Fortsatt stängt
Fortsatt stängt på GöteborgsOperan p.g.a. skärpta lokala allmänna råd. Läs mer
Sista speldatum för denna uppsättning har passerats.

Klicka här för att se säsongens aktuella produktioner.

Premiär 19 maj 2017

1967

The summer of love. Premiär 19 maj 2017

Vi firar 50-årsjubileet av ett av de viktigaste åren i popmusikens historia med bland andra Ebbot Lundberg och grammisvinnarna Tonbruket

1967 tar oss på en resa genom de influenser som strömmade genom musiken i mitten och slutet av 1960-talet. Allra mest tillhör kanske året The Beatles, som med konceptalbumet Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ställde om kompassen för popen. Rymdkapplöpningen och utforskandet av den inre rymden med hjälp av psykedeliska droger finns representerade av bland annat Pink Floyd, Jefferson Airplane och Procol Harums debutsingel A whiter shade of pale. Folk- och protestmusikens flagga hålls högt med låtar av Leonard Cohen (som skivdebuterade 1967) och Woody Guthrie (som avled samma år), medan Jimi Hendrix tolkar USA:s nationalsång. New York finns också med på scenen genom bland annat Velvet Underground och Andy Warhol medan soulen representeras av namn som Aretha Franklin och Stevie Wonder. Den musikaliska bredden sträcker sig från en ensam gitarr i Guthries This land is your land till symfoniska arrangemang av Beach Boys och Pink Floyds musik.

På scen står rocksångaren Ebbot Lundberg, artisten Oskar Nilsson (”Robert” i Kristina från Duvemåla), indiemusikern Annie Angel, medlemmar ur flerfaldigt grammisbelönade Tonbruket och hela GöteborgsOperans Orkester under ledning av Hans Ek. Medverkar gör också en popkör med musikalartister ur säsongens dundersuccé Hair: Tobias Ahlsell, David Lundqvist, Anders Wängdahl, Kitty Chan, och Klara Nilsson.

Musiken är arrangerad av Johan Lindström, Henrik Nordström och dirigenten Hans Ek. Under senare år har Hans Ek bland annat gjort en ny version av Monteverdis opera L'Orfeo, jobbat med projekten EST Symphony och Bowie in Berlin, som gjordes på Konserthuset i Göteborg och Berwaldhallen i Stockholm hösten 2016. Sedan flera år är Hans Ek ansvarig för musiken vid utdelningen av Polarpriset. 

Ebbot Lundberg

Ebbot Lundberg är en av Sveriges mest välkända artister, särskilt efter sin medverkan i 2013 års upplaga av TV4:s Så mycket bättre. Han var rockbandet Union Carbide Productions ledstjärna, därefter sångare och frontman i The soundtrack of our lives.

I konserten deltar även tre medlemmar ur grammisvinnande bandet Tonbruket
Jazzbasisten Dan Berglund, gitarristen Johan Lindström och klaviaturspelaren Martin Hederos, får i konserten backning på trummor av Fredrik Sandsten, tidigare
trummis i The soundtrack of our lives.

Oskar Nilssons första stora roll var Robert i Kristina från Duvemåla på Svenska Teatern i Helsingfors. Han gjorde också Robert i uppsättningen på GöteborgsOperan – och på Cirkus i Stockholm. På meritlistan står också en turné med Electric Banana Band, bland annat.

Annie Angel

Annie Angel är en svensk indiemusiker, låtskrivare och artist med en karaktäristisk röst och en djärv blandning av pop, psykedelisk musik och rock. Med 1967 återvänder hon till operascenen igen efter debuten i L’Orfeo på Wermland Opera 2014.

#GO1967


Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen