Vårens föreställningar är inställda
Biljettkassa, lunchrestaurang och Sommarverandan håller tills vidare öppet med begränsade öppettider.

Läs informationen här
Denna uppsättning har tyvärr utgått.
  • Opera

Inställt

Döden i Venedig

När avgrunden finns inom dig.

Opera i två akter av Benjamin Britten (1913–1976). Libretto Myfanwy Piper efter Thomas Manns kortroman.

Sjungs på engelska med textning och svensk översättning på textmaskin.

Svit ur Döden i Venedig, inspelat under Säsongskonsert 2019

Den berömde författaren Gustav von Aschenbach är en herre med hög moral, sträng självdisciplin och skrivkramp. Under ett ångestfyllt ögonblick på en kyrkogård bestämmer han sig för att resa söderut i hopp om att återfinna inspirationen. I drömmarnas stad Venedig får han syn på Tadzio, en vacker yngling som fascinerar honom på ett sätt som krockar med hans grandiosa självbild. Fascinationen övergår i åtrå och besatthet, med våldsamma inre strider mellan intellekt och extas som följd. Skärva för skärva krackelerar självbilden. I samma takt som von Aschenbach känslomässigt närmar sig Tadzio förfaller både han och Venedig. En koleraepidemi bryter ut, staden osar av förruttnelse, vattnet stiger. 

Döden i Venedig, baserad på Thomas Manns delvis självbiografiska kortroman med samma namn, blev Benjamin Brittens sista opera. Musiken böljar mellan stram och drabbande, mellan dekadent undergångsstämning, tankeväckande recitativ och överraskande klanger. 

Två soloröster och orkester står i centrum, omgivna av GöteborgsOperans Kör i ett stort antal mindre roller.  Den gigantiska rollen som von Aschenbach görs av den brittiske tenoren Paul Nilon, som briljerade i Mozartoperan Idomeneos titelroll på Göteborgs­Operan 2016. Åke Zetterström gör von Aschenbachs onda genius i form av sju olika gestalter. Den stumma rollen som ynglingen Tadzio gestaltas av en dansare.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen