Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer
Sista speldatum för denna uppsättning har passerats.

Klicka här för att se säsongens aktuella produktioner.

4 december 2016
 • Konsert
 • 4 dec 2016, Stora scenen.
 • Längd: Ca 2 timmar inkl paus
 • Medverkande

  Medverkande

  Dirigent
  Marzena Diakun
  Solist (flöjt)
  Francisco López Martin
  Solist (violin)
  David Bergström
  GöteborgsOperans Orkester

Carmen 360°

Orkesterkonsert med musik inspirerad av Bizets opera

Efter det framgångsrika 360°-perspektivet på musiken kring Orfeus och Hamlet är det dags för en konsert som cirklar kring en av säsongens mest älskade operagestalter: Carmen.

Marzena Diakun, dirigent
Łukasz Giza

Dirigerad av MARZENA DIAKUN spelar GöteborgsOperans Or­kester ett rikt varierat program med musik inspirerad av Bizets opera. Här ryms skönhet, passion, förtvivlan och kraftfullhet – precis som hos Carmen.

MUSIK

 • Franz Waxman: Carmen fantasie
  Solist: David Bergström, violin.
 • Maurice Ravel: Rapsodie espagnole
 • François Borne: Fantaisie brillante sur / Carmen Solist:  Francisco Lopez Martin, flöjt.
 • Rodion Sjtjedrin: Carmen suite
 • Maurice Ravel: Boléro 

  Ur programmet:

  ”Ravel var bara tjugofem år när han skrev den första versionen av Habaneran i Rapsodie espagnole.  Ändå finns här, precis om i Bizets Habanera, ett löfte om lust och nattliga eskapader där orkestersatsens täta stråkar ångar av begär och återhållen åtrå. I den avslutande Feria dras vi med i en virvlande spansk fest.  Det är dans, glädje och hetta. Men allt har en morgondag och plötsligt breder en känsla av melankoli ut sig över festen. Men de dystra tankarna skingras snart och festen tar åter fart med full kraft.

  Ett av de allra mest berömda musikstycken som har Bizets Carmen som urkälla är den tysk-amerikanske tonsättaren Franz Waxmans Carmen fantasie. Waxman var filmmusikkompositör och skrev musik till en mängd framgångsrika filmer. Han fick två Oscars, bland annat för bästa musik till den legendariska filmen Sunset Boulevard med Gloria Swanson i en av huvudrollerna. Carmenfantasin var också den från början tänkt för film där den berömda violinisten Jascha Heifetz skulle ses spela solostämman, men han ersattes av en ung Isaac Stern. Med Bizets karaktäristiska teman ur Carmen bjuds vi här en svindlande virtuos musikalisk åktur! För varje tema som presenteras prövas också violinen intill det möjligas gräns, med hisnande passager, studsande stråke och vänsterhandspizzicaton.”

  Läs mer om musiken i programmet, som finns att hämtas i OperaShopen.

  #GOkonsert


  Kontakta oss

  Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
  Telefon (växel) 031–10 80 00
  Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

  Följ oss:

  GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen