Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 8 januari. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer
Sista speldatum för denna uppsättning har passerats.

Klicka här för att se säsongens aktuella produktioner.

”Helt förföriskt underbara att titta på” DN

Damien Jalet & Icon

Skid av Damien Jalet och Icon av Sidi Larbi Cherkaoui

”Ännu ett makalöst mästarprov av Göteborgsoperans danskompani”GP
”Svindlande dödsföraktande dans som får [mig] att hålla andan”Borås Tidning
”Utförs av några i särklass världens bästa dansare”DN
”Koreografi som tänjer på dansarkroppens gränser”GP
”Ett unikt tillfälle att uppleva danskonst i världsklass”Alba.nu
”Ett makalöst mästarprov”GP

GöteborgsOperans Danskompani fortsätter sitt segertåg över världen. Passa på att uppleva dem på hemmaplan i en av deras största succéer någonsin, i kombination med en nervkittlande världspremiär som trotsar tyngdlagen.

Skid

Dansverk av Damien Jalet

Skid, trailer
Mats Bäcker

Nakna slungas vi ut i världen. I samma sekund börjar kampen mot gravitationen.  Livet igenom slits människan mellan en längtan efter att nå toppen och en rädsla för att falla. I nervkittlande Skid förenas GöteborgsOperans Danskompani i kampen mot dragningskraften – och i modet att släppa taget.

Scengolvet i Damien Jalets Skid har en lutning på 34° och stupar rätt ner i orkesterdiket. Det är tyngdkraften som sätter de 16 dansarna i rörelse. När underlaget stupar faller allt, och fortsätter falla. Fortare och fortare. Lutningen skapar en kedjereaktion av farliga, underhållande och berörande händelser.

”Allt dansarna gör kommer att vara annorlunda. De måste lära sig helt nya sätt att röra sig eftersom underlaget lutar så. Vi har sju veckor på oss att utforska det. Hur ska vi tämja utrymmet? Vilka berättelser kommer att födas ur förhållandet mellan kroppen och golvets lutning, i mötet mellan viljestyrka, motstånd och kollaps?” säger Damien Jalet. 

Titta på en intervju med Damien Jalet och se repetitioner av Skid


Damien Jalet, koreograf
Deda Productions

Scenografi och kostymdesign är alltid aktiva delar av Damien Jalets verk. I Skid är det stupande golvet skapat av New York-konstnären Jim Hodges. För de lekfulla och mångfunktionella kostymerna står den belgiske modedesignern Jean-Paul Lespagnard. Musiken är skapad av österrikiske Christian Fennesz, kompositör och ljuddesigner av elektro-akustisk musik med stråk av sensualism och starka känslor.

Damien Jalet själv är en mångfaldigt prisbelönt, fransk-belgisk koreograf och dansare vars hyllade verk kännetecknas av gränslösa samarbeten mellan koreografi, kostymdesign, scenografi/konstverk och musik. Han har i många år arbetat nära koreografen Sidi Larbi Cherkaoui. Med sitt senaste verk, thr(o)ugh, har Damien Jalet nominerats till det prestigefyllda Faust-priset samt till danstidningen Tanz kritikerpris för både Bästa koreograf och Årets uppsättning. 


Oliver Ruijsenaars

34-grader!

För att förstå hur brant ett golv med 34˚ lutning är har vi gjort en liten modell av det i vår foajé. Kom gärna förbi och testa hur det är att röra sig på ett underlag med denna lutning.

Icon

Dansverk av Sidi Larbi Cherkaoui

Kultfigurer, makthavare, religiösa ledare. Vi skapar våra ikoner, förser dem med makt, dyrkar dem. Tills nästa regim eller kultur sveper in och vi förstör dem för att ersätta dem med nya. Vad händer med oss och vårt samhälle när vi bygger våra ikoner – och raserar dem?

Precis som i Noetic (2014), samarbetar Sidi Larbi Cherkaoui i Icon med den världsberömde skulptören Antony Gormley som står för scenografin: 3,5 ton lera. Till nyskriven musik, framförd på scen av musiker och sångare från Italien, Japan och Korea interagerar dansarna med leran i sofistikerade, närmast rituella mönster. En makalös, underskön och jordnära upplevelse.

Icon hade världspremiär på GöteborgsOperan hösten 2016 och är en samproduktion mellan GöteborgsOperans Danskompani och Eastman. Under året som gått har Icon rönt stor internationell uppmärksamhet med danskompaniet på scener runt om i Europa. 

Ett filmklipp ur Icon

#GOicon

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen