Du visar en arkiverad produktion från GöteborgsOperan.

Lämna arkivet

Challenge - Unga/Dans

Challenge 2013
Challenge 2013

Challenge. Dansverk för, av och med unga

11 - 23 maj 2013

Tjugo ungdomar. Fem dansare från GöteborgsOperans Danskompani. Tillsammans söker de svar på frågor som Vad är en riskzon? Vad är respekt? och Vad är en utmaning? Resultatet är en spännande mix av dans, rörelse och andra uttryck. Arbetet leds av koreografen Guido Markowitz och hans assistent Daniela Rodrigues Romero.

Speldatum:

11 maj (världspremiär), 12 maj GöteborgsOperan Lilla scenen

14 maj Backa Kulturhus
Biljetter susanne.bergqvist@norrahisingen.goteborg.se eller 031-3669020

16 maj Frölunda Kulturhus
Biljetter frolundakulturhus.se

23 maj Angered KulturATOM
Biljetter marilo.venegas@angered.goteborg.se eller 0702-704902. Facebook Kulturatom Missa inte Experimantal Battle den 22 maj på KulturATOM

Speltid ca 1 tim. Ingen paus. Fri entré

Biljetter från den 14 mars kl 12.00
031-13 13 00. På GöteborgsOperan eller på respektive spelställe.


Titta på bilder från Challenge


Monica Milocco leder arbetet, läs hennes ord här!

3 mars I dag samlades vi för Kick off på Challenge! 19 av de 20 ungdomarna som blivit uttagna av koreografen Guido Markowitz, efter audition med över 70 ungdomar, kunde komma. Vi pratade om föreställningen, teamet, planeringen och andra viktiga frågor. Projektledaren Fredrik Tiger berättade om det praktiska kring projektet. Monica Nordin berättade om kostymerna och visade exempel på några av dem. Merit berättade om filmerna som ska göras för att projiceras under föreställningen och hur ungdomarna kommer att vara med på olika sätt i dem. Efter en bensträckare där alla fick skriva ner några av sina utmaningar så gjorde vi lite teaterövningar för att lära känna varandra lite mer. Vi skrattade och energin är fantastisk i denna härliga grupp av ungdomar från hela Göteborg och närområden. Vi ses nästa gång den 24 mars. Då ska vi bland annat filma! Vilken härlig start.

24 mars Är helt lycklig av att se hur ungdomarnas energi bara flödar när vi ses. I dag gjorde vi lite rörelseträning, improvisation och tillitsövningar. Samtidigt så filmade Merit en dansare i taget. I dag var det ögon som skulle filmas. Film och projicering kommer att bli en viktig del av föreställningen. Under de kommande veckorna kommer vi att filma på GöteborgsOperan, utanför och kanske på andra ställen runt om i staden. Nästa gång hela gruppen kommer att ses så blir det repetitioner med Daniella. Då sätter Challenge igång på allvar…

17 april Nu har repetitionerna satt igång med både ungdomarna och dansarna från Danskompaniet! Igår träffades alla och hade den första gemensamma repetitionen. Både koreografen Guido Markowitz och Daniela Rodrigues Romero arbetar för fullt med att lära ut olika street stilar och koreografier. Ungdomarna jobbar fantastiskt bra och lär sig mycket. Det är härligt att se deras energi och hur den blandas med de olika känslorna som finns i koreografierna. Att se hur utmaningarna tar form - i både rörelse och känsla…

7 maj Premiärvecka. Nu händer det mycket och som alltid så önskar alla att det fanns mera tid. Repetitionerna på scen flyter på bra och nu har man börjat göra genomdrag. Det är fortfarande en del arbete kvar och saker som ska finslipas. Film, ljus, ljud och koreografi – allt ska fungera ihop. Energin är fantastisk hos dansarna!! I dag är det pressvisning och i morgon är det förberedande genrep med provpublik. Allt känns väldigt spännande.. Vilken utmaning dessa underbara ungdomar får vara med om.

15 maj Vilken premiär! Vilken succé! Två föreställningar på GöteborgsOperans Lilla scen och nu är ungdomarna, dansarna och tekniken redan på turné. Igår kväll var det föreställning på Backa Kulturhus. En utmaning då scenen är väldigt liten. Med lite små justeringar och lösningar så ordnade sig allt. Det var fullsatt salong med härlig respons. I morgon är det föreställning i Frölunda Kulturhus och i nästa vecka, den 23/5, är Challenge på Kulturatom i Angered. Guido åkte efter premiären och Daniela åkte efter den andra föreställningen. Ungdomarna saknar dem och pratar ofta om allt dom har lärt sig och Danielas fina energi. Premiär är ju alltid en fantastisk känsla men den blandas ofta med lite med lite vemod då det också innebär att slutet kommit närmre... Men jag tror denna härliga grupp av ungdomar kommer att fortsätta att ses, dansa, umgås och utvecklas även efter Challenge.

23 maj Sista Challenge hade vi på Kulturatom. Ett samarbete vi började redan i förra veckan med att Moritz gav en väldigt uppskattad workshop. Igår hade vi Experimental Battle med mig och Roderick som två av domarna. Det var helt fantastiskt att se de tävlande! Personligt och häftiga rörelser till Ksans musik. Sasha vann för andra året i rad. Roderick gjorde ett domarsolo som inspirerade alla ungdomarna. Sista Challenge var full av energi och som publik njöt jag av att se alla dessa duktiga unga dansare och dansarna från Danskompaniet ge allt. Sen kom det sorgliga avskedet.. Några tårar, fina tal, presenter och ord om att vi ska ses igen! Många berättade om hur mycket det har gett dem och hur de har utvecklats genom att få vara med i Challenge. Jag berättade för dem hur mycket allt deras arbete har gett mig och säkert många andra. Deras passion för dans, ansvaret de tagit och deras energi. Nu är turnén och föreställningarna med Challenge över och jag vill passa på att tacka ALLA som arbetat med detta projekt. Det känns som att detta bara var en början på fortsatta samarbeten och dans med av och för unga! Med vänlig hälsning, Monica


Guido Markowitz har under många år arbetat som frilanskoreograf och regissör med bland annat Jochen Ulrich Company på Country Theater Linz, Ballet Stage Company i Gras och Ballet Baden. Flera av hans verk har visats på festivaler som Art of Dance East and West i Giessen och har nominerats till två Faust. Han har även koreograferat operor och musikaler som till exempel The Black Brothers i Schweiz.

Så fort han kan och har möjlighet så arbetar han med unga människor och tar gärna in urbana dansstilar i sina verk. Samhället och nuet analyseras och visas genom den moderna dansen och olika medieuttryck. På Itzehoe Theater involverade han 150 ungdomar i sitt projekt. TAKE-OFF koreograferade han som en serie av koreografier med ungdomar på Dance Hall NRW. Hans verk Wild Times var med på Kongressen Children and Youth Foundation.

PhotoWerK_Jumpstart_HP1_HiRes_077
Guido MarkowitzTanzlabor 21
locking
Daniela Rodrigues RomeroJörg Küster

Daniela Rodrigues Romero är en frilansdansare och koreograf med dansstilar som locking, popping, boogalo och hip hop som sitt fält. Sin utbildning har hon fått från bland annat Nils ”Storm” Robitzky. Hip hop-pionjärer som Mr. Wiggles, Tony Go-Go, Shabbadoo, Original Skeeter RabbitHon och Buddha Stretch har också inspirerat henne. Daniela har koreograferat flera verk för sin grupp Nutrospektif och har sedan 2010 arbetat med Guido Markowitz som hans assistent i projekt med ungdomar.

Daniela har utvecklat ett program för lärarstuderande, Urban dance in schools, för att få dem att använda sig av hip hop-kultur på sina lektioner. Detta har hon utvecklat på Institutet för dans och rörelse på Tyska idrottsuniversitet i Köln. Hon har även startat Ladies Dance, en stödorganisation för tjejer inom street-kulturen.


Audition har ägt rum - bakgrundsinformation;

Tjugo ungdomar från Göteborgs stadsdelar. Dansare från GöteborgsOperans Danskompani. Tillsammans söker vi våren 2013 svaret på frågor som Vad är en riskzon? Vad är ett hemland? Vad är respekt? och Vad är en utmaning? Arbetet leds av koreografen Guido Markowitz och hans assistent Daniela Rodrigues Romero.

Ungdomar från Göteborgs olika stadsdelar ska ingå i den dynamiska och spännande gruppen. Mötet med dansarna från GöteborgsOperans Danskompani kommer att resultera i dans, rörelse och andra uttryck.

Vi söker därför er ungdomar mellan 15-19 år med intresse för dans och rörelse. Repetitioner kommer att ligga på kvällstid och under helgerna vecka 16-19. Premiären är den 11 maj på GöteborgsOperan Lilla scenen. En andra föreställning ges den 12 maj och kanske kommer det att bli ytterligare två till tre föreställningar på andra platser i Göteborg under vecka 20 och 21.

Audition hålls den 1, 2 och 3 februari på GöteborgsOperan. Vi vill se vem du är så välj den dansstil du är intresserad av. Förutom dans kan du också visa upp en annan talang, som till exempel sång eller teater. Du kommer också att få koreografi som du ska lära dig och utföra på plats.

Anmälan till audition görs till monika.milocco@opera.se till och med onsdagen den 30 januari.

Information

  • Genre: Dans
  • Säsong: 2012/2013
  • Premiär: 11 Maj 2013
  • Sista föreställning: 23 Maj 2013
  • Plats:

    Lilla scenen

  • Längd: ca 1 timma

Team

Koreografi   Guido Markowitz
Koreografiassistent   Daniela Rodrigues Romero
Scenografi    Jens Bengtsson
Videodesign   Meritxell Aumedes
Kostymdesign    Monica Nordin
Ljusdesign    Joakim Brink
Unga/Dans   Monica Milocco

Medverkande

Vanja Andersson
Hanna Andreen
Mauro Ricardo Cordeira
Celine Einarsen Westvik
Daniel Folkemark
Ted Grahn
Aleksandra Jovic
Matilda Karlsson
Malin Kvist
Jennifer Langwagen
Melvin Lundqvist
Sara Mahamad
Zoe Rehnberg
Sara Rousta
Emma Sandberg
Olivia-Selina Schubert
Nicole Tagliati
Melker Wernberg
Kornelia Wiklund
Karin Wramner
GöteborgsOperans Danskompani   Isabel Fortes
GöteborgsOperans Danskompani   Andrzej Glosniak
GöteborgsOperans Danskompani   Aviad Herman
GöteborgsOperans Danskompani   Mattias Olaison
GöteborgsOperans Danskompani   Percevale Perks