Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Body+Soul

Body+Soul

Se bildspel från rep. av Breeding Spaces! (Kräver flash)

"Det är lätt, fantasifullt och fantasieggande." Borås Tidning
"Body+Soul visar vilken hög nivå GöteborgsOperans dansare och musiker håller." SvD

Vårens första dansprogram är något mer än balett. Det är exceptionellt nytänkande, något unikt.
De två världspremiärerna suddar ut gränsen mellan dansare och orkester, mellan scen och salong.
Du kommer att fängslas av nykomponerad musik, ljudinstallationer och videoprojektioner. Body+Soul är en helt ny dansupplevelse.

wind around my heart av Regina van Berkel.
Regina van Berkel, bekant för GöteborgsOperans publik från gästspelet med PUSH!2 på Röda Sten 2005, då med verket mindspace, återkommer nu med wind around my heart. Till denna världspremiär har hon inspirerats av hur människan förhåller sig till livet och döden. På sitt sedvanliga sätt suddar hon ut gränsen mellan scen och publik och låter exempelvis delar av GöteborgsOperans Orkester medverka på scenen med dansarna. Den nyskrivna musiken är komponerad av den internationellt framgångsrike tonsättaren Gerard Brophy från Australien. Dirigent B Tommy Andersson leder GöteborgsOperans Orkester och scenografen/ljusdesignern Dietmar Janeck förvandlar Stora scenen med hjälp av effektfulla projektioner. 15 dansare medverkar på scenen.

Nykomponerad musik av Gerard Brophy
GöteborgsOperans Orkester

Breeding Spaces av Daniela Kurz.
Ljud, ljus och bilder skapar tillsammans med dansen något som kan vara nästa steg i evolutionen.

Daniela Kurz är konstnärlig ledare för Nürnbergbaletten och gästar nu GöteborgsOperan för första gången. Med inspiration från livet på havets bråddjup och de former och färger som återfinns där, skapar hon tillsammans med scenografen och kostymdesignern Frank Albert samt interaktionsdesignerna Marco Barsottini och Lorenzo Sarti verket Breeding Spaces. Dans, musik, ljus, projektioner och dekor smälter ihop till en fantasifull, organisk enhet. Med hjälp av hypermodern interaktiv teknik styr dansarna själva delar av projektionerna. Musiken är ett sinnrikt sammanfogat collage av musik och ljud. 12 dansare medverkar på scenen.


Team

wind around my heart av Regina van Berkel, världspremiär
Nykomponerad musik av Gerard Brophy (1953)

Dirigent B Tommy Andersson
Koreograf och kostym Regina van Berkel
Scenograf och ljusdesign Dietmar Janeck
GöteborgsOperans Orkester

BREEDING SPACES av Daniela Kurz, världspremiär

Koreograf Daniela Kurz
Scenograf Frank Albert
Kostym Daniela Kurz och Frank Albert
Videoprojektioner Marco Barsottini och Lorenzo Sarti
Ljusdesign Frank Albert och Daniela Kurz


Kropp och själ i skön förening.Av Kevin Irving, Balettchef

Body + Soul kommer att bli en av de mest originella och speciella balettuppsättningar som jag någonsin bidragit till – det är jag helt säker på. De båda inbjudna koreograferna – Daniela Kurz från Nürnberg och Regina Van Berkel från Frankfurt – utforskar nya vägar att bredda publikens upplevelse av dans, något som gör uppsättningen extra eggande och nervkittlande. Oavsett om du gillar dans och balett eller inte, oavsett om du är nyfiken på ny musik eller inte – vilka förväntningar du än har så kommer du att överraskas av djärvheten i Body + Soul.

Upprinnelsen till Body + Soul är min egen önskan om en helaftonsbalett skapad speciellt för GöteborgsOperans Balett av två koreografer som jag beundrar djupt – av olika anledningar. Regina Van Berkel och Daniela Kurz är pionjärer och har båda ett unikt sätt att närma sig dans. Deras banbrytande verk har fått kritikerna att jubla.

Den idé som jag presenterade för koreograferna gick under namnet Nature/Nurture (ung. Arv/Miljö) – att genom dansen utforska den vetenskapliga debatt som handlar om huruvida miljö eller arv är grundläggande för den mänskliga karaktären. Vore möjligt att utforska detta genom det alldeles speciella språk vi talar: rörelse och teater? Resultatet, Body + Soul, är skapat av två av de mest spännande och intressanta artisterna inom nutida dans.

Regina Van Berkel är bekant för GöteborgsOperans publik sedan PUSH!2 på Röda sten i maj 2005: hennes balett mindspace symboliserade de många möjligheter som existerar mellan dansen och dess omgivning. Regina Van Berkels verk lämnar ofta publiken med en känsla av att ha upplevt något snarare än av att ha varit åskådare till en föreställning.

I Body + Soul samarbetar hon åter med sin make Dietmar Janeck, scenograf och ljusdesigner. Paret utvecklar en helhetsatmosfär där dans och visuellt språk verkar vara sammanvävda, där struktur och färger flyter fram och tillbaka som en levande, rörlig bildvävnad.

Till sin, mycket livfulla, del i Body + Soul – the wind around my heart – har Regina Van Berkel hämtat inspiration från The Tibetan Book of the Dead. Musiken är skapad speciellt för verket av den australiensiske kompositören Gerard Brophy, vars musik är välkänd i hemlandet och även har spelats av namnkunniga ensembler i Europa och Nordamerika. I denna uppsättning medverkar även slagverkare och fem kontrabasister. De förstnämndaspelar på tibetanska singing bowls – vackra, handgjorda instrument som antingen kan slås på med en liten klubba eller fås att sjunga genom att man stryker längs skålens kant. Brophys musik är oförglömlig och ljuv – alltigenom magisk – och framförs för allra första gången när Body + Soul har premiär den 3 mars.

GöteborgsOperans Orkester dirigeras av B Tommy Andersson.

Välrenommerade Daniela Kurz är sedan 1998 chef för Nürnbergbaletten och med Breeding Spaces, Body + Souls andra del, introducerar vi henne hos den svenska publiken. Tillsammans med Frank Albert (scenografi kostym och ljusdesign) och Marco Barsottini (videoprojektioner och ljusdesign) har Daniela Kurz lovat att skapa ett ständigt föränderligt skådespel – en fantasifull, organisk enhet som består av lika delar dansare och miljö, både verklig och virtuell … Video och ljud reagerar på dansarnas handlingar – på så sätt blir varje föreställning unik. Daniela Kurz har hämtat inspiration från den brasilianske konstnären

Ernesto Neto: ”Havet är både en hud och en plats för eftertanke. Det är både en omslutande plats och en gränslinje. När det dyker ner i kroppens inre blir det till yta, till ett mellanrum för eftertanke …” Hon använder sig av en otroligt rik kunskap för att ge idéerna liv på scenen i sin Breeding Spaces.

Ännu ett oerhört tillfredsställande element i uppsättningen är dansarna själva: GöteborgsOperans Balett har aldrig varit starkare eller mer ivrig att leva upp till en koreografi som, i allt väsentligt, är skapad för den. Det är en mångfaldig grupp med stark karisma och personlighet, och Body + Soul är ett ypperligt tillfälle att värdera exakt hur bra vår balettensemble är!

Kevin Irving, Balettchef

© 2007 GöteborgsOperan

Information

  • Genre: Dans
  • Säsong: 2006/2007
  • Första föreställning: 3 Mar 2007
  • Sista föreställning: 13 Apr 2007
  • Plats:

    Stora scenen

  • Längd: ca 2 tim. inkl. paus
  • Introduktion:1 tim före föreställning. Lilla Scenen, ej på premiärer. Fri entré. Begränsat antal platser.
  • Info:GöteborgsOperan Stora scenen

Affisch

Affisch