Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Bohème 2008

Opera. Efter publikframgångarna förra säsongen vill vi låta ännu fler få stifta bekantskap med en av världens mest älskade operor.

Opera i fyra akter av GIACOMO PUCCINI (1858-1924). Libretto av Luigi Illica och Giuseppe Giacosa efter Henri Murgers roman

Detta verk om fyra unga konstnärers kamp för brödfödan i sekelskiftets Paris samt kärlekshistorien mellan den lungsjuka brodösen Mimì och poeten Rodolfo, upphör aldrig att fängsla sin publik. Förutom att den innehåller operalitteraturens absoluta pärlor som ”Så kall ni är om handen”, ”Man kallar mig Mimì” och Musettas valsaria, så tar den upp allvarliga frågeställningar som vad det innebär att bli vuxen, ta sitt ansvar och acceptera verklighetens villkor för att kunna överleva.

Av det unga produktionsteam som iscensatte Bohème, gjorde flertalet av dem en produktion för första gången på GöteborgsOperan: regissören Elisabeth Linton, scenografen Astrid Lynge Ottosen och kostymdesignern Magdalena Stenbeck. I sin version lyfte de fram karaktärerna och satte dramat i centrum.

Som bohemerna Rodolfo och Marcello återkommer Bülent Bezdüz och Fredrik Zetterström, medan Marika Schönberg går in som Mimì. Hon är svenska med sin huvudsakliga karriär förlagd till operan i Leipzig. Som Marcellos temperamentsfulla fiancée Musetta framträder GöteborgsOperans egen Carolina Sandgren.

Information

  • Genre: Opera
  • Säsong: 2008/2009
  • Plats:

    Stora scenen

  • Längd: ca 2 tim 30 min inkl paus. Paus efter ca. 1 tim.

Team

Dirigent   Pietro Rizzo, Pier Giorgio Morandi
Regissör   Elisabeth Linton
Scenograf   Astrid Lynge Ottosen
Kostym   Magdalena Stenbeck
Ljusdesign   Ulrik Gad
Koreograf   Clara Nylén

Rollista

Dirigent   Pietro Rizzo, Pier Giorgio Morandi
Mimi   Helena Juntunen
Rodolfo   Bülent Bezdüz, Gerard Powers
Marcello   Fredrik Zetterström
Musetta   Henriikka Gröndahl
Colline   Markus Schwartz, Johan Schinkler
Schaunard   Kosma Ranuer
Benoit   Torgny Sporsén
Alcindoro   Peter Loguin
Parpignol   Olof Söderberg
   GöteborgsOperans Orkester
   GöteborgsOperans Kör
   barnkör, statister