Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer
Sista speldatum för denna uppsättning har passerats.

Klicka här för att se säsongens aktuella produktioner.

”Helt förföriskt underbara att titta på” DN

Damien Jalet & Noetic

Skid av Damien Jalet och Noetic av Sidi Larbi Cherkaoui

GöteborgsOperans Danskompani fortsätter sitt segertåg över världen. Passa på att uppleva dem på hemmaplan i en av deras största succéer någonsin, i kombination med en nervkittlande världspremiär som trotsar tyngdlagen.

"Ett vådligt äventyr med starka visuella effekter"GP
”Lika generöst som genialt”Borås Tidning
”Ännu ett makalöst mästarprov av Göteborgsoperans danskompani”GP
”Utförs av några i särklass världens bästa dansare”DN
”Ett unikt tillfälle att uppleva danskonst i världsklass”Alba.nu
”Bara slutscenen är värd att se hur många gånger som helst"GP

Skid

Dansverk av Damien Jalet

Skid, trailer
Mats Bäcker

Nakna slungas vi ut i världen. I samma sekund börjar kampen mot gravitationen. Livet igenom slits människan mellan en längtan efter att nå toppen och en rädsla för att falla. I nervkittlande Skid förenas GöteborgsOperans Danskompani i kampen mot dragningskraften – och i modet att släppa taget.

Scengolvet i Damien Jalets Skid har en lutning på 34° och stupar rätt ner i orkesterdiket. Det är tyngdkraften som sätter de 16 dansarna i rörelse. När underlaget stupar faller allt, och fortsätter falla. Fortare och fortare. Lutningen skapar en kedjereaktion av farliga, underhållande och berörande händelser.

”Allt dansarna gör kommer att vara annorlunda. De måste lära sig helt nya sätt att röra sig eftersom underlaget lutar så. Vi har sju veckor på oss att utforska det. Hur ska vi tämja utrymmet? Vilka berättelser kommer att födas ur förhållandet mellan kroppen och golvets lutning, i mötet mellan viljestyrka, motstånd och kollaps?” säger Damien Jalet. 

Titta på ett filmklipp om Skid
Damien Jalet, koreograf

Scenografi och kostymdesign är alltid aktiva delar av Damien Jalets verk. I Skid är det stupande golvet skapat av New York-konstnären Jim Hodges. För de lekfulla och mångfunktionella kostymerna står den belgiske modedesignern Jean-Paul Lespagnard. Musiken är skapad av österrikiske Christian Fennesz, kompositör och ljuddesigner av elektro-akustisk musik med stråk av sensualism och starka känslor. 

Damien Jalet själv är en mångfaldigt prisbelönt, fransk-belgisk koreograf och dansare vars hyllade verk kännetecknas av gränslösa samarbeten mellan koreografi, kostymdesign, scenografi/konstverk och musik. Han har i många år arbetat nära koreografen Sidi Larbi Cherkaoui. Med sitt senaste verk, thr(o)ugh, har Damien Jalet nominerats till det prestigefyllda Faust-priset samt till danstidningen Tanz kritikerpris för både Bästa koreograf och Årets uppsättning. 

Oliver Ruijsenaars

34-grader!

För att förstå hur brant ett golv med 34˚ lutning är har vi gjort en liten modell av det i vår foajé. Kom gärna förbi och testa hur det är att röra sig på ett underlag med denna lutning.

 

Fysisk introduktion

sön 12 nov, kl 16.45–17.30 &
tor 16 nov, kl 17.45–18.30
Lilla scenen
Den fysiska introduktionen ges på engelska. När det är fysisk introduktion utgår ordinarie introduktion. Fri entré med biljett, begränsat antal platser.

”Jag säger Gå! Pröva! Var inte rädd: du kan! Du får en helt annan: fysisk förståelse för verket efteråt.”

”Ett lekfullt sätt att fundera över hur man relaterar fysiskt och socialt till en dansföreställning.”

Boka din biljett till fysisk introduktion

Läs mer om våra fysiska introduktioner längre ner på sidan.

”Damien Jalet & Noetic” med eftersnack!

12 november, ca kl 20.30–21.00
Stora scenen

Direkt efter föreställningen av Damien Jalet & Noetic den 12/11 blir det eftersnack i salongen med dansare och repetitionsledare. Moderator: Katrín Hall, konstnärlig ledare Dans.

Noetic

Dansverk av Sidi Larbi Cherkaoui

”Universum med underbar poesi.”Svenska dagbladet

Noetic, av Sidi Larbi Cherkaoui, förenar sinne och kropp i ett flöde av detaljrikedom. In i minsta detalj strukturerar människan sin tillvaro, samtidigt som hon bär på en ständig längtan att upptäcka vad som finns bortom reglerna. Med ömsom mekaniska, ömsom mjukt smekande rörelser bygger, förändrar och river dansarna verkligheten. Musiken, komponerad av Szymon Brzóska för GöteborgsOperans Orkester, är en fantastisk blandning av orkester, slagverk, japansk violin, flöjt och svindlande vackra sångsolon. Sedan världspremiären 2014 har Noetic gjort stor succé med GöteborgsOperans Danskompani på scener över hela världen.

Ett filmklipp ur Noetic (filmades 2014)

Fysisk introduktion
sön 12 nov kl 16.45 - 17.30 eller/och tor 16 nov kl 17.45-18.30, Lilla scenen.

Den fysiska introduktionen ges på engelska. När det är fysisk introduktion utgår ordinarie introduktion.

Lär känna föreställningen och få en inblick i dansens språk! Genom att besöka våra fysiska introduktioner får du en bättre förståelse för den föreställning som du har köpt biljett till. En fysisk introduktion gör koreografens dansverk mer intressant genom att visa exempel på gester och rörelsemönster som du sedan kommer att känna igen.

GöteborgsOperans Danskompanis fysiska introduktioner är till för dig som är intresserad av att få ett rikare utbyte av danskompaniets föreställningar. Den fysiska introduktionen bygger på publikdeltagande. Bekväma kläder och skor rekommenderas men är inte nödvändigt.

En fysisk introduktion kan ses som en upptäcktsfärd där du får möjlighet att uppleva olika koreografiska metoder, rörelseprinciper och konstnärliga former. Det ger dig en djupare och mer personlig förståelse för och kontakt med verket. I en fysisk introduktion bjuds deltagarna in att prova och delta i fysiska (istället för bara visuella) uttrycksformer. Introduktionerna leds av dansare i GöteborgsOperans Danskompani.

Fri entré med biljett. 

Titta på ett filmklipp om fysiska introduktioner med Professor Ingo Diehl

Konceptet är skapat av och tillämpas av MA Contemporary Dance Education (MA CoDE) vid Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main. Med målsättningen att fortsätta det nära samarbetet och främja ytterligare utveckling av konceptet överlämnar Prof. Ingo Diel och Anja Bornsek det av förenklingsskäl till GöteborgsOperans Danskompani.

#GOnoetic

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen