Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer
Sista speldatum för denna uppsättning har passerats.

Klicka här för att se säsongens aktuella produktioner.

Världspremiär 6 mars 2020

Beyond

Magnetisk dans på högsta nivå.

”Medryckande och väldigt vackert.”Expressen
”Kusligt elegant.”Göteborgs-Posten
”Djärv chansning av Göteborgsoperans danskompani.”Svenska Dagbladet
”Ren skär njutning.”Borås Tidning

”Beyond” är en häpnadsväckande dansdubbel som inspirerar och utmanar kompaniets dansare till att nå nya höjder. 

GöteborgsOperans Danskompani backar inte för utmaningar. Efter Sidi Larbi Cherkaouis ”Icon”, med 3,5 ton lera på scenen, och Damien Jalets ”Skid”, där golvet hade en lutning på 34˚, tar de sig nu an ännu en. I två nya dansverk står kontroll, balans och fysikens lagar i centrum. Bakom den flödande danspoesin ligger enorm kroppskontroll, styrka och samarbete.

Au revoir
Dansverk av Wang Ramirez

Au revoir, trailer

Sébastien Ramirez & Honji Wang
Koonepics

Den franska koreografduon Wang Ramirez – Honji Wang och Sébastien Ramirez – kombinerar ofta stilar som hip hop och popping med kampsport, nutida dans och akrobatik. 

I ”Au revoir” rör sig dansarna mellan tre världar: en mörk, en mänsklig och en andlig. Verket rymmer våldsam kamplust och överraskande illusioner. Wang Ramirez strävar alltid efter skönhet, men denna gång har temat och musiken fört dem till en mörkare plats. Den flödande koreografin, med gott om flygningar över scenen, kontrasterar mot den inledningsvis råa musiken: 

”Vi hoppas att publiken kommer att njuta av att koppla bort vardagen en stund och att vi får dem att drömma och tänka efter. Titeln hänvisar till hopp men också till sorg. Att ta farväl betyder att du inte vet om eller när ni träffas igen. Du vet inte om du har nått ett slut.” 
Test av flygningar, Au revoir

Company Wang Ramirez – Clash66 stöds av Occitanie-regionens direktorat för kultur, regionrådet i Occitanie / Pyrénées-Méditerranée och landstinget Pyrénées Orientales. Kompaniets projektutveckling stöds av BNP Paribas Foundation. Honji Wang och Sébastien Ramirez är knutna till Théâtre de la Ville i Paris och stöds av l’Archipel, nationalscenen i Perpignan.

Hurricane
Dansverk av Yoann Bourgeois

Trailer, Hurricane
Yoann Bourgeois
Géraldine Aresteanu

Golvet snurrar i hög hastighet. Kraften styr hur dansarna kan och måste röra sig. Det är nervkittlande, tilldragande och fascinerande.   

Koreografen och akrobaten Yoann Bourgeois skapelser har själ och stort hjärta. Han fascineras av fysik i allmänhet och naturkrafter i synnerhet. Med ingenjörskonst och noggrannhet utmynnar hans verk i fängslande danspoesi. 

För GöteborgsOperan har Yoann Bourgeois och hans team skapat en avancerad mekanik där en sex meter hög lyftkran och en enorm, roterande platta blir centrum för rörelse och beröring. Det spinnande golvet förstärker de fysikaliska krafterna och symboliserar jordens ständiga snurrande, som fortsätter oberoende av vad vi människor gör. Att förhålla sig till ett snabbt snurrande plan innebär förstås en risk. Men verket är inte till för att utmana dansarna utan vill istället visa på människans sårbarhet. 

”Om vi bara befinner oss på platser skapade av och för människan kan vi få uppfattningen att människan står i centrum. Vi vet att mänskligheten inte är universums centrum men vi beter oss som om vi vore det.” Yoann Bourgeois

Läs en spännande intervju med teamets tekniske ledare Albin Chavignon ur vår foajétidning Birgit här

Repetitioner för Hurricane av Yoann Bourgeois

Musik i Hurricane av Godspeed you! Black emperor. Från ”Sleep” på albumet “Lift your skinny fists like antennas to heaven”:
– Murray Ostril: They Don’t Sleep Anymore on the Beach
– Monheim
– Broken Windows, Locks of Love Pt.III/3rd Part

Centre chorégraphique national de Grenoble stöds av Drac Rhône-Alpes/kultur- och kommunikationsdepartementet, staden Grenoble, departementet Isère, regionen Auvergne-Rhône-Alpes och Frankrikes institut för internationella projekt. Yoann Bourgeois projektutveckling stöds av BNP Paribas Foundation.

Introduktioner

Verbal introduktion

Alla dansföreställningar (förutom premiärer och gästspel) föregås av en verbal introduktion. Välkommen att lyssna och få en större inblick i koreografens process och inspiration, samarbete med konstnärliga team och dansare, med mera.

Introduktionerna startar 1 timme före föreställningen och pågår ca 20 minuter. De hålls på svenska och äger rum på Lilla Scen.

Fri entré med biljett till föreställningen. Begränsat antal platser.

Fysisk introduktion

GöteborgsOperans Danskompani erbjuder fysiska introduktioner för alla som är intresserade av en fördjupad inblick i våra föreställningar. Fysiska introduktioner leds av dansare från kompaniet och hålls på engelska.

En fysisk introduktion är 45 minuter lång och kan ses som en upptäcktsfärd där du får möjlighet att uppleva olika koreografiska metoder, rörelseprinciper och konstnärliga former. Det egna deltagandet öppnar för en annorlunda inblick i och kontakt med föreställningen.

Vi välkomnar all intresserad publik att delta. Inga förkunskaper krävs. Bekväma kläder och skor rekommenderas men är inte nödvändigt.

Fri entré med biljett, begränsat antal platser (Max 60 personer/tillfälle). 

#GObeyond

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen