Sista speldatum för denna uppsättning har passerats.

Klicka här för att se säsongens aktuella produktioner.

Biljetter hanteras av turnélokaler

Dans på turné

GöteborgsOperans Danskompani är Nordens största och ett av Europas främsta moderna danskompanier. Det består av dansare från 16 länder.

Turnéorter

Teater im Pfalzbau, Ludwigshafen

Noetic & Icon
21-22/10 2017, 19:30–22:15

Grand Théâtre, Luxemburg

Icon
19-20/1 2018, 20:00–21:30

Chaillot, Paris

Kodak
25-27/1 2018, 19:30–21:00

Steps dansfestival, Schweiz:

Theater Winterthur, Winterthur
Icon & Noetic
12/4 2018 19:00–21:45
13-14/4 2018, 19:30-22:15

Bâtiment des Forces Motrices (BFM), Genève
Icon & Noetic
19-20/4 2018, 20:00–22:45

Théâtre Equilibre, Freiburg
Icon & Noetic
24-25/4 2018, 20:00–22:45

Wiesbaden, Tyskland

S & S
16-17/5 2018, 19:30–22:00

Icon

Dansverk av Sidi Larbi Cherkaoui. Samproduktion: GöteborgsOperans Danskompani – Eastman

”’Icon’ är årets största, mest luxuösa dansupplevelse”Dagens Nyheter
”dansarna är fantastiska”SR Kulturnytt

I Icon dansar 17 dansare i lera. Närmare bestämt i 3,5 ton lera. Är det ens möjligt? Att väva samman konstformer, kulturer och traditioner  är något av Sidi Larbi Cherkaouis signum. Till nyskriven musik, framförd live av musiker och sångare från Italien och Japan, interagerar dansarna med leran i sofistikerade, nästan rituella mönster. En både mystisk och jordnära upplevelse. 

Speltid – 70 minuter
Dansare – 18 (12 från GöteborgsOperans Danskompani, 6 från Eastman)

Läs mer om Icon

Icon, trailer

ICON ÄR EN SAMPRODUKTION MED
deSingel International Arts Campus, Antwerpen - De Munt/La Monnaie, Brussel - Sadler’s Wells, London - Les Théâtres de la Ville de Luxemburg - La Villette, Paris - Movimentos Festwochen der Autostadt, Wolfsburg - Migros Culture Percentage Dance Festival Steps Zürich (tbc)

Eastman stöds av Flemish Gouvernement and BNP Paribas Foundation

Noetic

Dansverk av Sidi Larbi Cherkaoui

Mångfaldigt prisbelönade och ständigt aktuelle Sidi Larbi Cherkaoui skapar Noetic för GöteborgsOperans Danskompani tillsammans med ett framstående team bestående av skulptören Antony Gormley, modeskaparduon Les Hommes och kompositören Szymon Brzóska.

”Noetic” har blivit en ovanligt rik och fullödig koreografi…GT/ Expressen
Noetic, trailer

Här utforskas människans instinktiva behov av att i varje detalj strukturera sin tillvaro, och hennes längtan efter att göra sig fri från reglerna och upptäcka vad som finns bortom dem. Med ömsom mekaniska, ömsom flödande, klassiska rörelser bygger, förändrar och river dansarna verkligheten.

Sidi Larbi Cherkaoui
Mats Bäcker

Sidi Larbi Cherkaoui har rötter i både den marockanska och den centraleuropeiska kulturen. Hans konstnärskap har präglats av mångårig medverkan i belgiska Les Ballets C de la B, vars arbete tillhör det mest spännande som hänt inom dansen under de senaste decennierna. Cherkaoui är känd för att förena konstarter, kulturer och traditioner.

Hans danskompani Eastman utsågs till en av tre europeiska kulturambassadörer 2013. Den harmoniska och känslosamma musiken i Noetic är komponerad av Szymon Brzóska för GöteborgsOperans Orkester.

Speltid – 55 min
Dansare – 19

Läs mer om Noetic

Kodak

Teater- och dansverk av Alan Lucien Øyen

Alan Lucien Øyen äger den ovanliga förmågan att förflytta publiken i tid och rum, till ett magiskt universum fyllt av dans som fängslar. År 2015 skapade han If we shadows have offended för GöteborgsOperans Danskompani; ett hyllat drömspel där dansarna briljerade även som skådespelare och sångare.

Hans nya verk för kompaniet, Kodak, ställer frågor som: Vad är våra drömmar egentligen gjorda av? Hur påverkas vi av vår desperata längtan efter att bli som vår tids ikoner? Och vilka blir vi när ikonerna faller? Som publik möter vi glimtar av minnen och en svunnen tid, som bläddrade vi genom ett fotoalbum.

Kodak, trailer

Kodak rör sig i gränslandet mellan barn och vuxen, mellan fantasi och verklighet, mellan trygghet och hot. Varumärken med dolda budskap, vitblixtrande reklamleenden, melankolisk filmmusik (från bl a The Danish Girl), amerikanska fixstjärnor från 50-talet och fram till 80-talet. Berättelsen utspelar sig i en lätt förvriden drömvärld där ingenting är vad det ser ut att vara. 

Alan Lucien Øyen

Alan Lucien Øyen är huskoreograf på Den Norske Opera & Ballett och ledare för det egna kompaniet Winter Guests. 

Kodak är en teaterpjäs med dans. Dialogen är på engelska med svensk översättning på textmaskin. Föreställningen är utvecklat i nära samarbete med Daniel Proietto, Fernando Melo, Pascal Mosselmans, Yvonne Øyen och kompaniets dansarna.

Speltid 90 min
Dansare 10

Läs mer om Kodak

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen