Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Babar

Premiär 3 februari 2011 i Orkestersalen.

Konsert. Med Babar vill GöteborgsOperan ge de yngre besökarna chansen att komma nära inpå musiken och instrumenten.

Det sägs att den franske kompositören Francis Poulenc satt och spelade piano hemma hos släktingar en dag på 1940-talet, när en liten flicka i familjen kom fram och sade ”Usch, det där låter så fult, spela det här i stället”. Hon ställde sin bok om elefanten Babar på notstället. Poulenc improviserade fram ett ackompanjemang medan han läste sagan, till flickans stora förtjusning. Snart hade ryktet gått och Poulenc fick göra om samma sak för grannskapets alla barn. När kompositionen ”för berättare och piano (eller orkester)”, L’histoire de Babar, le petit éléphant, gavs ut 1945, fanns samtliga barns namn med i dedikationen.

Musiker ur GöteborgsOperans Orkester bjuder, tillsammans med solist Lars Hjertner, in till ett ovanligt studiebesök i orkestersalen. Tillsammans levandegör de Jean du Brunhoffs klassiska saga om Babar. Thomas Lindahl, vår huskompositör för säsongen, arrangerar här Poulencs musik för en kammerensemble bestående av fjorton musiker på olika blåsinstrument, två stråkar och slagverk.. Översättningen är gjord av Gallie Eng. Föreställningen ges på dagtid och vänder sig till barn i lågstadieåldern.

Lars Hjertner

Lars Hjertner
Lars HjertnerFoto: Ingmar Jernberg

Lars Hjertner kommer från södra Dalarna och karriären startade med Horndalsrevyn 1979. Han spelar fiol och sjunger, har studerat teater hos Calle Flygare och dans på Kulturama. Tio år med Länsteatern i Skaraborg har inneburit allt från Einstein i Arsenik och gamla spetsar till Robert i Maratondansen och Kenickie i Grease. Nämnas bör också Spela Allan och enmansföreställningen Änglaknäpp. På Oscars i Stockholm har han medverkat i Cyrano (med bl a stipendiebelönade inhopp i titelrollen för Mikael Samuelsson) och My Fair Lady. Under flera somrar har han spelat Mats i Himlaspelet i Leksand. På GöteborgsOperan har Lars tidigare gjort berättare i Junker Nils av Eka, Will i En förtrollad afton och Schlomo Metzenbaum i FAME.

Våren 2004 gjorde han stor succé i den manliga huvudrollen i musikalen Stoppa Världen! – jag vill kliva av, en musikal som fick pris för Årets Musikal. Han har också medverkat i musikalerna I nöd och lust, Skönheten och Odjuret, Kiss Me Kate, där han gjorde flera inhopp i huvudrollen som Fred Graham, samt som Sven i The Rocky Horror Show, Kader i Bröderna Lejonhjärta, den manliga huvudrollen i Erik & Eva, Berättaren i rockmusikalen Grymt! samt Northbrook i Mary Poppins. Innevarande säsong gör han rollen som Chaplin i uppsättningen Charlie Chaplin – en lek med allvar.

Information

  • Genre: Konsert
  • Säsong: 2010/2011
  • Premiär: 3 Feb 2011
  • Sista föreställning: 18 Feb 2011
  • Plats:

    Orkestersalen

  • Längd: Ca 1 tim 10 min.

Team

Dirigent   Finn Rosengren
Berättare   Lars Hjertner
Musiker ur GöteborgsOp erans Orkester

Affisch

Affisch