa Telefonen står tekniken i vägen när Ben försöker fria till sin Lucy. Han blir ständigt avbruten av hennes telefon men kommer till sist på hur han ska nå henne.

Ariadne på Naxos, 3 feb
Heta passioner, sprudlande humor och konstens villkor är huvudingredienserna i Strauss opera Ariadne på Naxos – en briljant teaterlek som ställer konflikten mellan så kallad fin- och populärkultur på sin spets. Med en doft av Fellini-film à la 1950-tal med filmstjärnor, gycklare och målade kulisser.

Barberaren i Sevilla, 24 mars
Operan är en hyllning till livsglädjen och den unga kärleken, där de gamla och självgoda får slicka sina sår. GöteborgsOperans medryckande uppsättning av Rossinis mästarkomedi älskades vid premiären 2000. Sedan dess har publiken fyllt salongen om och om igen för att se nya artister gjuta nytt liv i alla härliga galenskaper och virtuosa sångnummer. Med varmt hjärta ger vi nu en fjärde nypremiär, med nya sångare i nästan alla roller.

Boris Godunov, 21 apr
Modest Musorgskijs djärva, intensiva och praktfulla opera med stor kör om hur en karismatisk man lyckas lura massorna. Operan är ett storslaget porträtt av en manipulativ tyrann fångad i maktens maskineri.

Monstret i labyrinten, 30 maj
Jonathan Doves Monstret i labyrinten samlar över 200 medverkande: operasångare, amatörsångare i alla åldrar, professionella orkestermusiker och unga musiker. Deras uppdrag: att besegra ett barnätande monster. Tack vare Doves musik har ny publik i alla åldrar upptäckt scenkonstens magi.

Dans

Kult, 9 sep
En inbjudande danskväll med Stravinskijs Våroffer och Ohad Naharin. Kult inleds med Sacre, en världspremiär skapad av den mångfaldigt prisbelönte, israeliske koreografen Roy Assaf, till Stravinskijs Våroffer framförd av GöteborgsOperans Orkester. Decadance Gothenburg, ett verk i ständig förändring, skapat som ett kollage av Ohad Naharin för GöteborgsOperans Danskompani.

Damien Jalet & Icon, 7 nov
Icon hade världspremiär på GöteborgsOperan hösten 2016 och är en samproduktion mellan GöteborgsOperans Danskompani och Eastman. Också här samarbetar Sidi Larbi Cherkaoui med skulptören Antony Gormley som står för scenografin: 3,5 ton lera. Kvällen inleds med Skid, en världspremiär av koreografen Damien Jalet.

Damien Jalet & Noetic, 24 nov
Sedan världspremiären 2014 har Noetic gjort succé med GöteborgsOperans Danskompani på scener över hela världen. Kvällen inleds med Skid, en världspremiär av koreografen Damien Jalet.

S & S, 3 mars
Dansverk av Sang Jijia, Sharon Eyal och Gai Behar. Den tibetansk-kinesiske koreografen Sang Jijias verk är en förförisk balans mellan häpnadsväckande fysisk dans och känslomässig beröring. Sang Jijia var tidigare dansare och assisterande koreograf till legendaren William Forsythe. Den israeliska duon Sharon Eyal och Gai Behar har de senaste tio åren skapat en strid ström kritikerrosade verk för framstående danskompanier. Även denna gång blir det hypnotisk dans med stark attityd.

Nationellt danssamarbete
Sveriges nya dansartister kliver fram i ljuset. Under vårvintern 2018 kommer en utvald dansare/koreograf från varje kompani att residera hos ett av syskonkompanierna med uppgift att för några av dess dansare skapa ett helt nytt verk. GöteborgsOperans Danskompani skapar för Skånes Dansteater, som skapar för Kungliga Baletten, som skapar för GöteborgsOperans Danskompani. Resultatet: tre världspremiärer framförda av landets främsta dansare! Föreställningen kommer att turnera till de tre scenerna med premiär under våren.   

Carmen (dansgästspel), 14 juni
Den svenske koreografen Johan Ingers helaftonsverk Carmen hade världspremiär i Madrid våren 2015, fick lysande recensioner och vann hösten 2016 ”dansvärldens Oscar” Benois de la Danse. Nu får vi chansen att uppleva detta moderna mästerverk när Spaniens nationalkompani (Compañía nacional de danza) gästar GöteborgsOperan.

Internationella turnéer
GöteborgsOperans Danskompani är en ständigt efterfrågad och hyllad gäst på festivaler och dansscener över hela världen. Den internationella publiken är stor – och växer ständigt – vilket innebär att kompaniet har fått vänja sig vid att ta emot fler förfrågningar än vad som är möjligt att genomföra. Under 2017/2018 kommer GöteborgsOperans Danskompani bland annat att gästa Sadler’s Wells (London), Luxemburg, Paris, Winterthur, Genève, Fribourg, Ludwigshafen och Wiesbaden.


Konsert

Taube sjunger Taube, 12 aug
En konsert där Evert Taubes glimrande insiktsfulla vispoesi får ny klang och ny mening i Peter Nordahls känsliga och innovativa arrangemang för Everts son och stor orkester.

Mozart & Beethoven, 26 aug
Extra guldkant på sensommardagarna blir det när orkestern spelar omtyckt musik av två av den klassiska musikens giganter: Mozarts vackra klarinettkonsert och Beethovens dramatiska Ödessymfoni.

Ariadne 360°, 1 okt
Den här säsongen sätter vi upp Richard Strauss opera Ariadne på Naxos och Jonathan Doves Monstret i labyrinten, som båda bygger på delar av myten om Ariadne och Teseus. Ariadne 360° ger plats åt ytterligare fem Ariadne-inspirerade kompositörer från olika epoker: från barockens Benedetto Marcellos skådespelsmusik och Nicola Porporas opera, via Haydns kantat från wienklassicismen till 1900-talsbaletter av fransmannen Albert Roussel och amerikanen Elliot Carter.

Trettondagskonsert med bal, 5 jan
Upplev en oförglömlig trettondagsafton, till brädden fylld med fantastisk musik och smakfull mat och dryck. En magisk vinterkväll vars skräddarsydda konsert är en hyllning till 100-årsjubilerande kompositören Leonard Bernstein.

Ljusning, 8 mars
På internationella kvinnodagen ger GöteborgsOperans Orkester en varierad och efterlängtad orkesterkonsert med musik av kvinnliga kompositörer. 

Birgit Nilsson 100 år, 17 maj
Vår gudmor Birgit Nilsson fyller 100 år! Vi firar med storslagen hyllning tillsammans med Nina Stemme, Katarina Dalayman, Katarina Karnéus, Annlouice Lögdlund, Christina Nilsson, Annalena Persson, Elisabet Strid och Iréne Theorin. Dirigent: Kjell Ingebretsen.

Skapa

Miniscen
GöteborgsOperans föreställningar för den allra yngsta publiken. På turné i Västra Götaland.

Övrigt

Kulturkalas konsert, opera/drama – 16 aug
Kulturkalas konsert, dans – 18 aug

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen